Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Παράταση του lockdown έως 14/12 - Εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα, ανοίγουν 7/12 - Δεν υποχωρεί o κορωνοϊός παρά τα περιοριστικά μέτρα - Στους 2.706 οι νεκροί

Παράταση του lockdown έως 14/12 - Εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα, ανοίγουν 7/12 - Δεν υποχωρεί o κορωνοϊός παρά τα περιοριστικά μέτρα - Στους 2.706 οι νεκροί
Στους 2.706 οι νεκροί - Πάνω από 600 οι διασωληνωμένοι - Καμία άρση του lockdown αν δεν μειωθούν σε διψήφιο αριθμό οι διασωληνωμένοι λένε οι ειδικοί
(Συνεχές upd) Με το β΄ κύμα της επιδημίας να επιμένει και να μην υποχωρεί με την ταχύτητα και με το ρυθμό που ανέμεναν οι ειδικοί επιστήμονες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για άρση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown είναι πραγματικά στον αέρα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου, όπως και αναμενόταν, αν και δεν αποκλείεται αυτό να παραταθεί ακόμα και έως τις 21/12, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βελτιωθούν ραγδαία την επόμενη εβδομάδα.
Μόνη εξαίρεση θα αποτελέσουν οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, οι οποίες θα ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί, τονίζοντας ότι όσο δεν μειώνεται σε διψήφιο αριθμό ο αριθμός των διασωληνωμένων (σήμερα είναι περισσότεροι από 600), είναι απαγορευτικό να υπάρξει άρση του lockdown, καθώς σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ πιθανό το β’ κύμα να γίνει πιο έντονο και να εκτοξευθούν αμέσως οι διασωληνωμένοι σε αριθμούς που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε καμία περίπτωση το δημόσιο σύστημα υγείας.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι ο οδικός χάρτης των περιορισμών είναι επί της ουσίας ασκήσεις επί χάρτου που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα.
Για αυτό άλλωστε και από την κυβέρνηση έχουν σταματήσει να κάνουν οποιεσδήποτε εκτιμήσεις και να αναφέρονται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση της με το  που θα ανάψουν το πράσινο φως οι λοιμωξιολόγοι, να προχωρήσει αφενός στο άνοιγμα των σχολείων και αφετέρου στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και ιδίως των καταστημάτων με τα εποχικά είδη.
Για την άλλη εβδομάδα μετατέθηκαν οι αποφάσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία.
Η επιτροπή συζητούσε επί δίωρο για το ζήτημα χωρίς ωστόσο να καταλήξει σε εισήγηση.
Κάποια μέλη της επιτροπής σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων μετά από τις γιορτές.
Αλλοι πρότειναν να μη γίνει οριστική εισήγηση πριν επανεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα την ερχόμενη εβδομάδα.
Θεωρείται ωστόσο πιθανότερο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά και οι μαθητές σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης όλο το διάστημα πριν από τις γιορτές και να ανοίξουν αμέσως μετά. 

Πώς θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα το 2021- Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Η χρονιά του 2021 θα ξεκινήσει με τα νέα εμβόλια για τον κορωνοϊό αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι πρώτες δόσεις θα φθάσουν τον πρώτο μήνα του νέου έτους στη χώρα μας.
Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε ο εμβολιασμός να αρχίσει μετά την πρώτη παραλαβή.  

Πόσοι θα εμβολιάζονται το μήνα

Εκτιμάται ότι θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 πολίτες.
Κι αν έρθουν περισσότερα εμβόλια τον ίδιο μήνα μπορεί εφόσον χρειαστεί να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδίου για τη δημιουργία επιπλέον εμβολιαστικών κέντρων

Εθελοντικός ο εμβολιασμός και δωρεάν

Ο εμβολιασμός θα είναι εθελοντικός και δωρεάν και θα υπάρχει προσπάθεια και καμπάνια προκειμένου να πειστούν οι πολίτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες άνω των 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός.

Πως θα κλείνεται το ραντεβού

Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms είτε διαδικτυακά είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων.

Στους 2.706 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 3/12 1.882 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 111.537, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.882, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 111.537 (ημερήσια μεταβολή +1,7%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 100, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.706 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 622 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 111537 κρουσμάτων, 4.958 (4,4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.474 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα” όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image
Πέτσας: Παράταση του lockdown έως τις 14/12 – Εξαίρεση τα εποχικά καταστήματα

Την παράταση του lockdown έως τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Στο μέτωπο του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες το εθνικό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας βάλλεται από ανυπόστατους ισχυρισμούς που υιοθετούν πρακτικές συνωμοσιολογίας και διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Με σεβασμό στους πολίτες και στους επιστήμονες που συμμετέχουν στη συλλογή των στοιχείων δόθηκαν από την κυβέρνηση, τον ΕΟΔΥ και κορυφαίους καθηγητές μέλη της επιτροπής των ειδικών καταλυτικές απαντήσεις για την προάσπιση της αλήθειας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπάρχει μια σταθεροποίηση και μείωση κρουσμάτων, αλλά αυτή ακόμη είναι πολύ αργή.
Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας θα αργήσει.
Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου, στις 6.00 το πρωί.
Εξαίρεση, τα καταστήματα χριστουγεννιάτικων ειδών που ανοίγουν 7 Δεκεμβρίου» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των εμβολίων.

Τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου το εμβόλιο

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια θα είναι στη διάθεση της χώρας μας τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν.
Δημιουργούνται ήδη 1.018 εμβολιαστικά κέντρα για να αρχίσει άμεσα ο εμβολιασμός.
Μηνιαίως θα εμβολιάζονται 2 εκατ. πολίτες.
Είναι αυτονόητο ότι πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, μετά οι ο πολίτες με υποκείμενα άνω των 65 και μετά ο γενικός πληθυσμός», είπε ο κ. Πέτσας.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Ερωτηθείς για το πότε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα για την άρση του lockdown ο κ.Πέτσας είπε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, υψηλότερο από ότι θα ανέμενε κανείς μετά από αρκετές εβδομάδες σε κατάσταση lockdown ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ είναι υψηλή».
«Επομένως θα παρακολουθήσουμε και αυτή την εβδομάδα τα σχετικά στοιχεία που συλλέγουν οι επιστήμονές μας, θα ακούσουμε την εισήγησή τους και μετά θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση ενδεχομένως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την επόμενη εβδομάδα» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 7 Δεκεμβρίου και για το ποιο είναι το σχέδιο για το λιανεμπόριο και τα σχολεία, απάντησε ότι «θα έχουμε λίγο υπομονή για τις επιμέρους οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Ανοίγουν τη Δευτέρα 7/12 τα εποχικά καταστήματα

Μόνη εξαίρεση από τα περιοριστικά μέτρα θα είναι τα εποχικά καταστήματα, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών καθώς και η πώλησή τους από τα  supermarkets.
Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή 4/12, από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη.
Το άνοιγμα των καταστημάτων είχε προαναγγείλει ο υπ.Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ
πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα, τα εποχικά καταστήματα με τα χριστουγεννιάτικα είδη και τα παιχνίδια, καθώς όπως είπε, δεν είναι πολλά και δεν θα επιβαρύνουν την κατάσταση.
«Όλα τα υπόλοιπα όμως θα πάνε αναγκαστικά με τον ρυθμό της πανδημίας.
Με 2000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι το άνοιγμα της οικονομίας, είναι η δημόσια υγεία.
Με αυτά τα νούμερα του κορωνοϊού όλες οι αποφάσεις έχουν αναβληθεί, πρέπει να κάνουμε υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα» τόνισε ο κ.Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης