Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Σε ναυάγιο οι διαβουλεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Αγωνία για την οικονομία

ΗΠΑ: Σε ναυάγιο οι διαβουλεύσεις Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης – Αγωνία για την οικονομία
Ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια καθώς λήγουν εκατομμύρια επιδόματα ανεργίας και έκκρεμεί ώς τις 11 Δεκεμβρίου η έγκριση των ομοσπονδιακών δαπανών
στερα από πυρετό διαβουλεύσεων Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν κατάφεραν καταλήξουν σε συμφωνία την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, με κορυφαίους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν αυτό που οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί της Γερουσίας απέρριψαν ως «ανεπαρκή, κομματική πρόταση» (δηλαδή την πρόταση του επικεφαλής της Γερουσίας Mitch McConnell.
Να σημειωθεί ότι χθες (1/12/2020) τόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden όσο και η προτεινόμενη από αυτόν για τη θέση της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen έκαναν έκκληση για την ψήφιση του πακέτου μέτρων.
Ο Joe Biden δήλωσε ότι η «βοήθεια έρχεται» στα εκατομμύρια των Αμερικανών οι οποίοι εξαρτώνται από τα μέτρα στήριξης ενώ η Yellen μίλησε για ιστορικών διαστάσεων κρίση στην οικονομία η οποία απαιτεί την άμεση ανάληψη δράσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin αποκάλυψε σήμερα ότι ο απερχόμενος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Donald Trump υποστήριξε πρόταση που υπέβαλε ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικανών Mitch McConnell αφού πριν ο ίδιος την Τρίτη απέρριψε διακομματική πρόταση για πακέτο μέτρων 908 δισ. δολ.
Το σχέδιο του McConnell περιλαμβάνει 332,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα δάνεια ή επιχορηγήσεις σε μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με ένα έγγραφο που αποκάλυψε το Reuters.
«Ο πρόεδρος θα υπογράψει την πρόταση του McConnell που υπέβαλε χθες. Ανυπομονούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό », δήλωσε ο Mnuchin.
Ωστόσο, ο Chuck Schumer που είναι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία κατήγγειλε την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να αποκλείσουν τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν πρέπει να σπαταλά το χρόνο της Γερουσίας σε μια άλλη ανεπαρκή, κομματική πρόταση και αντ 'αυτού θα πρέπει να καθίσει με τους Δημοκρατικούς για να ξεκινήσει μια πραγματική διμερής προσπάθεια για να καλύψει γρήγορα τις ανάγκες της χώρας», δήλωσε ο Schumer σε ομιλία του στην αίθουσα της Γερουσίας.
Σημείωσε ότι η πρόταση McConnell περιλαμβάνει προστασία των επιχειρήσεων από αστική ευθύνη λόγω της πανδημίας την οποία απορρίπτουν οι Δημοκρατικοί.
Επιπρόσθετα τα δύο κόμματα έχουν προθεσμία την 11 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες 1,4 τρις. δολαρίων αλλιώς κινδυνεύουν να κλείσουν ομοσπονδιακές υπηρεσίες την ώρα που η κρίση του COVID-19 επιδεινώνεται.
Mnuchin (ΥΠΟΙΚ) και Powell (Fed):
Στη δεύτερη μέρα ακρόασης προς τις επιτροπές του Κογκρέσου, ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin και ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell αμφότεροι δήλωσαν στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Σώματος ότι απαιτείται πρόσθετη δημοσιονομική δράση ως διασασφάλιση έναντι μιας επιπλέον συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στο εγγύς μέλλον.
Και οι δύο καλέσαν τα μέλη των δύο νομοθετικών σωμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις πρόσθεες ενισχύσεις προς τις μικρές επιχειρήσεις.

Pelosi – Schumer (Δημοκρατικοί): Μίνιμουμ τα 908 δισ. δολ. για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας.

Μίνιμουμ πακέτο δημοσιονομικής στήριξης 908 δισ. δολ. ζητούν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της Γερουσίας, Chuck Schumer, επαναφέροντας την πρόταση των προηγούμενων ημερών, την οποία όμως έχει απορρίψει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Mitch McConnell.
Στην κοινή δήλωση των Pelosi και Schumer, οι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος δεν κάνουν βήμα πίσω, ενώ οι Δημοκρατικοί της Καλιφόρνια και της Νέα Υόρκης προβάλλουν πιο μαξιμαλιστικές θέσεις για το νέο δημοσιονομικό πακέτο, που φτάνουν τα 2,2 τρισ. δολ.
«Κάναμε μια νέα προσφορά στον ηγέτη McConnell και τον ηγέτη McCarthy τη Δευτέρα, στο πνεύμα του συμβιβασμού.
Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το διμερές πλαίσιο που εισήγαγαν οι γερουσιαστές πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για άμεσες διαπραγματεύσεις» δήλωσαν ο Schumer και η Pelosi.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας του Δημοκρατικού Σώματος, Steny Hoyer, αναμένεται να συνομιλήσει στον McConnell την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Νωρίτερα, το Νο. 2 των Δημοκρατικών είπε ότι ελπίζει πως τα κόμματα θα μπορέσουν να συνάψουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου και να την περάσουν την επόμενη εβδομάδα.
Βέβαια, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε έναν γρήγορο συμβιβασμό εν μέσω διαφορών για βασικά ζητήματα.
Ο McConnell ανακοίνωσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ότι θέλει να συνδέσει την κυοφορούμενη δημοσιονομική βοήθεια με κυβερνητικό νομοσχέδιο που πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο έως τις 11 Δεκεμβρίου.
«Η ανάγκη είναι μεγάλη, είναι άμεση, επείγουσα και νομίζω ότι έχουμε σίγουρα την ικανότητα να δράσουμε», είπε.,

Οι επαφές McConnell και Δημοκρατικών – Οι προτάσεις των δύο πλευρών

Δύο κορυφαίοι ηγέτες του Κογκρέσου συνομίλησαν την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα, καθώς στη Γερουσία επικρατεί πυρετός διεργασιών για την ψήφιση ενός νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.
Ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Steny Hoyer δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell για μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.
Ο Hoyer δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει ότι τα κόμματα θα μπορέσουν να συνάψουν μια συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου (6/12) και να την περάσουν την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό θα απαιτούσε έναν γρήγορο συμβιβασμό, καθώς οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών απέχουν περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια στις τελευταίες προτάσεις τους για τα μέτρα τόνωσης.
Ο McConnell ανακοίνωσε την Τρίτη (1/12) ότι επιθυμεί το σχέδιο μέτρων κατά της πανδημίας να ψηφιστεί μαζί με το νομοσχέδιο για τις ομοσπονδιακές δαπάνες στις 11 Δεκεμβρίου.
Σε μία πιθανή ένδειξη ότι οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να συνδέσουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού με ένα συγκεκριμένο όριο δαπανών, ο Hoyer δήλωσε την Τετάρτη (2/12) ότι θέλει να ολοκληρώσει τις νομοθετικές εργασίες στο σώμα την ίδια ημερομηνία.
«Η ανάγκη είναι μεγάλη, άμεση και επείγουσα και νομίζω ότι έχουμε σίγουρα την ικανότητα να δράσουμε», είπε.
«Παρεμπιπτόντως, ο γερουσιαστής McConnell συμφωνεί σε αυτό», σημείωσε.
Και τα δύο μέρη έχουν ζητήσει να ψηφισθεί τη νομοθεσία για τις ενισχύσεις πριν από το τέλος του 2020.

Κρίσιμη συγκυρία

Τα μέτρα προστασίας προς τους ανέργους Αμερικανούς, τους ενοικιαστές και τους οφειλέτες φοιτητικών δανείων θα λήξουν στο τέλος του έτους καθώς τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται στις ΗΠΑ και οι πολιτείες λαμβάνουν περισσότερα περιοριστικά μέτρα.
Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας υπέβαλαν μια διακομματική πρόταση για ένα πακέτο ύψους 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη (1/12).
Ο McConnell τότε αντιπρότεινε το δικό του, μικρότερο σχέδιο το οποίο σύμφωνα με ίδιο έχει την υποστήριξη του Προέδρου Donald Trump.
Ο πρόεδρος της Βουλής Nansy Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin μίλησαν την Τρίτη (1/12) για πρώτη φορά από τα τέλη Οκτωβρίου.
O Mnuchin της είπε ότι θα επανεξετάσει τόσο την παραπάνω διακομματική πρόταση όσο και ένα γενικό σχέδιο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο τη Δευτέρα (30/11).

Οι διαφωνίες για τις ενισχύσεις των εκατομμυρίων ανέργων

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών κομμάτων στη Γερουσία διαφωνούν για το ύψος της βοήθειας σε όσους δικαιούνται επίδομα ανεργίας στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNBC,
Οι θέσεις τους παραμένουν αποκλίνουσες παρά τους μήνες διαπραγματεύσεων για το πλαίσιο των νέων μέτρων στήριξης γεγονός που αναδεικνύει πόσο δύσκολος είναι ο συμβιβασμός.
Εν τω μεταξύ, τα βασικά μέτρα ενισχύσεων προς τους άνεργους στο πλαίσιο του προγράμματος CARE πρόκειται να λήξουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Αυτό θα άφηνε εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς επιδόματα ανεργίας την ίδια στιγμή που λήγει η προστασία για τις εξώσεις και το μορατόριο στα φοιτητικά δάνεια.

Το σχέδιο του McConnell

Η ένταξη των μέτρων ανακούφισης σε ένα νομοσχέδιο για τις δημόσιες δαπάνες που πρέπει να ψηφιστεί έως τις 11 Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης φαίνεται το πλέον λογικό σενάριο σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το σχέδιο του McConnell επεκτείνει τα επιδόματα ανεργίας κατά ένα μήνα μέσω δύο προσωρινών προγραμμάτων που δημιουργήθηκαν από τον νόμο CARES.
Ωστόσο, δεν προσφέρει μία επιπλέον ενίσχυση στα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας – μία μείωση της ενίσχυσης από το σχέδιο που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο, το οποίο έδινε εβδομαδιαία επιδότηση 300 δολ.
Ο νόμος CARES, για την παροχή ενισχύσεων εξαιτίας της πανδημίας ύψους 2,2 τρισ.δολαρίων που ψηφίστηκε τον Μάρτιο, έδωσε στους άνεργους εργαζόμενους επιπλέον 600 δολ. την εβδομάδα, πέρα από το τυπικό τους επίδομα το οποίο έληξε Ιούλιο.
Χωρίς ένα εβδομαδιαίο συμπλήρωμα, ο μέσος άνεργος Αμερικανός θα είχε λάβει 318 δολ.την εβδομάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.
Επιπλέον, ο νόμος CARES προσέφερε επίδομα σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και άλλους εργαζόμενους που δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας.
Ο νόμος προσέφερε επίσης επίδομα έως και 13 επιπλέον εβδομάδες σε εργαζόμενους που είναι δικαιούχοι κρατικής αρωγής.
Και τα δύο προγράμματα έχουν προγραμματιστεί να λήξουν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου.
Περίπου 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τα οφέλη τους εάν λήξουν τα προγράμματα.
Η πρόταση του McConnell θα επέτρεπε στους δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για παροχές προγράμματος έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Σε αυτό το σημείο, οποιοσδήποτε λαμβάνει βοήθεια θα μπορούσε να το κάνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών έχει υποστηρίξει να δοθούν περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια και είπε ότι προτιμά ένα μικρότερο, «στοχευμένο» νομοσχέδιο ανακούφισης.
Ο McConnell είπε ότι μίλησε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για το είδος του πακέτου μέτρων που είναι διατεθειμένος να υπογράψει ο πρόεδρος Trump.
Η πρότασή του περιλαμβάνει επίσης επιδοτήσεις σε μικρές επιχειρήσεις και για την παιδική φροντίδα.
Πριν αποκαλύψει το σχέδιό του, ο McConnell την Τρίτη (1/12) διακομματική πρόταση για ένα πακέτο μέτρων 908 δισ. δολαρίων από νομοθέτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Αυτό το σχέδιο προβλέπει 300 δολ. εβδομαδιαία ενίσχυση στους ανέργους έως τον Μάρτιο.



Η πρόταση του Schumer

Εν τω μεταξύ, ο Schumer, μαζί με τέσσερις άλλους γερουσιαστές των Δημοκρατικών, παρουσίασαν ένα νομοσχέδιο την Τρίτη (1/12)\ το οποίο, σε σχέση με την πρόταση του McConnell, προσφέρει περισσότερα οφέλη στους ανέργους.
Οι Δημοκρατικοί θα επανέφεραν την εβδομαδιαία ενίσχυση των 600 δολ. για όλους έως τον Οκτώβριο του 2021.
Ορισμένοι άνεργοι θα μπορούσαν να εισπράξουν την επιχορήγηση 600 δολ. μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόταση.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης