Τελευταία Νέα
Οικονομία

YΠΟΙΚ: Ηλεκτρονικός «ρουφιάνος» για αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες και δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες για τις 120 δόσεις

YΠΟΙΚ: Ηλεκτρονικός «ρουφιάνος» για αυτοκίνητα - μοτοσικλέτες και δεύτερη ευκαιρία σε οφειλέτες για τις 120 δόσεις
Το μεγάλο αδελφό της Εφορίας για τα αυτοκίνητα ενεργοποιεί η κυβέρνηση
Το μεγάλο αδελφό της Εφορίας για τα αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν παράνομα ενεργοποιεί η κυβέρνηση με τροπολογία - σκούπα που κατατέθηκε χθες 2 Δεκεμβρίου 2020 στη βουλή και προβλέπει την ψηφιακή κατάθεση πινακίδων για όσα οχήματα τεθούν σε ακινησία.
Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα 10.000 ευρώ, τα οποία τριπλασιάζονται και φθάνουν στα 30.000 ευρώ στις περιπτώσεις υποτροπής, ξεπερνώντας έτσι ακόμη και την αξία του ίδιου του αυτοκινήτου.
Με άλλες τροπολογίες δίνεται η δυνατότητα επανένταξης στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων των οφειλετών που τις έχασαν το διάστημα Μαρτίου – Νοεμβρίου ενώ απαλλάσσεται από την φορολογία η αποζημίωση που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 50% των ενοικίων που απώλεσαν εξαιτίας του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης.
Επίσης, από την 1η Ιουλίου 2021 θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που φέρνουν οι τροπολογίες για οφειλέτες, ιδιοκτήτες ακινήτων και οχημάτων, καταναλωτές, επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ως εξής:


1. Οφειλέτες δημοσίου με παλαιές ρυθμίσεις:
Όσοι απώλεσαν κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020 ρύθμιση τμηματικής καταβολής ακόμα και αν πρόκειται για τις 120 δόσεις μπορούν με την υποβολή αίτησης να επανενταχθούν στο καθεστώς της παλαιάς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης.
Η επανένταξη στη ρύθμιση γίνεται με την καταβολή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2020, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του ίδιου μήνα.
Η καταληκτική ημερομηνία της αποβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
Δηλαδή οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν «πακετάρονται» και μεταφέρονται στη λήξη της ρύθμισης.
Για παράδειγμα αν κάποιος είχε ενταχθεί σε ρύθμιση η οποία κανονικά έληγε τον Απρίλιο του 2023 και δεν πλήρωσε τρεις δόσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι οφειλές αυτές θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε διάστημα τριών μηνών μετά τον Απρίλιο του 2023.

2. Ιδιοκτήτες ακινήτων με «κουρεμένα» ενοίκια:

Το ποσό της επιστροφής για το 50% των μειωμένων μισθωμάτων, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται, και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί από το υποχρεωτικό κατά 40% κούρεμα των ενοικίων Νοεμβρίου θα πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Covid μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

3 Συμβολαιογράφοι:

Αναστέλλεται μέχρι 30 Ιουνίου 2021 η διάταξη που προβλέπει την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.

4. Καταναλωτές:
Απαλλάσσεται από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) η αιθυλική αλκοόλη, σε περίπτωση χρησιμοποίησης της και για την παρασκευή πρώτης ύλης των φαρμάκων που προορίζονται για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση. Επίσης μειώνεται στο 13% ο συντελεστής ΦΠΑ στα εκχυλίσματα, αποστάγματα και συμπυκνώματα καφέ, τσαγιού, στα παρασκευάσματα για σάλτσες, στη μουστάρδα, στα παρασκευάσματα για σούπες και ζωμούς, κ.ά Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να οδηγήσουν σε μειώσεις τιμών.

5. Ναυτικοί:
Απαλλάσσεται από τη φορολογία το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτούν αλλοδαποί αξιωματικοί και αλλοδαπό κατώτερο πλήρωμα, οι οποίοι είναι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, σε πλοία του Εμπορικού Ναυτικού με ελληνική σημαία, τα οποία εκτελούν αποκλειστικά διεθνείς πλόες.

6.Αλιείς:
Προκαταβάλλεται η επιστροφή του ΕΦΚ καυσίμων, σε αλιείς, κατοίκους μικρών και απομακρυσμένων νησιών, όπου δεν υφίσταται φορολογική αποθήκη καυσίμων ναυτιλίας. Η προκαταβολή είναι ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές.

7. Εξαγωγείς:
Επιστρέφεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο καφέ.

8. Ιδιοκτήτες οχημάτων:
Καθιερώνεται η ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων.
Από τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών μπορούν από φέτος να «καταθέτουν» ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματός τους. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα κρατάνε τις πινακίδες στο σπίτι τους αλλά στην περίπτωση που θα κυκλοφορήσουν τα οχήματά τους τα οποία θα έχουν θέσει σε ακινησία θα αντιμετωπίσουν βαριά πρόστιμα από 10.000 – 30.000 ευρώ, ενώ κινδυνεύουν με απώλεια του διπλώματος οδήγησης για τρία χρόνια. Αναλυτικότερα:
- Η ακινησία δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας gov.gr από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος.
- Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην ΑΑΔΕ. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του.
- Όχημα που εντοπίζεται σταθμευμένο σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί στην ηλεκτρονική ακινησία ή διερχόμενο, θεωρείται ότι κυκλοφόρησε.
- Η άρση της ακινησίας πραγματοποιείται με υποβολή αίτησης ηλεκτρονικά, εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης.
Επίσης με άλλη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών επιστρέφεται το τέλος ταξινόμησης σε αυτούς που το κατέβαλαν, σε περίπτωση οχημάτων, τα οποία δεν ταξινομήθηκαν, με συνέπεια να μην κυκλοφορήσουν στο εσωτερικό της χώρας, λόγω εξαγωγής σε τρίτες χώρες ή αποστολής τους σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης