Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Burns (HΠΑ) στο ΕΑΕΕ: Το έχει παρακάνει ο Erdogan - Μεγάλος πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ, ΕΕ

tags :
Burns (HΠΑ) στο ΕΑΕΕ: Το έχει παρακάνει ο Erdogan - Μεγάλος πονοκέφαλος για ΝΑΤΟ, ΕΕ
Η Τουρκία έχει γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ, συνολικά και για τις χώρες της ΕΕ είπε ο Nicholas Burns, αναφερόμενος στην προκλητική της συμπεριφορά
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan το έχει παρακάνει σε ό,τι αφορά με τις αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών χωρικών υδάτων, τόνισε ο Nicholas Burns, πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και σύμβουλος του Joe Biden κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας στις ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πού βρίσκονται τα όρια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Είναι χρέος της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει πίσω και να βάλει τέλος σε αυτές τις πολύ επιθετικές κινήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου» υπογράμμισε με σαφήνεια ο Nicholas Burns στο 31o Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως ανησυχεί πραγματικά για ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ως κάποιος που θέλει να δει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας να είναι σεβαστή.
Οι δύο αυτές χώρες πρέπει να είναι σε θέση να συνομιλήσουν ειρηνικά, χωρίς να υπάρχουν προκλήσεις από την Τουρκία αναφορικά με τα ερευνητικά πλοία, προσέθεσε.

Η Τουρκία μεγάλος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ

«Η Τουρκία έχει γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ συνολικά και για τις χώρες της ΕΕ» είπε ο Nicholas Burns, αναφερόμενος στις προκλήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην εμπλοκή της στη Συρία, τη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και στην αγορά των S-400.
Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, ανέδειξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι εσωτερικά εξελίσσεται σε μια χώρα πολύ πιο αυταρχική, λιγότερη δημοκρατική.
«Αυτή είναι μια ανησυχία για όλους μας στο ΝΑΤΟ.
Η αυταρχική συμπεριφορά της Τουρκίας στο εσωτερικό είναι πρόβλημα για μια δημοκρατική συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ» σημείωσε.

Ο Joe Biden είναι φίλος της Ελλάδας

Σε ερώτηση τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τη νέα προεδρία στις ΗΠΑ, ο Nicholas Burns είπε ότι ο Joe Biden γνωρίζει πάρα πολύ καλά την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι φίλος της Ελλάδας πάνω από 40 χρόνια.
Επισήμανε πως κατά την προεκλογική του εκστρατεία δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ήταν μια λάθος κίνηση.
Επίσης, τόνισε πως ο Joe Biden υποστηρίζει σθεναρά την ελληνική εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία.
Παράλληλα, ανέφερε πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος πιστεύει πως η ΕΕ είναι σημαντική για τις ΗΠΑ, ένας στρατηγικός εταίρος.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε, και η Ελλάδα θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει δίπλα της έναν άνθρωπο, μια νέα κυβέρνηση που θέλει να χτίσει τέτοιου είδους σχέσεις.
Εξαιρετικά αποτελεσματικός πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης
Επίσης, ο Nicholas Burns δήλωσε πως θαυμάζει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημείωσε ότι τον γνωρίζει πολλά χρόνια και ότι τον θεωρεί εξαιρετικά αποτελεσματικό πρωθυπουργό. Υπό αυτό το πρίσμα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα ενισχυθούν στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης