Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το plan B της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Πως θα παρακάμψει το veto Ουγγαρίας και Πολωνίας

Το plan B της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης - Πως θα παρακάμψει το veto Ουγγαρίας και Πολωνίας
H Πολωνία έχει δηλώσει ότι δεν της είναι απαραίτητα τα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης
(upd) Εναλλακτικό σχέδιο ώστε να προχωρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμα και χωρίς έγκριση της Ουγγαρία και της Πολωνίας επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό -σύμφωνα με τo Bloomberg- θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό των δύο χωρών από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του veto στο σχέδιο δαπανών 2,2 τρισ. ευρώ της ΕΕ και τελικά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε τα κεφάλαια να διοχετευτούν χωρίς καθυστέρηση στις χώρες που τα έχουν ανάγκη.
Με τον τρόπο αυτό, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα χάσουν τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και την ίδια στιγμή θα πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες για το κράτους δίκαιου που θέλουν να αποφύγουν.
«Εάν δεν σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα το κάνουμε χωρίς αυτές» δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Manfred Weber.
«Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τις χώρες τους» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο που επηρεάζει συνολικά τις δαπάνες 2,2 τρισ. δολ., λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό.
Τη στιγμή που η Πολωνία και η Ουγγαρία είναι υπό έρευνα από την ΕΕ για το κράτος δικαίου, ενδέχεται να χάσουν ένα συνολικά 180 δισ. ευρώ από τον πολυετή προϋπολογισμό του μπλοκ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή η Πολωνία

Στο πλαίσιο της διαμάχης σχετικά με τον σχεδιαζόμενο μηχανισμό της ΕΕ για τον έλεγχο της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο θέμα της έγκρισης του πολυετούς προϋπολογισμού και των κονδυλίων του Ταμείου Aνάκαμψης.
«Αυτός ο μηχανισμός παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.
Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος δικαίου και αποτελεί από μόνος του μια θεμελιώδη παραβίασή του» δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. (FAZ) στις 3 Δεμεμβρίου 2020.
«Ο μηχανισμός, ο οποίος τιμωρεί την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου με τη στέρηση κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλως αυθαιρέτως και για πολιτικούς λόγους.
Σήμερα θα μπορούσε να αφορά την Πολωνία, αύριο άλλες χώρες.
Αυτό είναι δυνητικά πολύ καταστροφικό για ολόκληρη την ΕΕ.
Εάν ανοίξει αυτή η πόρτα, κανείς δεν θα μπορεί να την κλείσει», πρόσθεσε.

Το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν ανακοινώσει ότι θα ασκήσουν veto τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Aνάκαμψης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμβιβασμός.
«Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συμβιβασμός. (σ.σ. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ σε κάποια χώρα.
Πριν από την κατάληξη αυτή, οι υπουργοί της ΕΕ θα πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των σχετικών εθνικών αρχών).
Ας δοκιμάσουμε πρώτα αν έχει εφαρμογή η διαδικασία του άρθρου 7», δήλωσε ο Morawiecki στη FAZ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε την ενοποίηση της Ευρώπης μέσω της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 «κατάσταση win-win» για τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

«Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων»

«Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ΕΕ.
Σήμερα (όμως) η ΕΕ εμφανίζεται σαν γάμος σε κρίση», σημείωσε.
«Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί ανοιχτά τι έχει προσφέρει το ευρώ, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι στάσιμη για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
Δεν νομίζω (πάντως) ότι μια ένωση μεταφοράς χρέους (Transferunion) θα ήταν αποδεκτή για την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ», πρόσθεσε.
«Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων, και έτσι πρέπει να παραμείνει.
Ο κυριαρχία ενός "κέντρου" όπως στο Ανατολικό Μπλοκ, με πλασματική μόνο ανεξαρτησία των χωρών εταίρων, δεν είναι μια καλή λύση», τόνισε.
Όσον αφορά την νίκη του Joe Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Morawiecki είπε: “Την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συνδέει αμοιβαία συμπάθεια και αξίες, όπως η αγάπη για την ελευθερία, αλλά και τα κοινά συμφέροντα.
Αυτή είναι μια μόνιμη συμμαχία.
Αυτό ισχύει επίσης για Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden», κατέληξε.

Ουγγαρία: Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν είναι αποδεκτός στην παρούσα μορφή του - Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις

Στο βέτο για τον προϋπολογισμό της ΕΕ επιμένει η Ουγγαρία.
«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την έγκριση της Ουγγαρίας και η Ουγγαρία δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση στην παρούσα μορφή της» δήλωσε ο προσωπάρχης του Viktor Orban.
Ειδικότερα, ο Gergely Gulyas υποστήριξε ότι η Ουγγαρία είναι ανοιχτή σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις, αλλά έχει το δικαίωμα να θέσει βέτο.
Ο ίδιος τόνισε πως εάν διατηρηθεί η σύνδεση της πρόσβασης στα κεφάλαια με το κράτος δικαίου, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία.
 Υπενθυμίζεται ότι Ουγγαρία και Πολωνία έχουν μπλοκάρει κεφάλαια της ΕΕ αξίας 1,8 τρισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και τα κεφάλαια που θα εκταμιευθούν για την έξοδο της ευρωζώνης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης