Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού - Γρίφος η ημερομηνία άρσης του lockdown 2 - Στους 2.606 οι θάνατοι - Από το 2021 σχολεία και εστίαση

Προβληματισμός για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού - Γρίφος η ημερομηνία άρσης του lockdown 2 - Στους 2.606 οι θάνατοι - Από το 2021 σχολεία και εστίαση
Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη την Παρασκευή 4/12 – Θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις
(Συνεχές upd) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα διαφαινόταν μια σταθερή τάση αποκλιμάκωσής τους, τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 1/12 ανέτρεψαν όλες τις εκτιμήσεις, τους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς.
Οι ειδικοί δηλώνουν έκπληκτοι από τις νέες αυτές αυξημένες μολύνσεις και υποστηρίζουν πως θέλουν να δουν ποια θα είναι τα σημερινά και τα αυριανά στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα δεδομένα και να αντιληφθούν πώς κινείται η επιδημία.
Αν τα κρούσματα δεν είναι μειωμένα τα επόμενα δύο 24ωρα και διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, τότε θα είναι προφανές πως το lockdown δεν έχει αποδώσει και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μάλλον αυστηρότερα μέτρα.
Οι επιστήμονες ανέμεναν πως από αυτήν την εβδομάδα θα έβλεπαν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης της πίεσης στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι η χώρα είναι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Αντί για αποκλιμάκωση, χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε αυξημένα κρούσματα (2.199) καθώς και 596 διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους 615 ενώ συνολικά οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας υπολογίζονταν σε περισσότερους από 4.200.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η άρση του lockdown εξελίσσεται στον απόλυτο γρίφο για τους ειδικούς και την κυβέρνηση, η οποία μετά τις συνεχείς «αποτυχίες» στις εκτιμήσεις της, αποφεύγει να μιλήσει για ημερομηνίες, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.
Τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να διατηρηθεί όχι μόνο έως τις 14/12 αλλά και έως τις 21/12, εάν έως τα μέσα του μήνα δεν έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Εάν μάλιστα τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι αυξημένα, όπως έγινε χθες, τότε όλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η αγορά μέσα στις γιορτές, με την εστίαση να παραμένει κλειστή, με τα σχολεία να ανοίγουν μετά τις γιορτές και με μόνη πιθανότητα να ανοίξει με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να απευθυνθεί με νέο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό την ερχόμενη Παρασκευή 4/12 προκειμένου να ενημερώσει για το πώς θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Μητσοτάκης: Κλειστά μπαρ - νυχτερινά μαγαζιά μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι κάποιες δραστηριότητες δεν πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε τα εμβόλια όπως για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ και μεταμεσονύχτια διασκέδαση.
 «Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια»
«Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη. Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και τη ρευστότητα ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πάντως ότι ακόμα και σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών και τόνισε ιδιαίτερα την πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις παρά την πανδημία. Αναφέρθηκε, μάλιστα, χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή για τις χρήσεις γης.
«Η πανδημία μας έκανε πιο σοφούς, αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κρίση και βλέπουμε τα δυνατά και αδύνατα σημεία μας, αλλά είμαστε ακόμη πιο αφοσιωμένοι στην μεταρρυθμιστική ατζέντα μας. ¨
Είναι ανάγκη και προτεραιότητά μας και με το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα χάσουμε την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και να προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την πανδημία σχολίασε πως «είμαστε αφοσιωμένοι για να σώσουμε ζωές κάθε μέρα και αυτή είναι η πιο σημαντική πρόκληση τώρα».

Είμαστε υπερήφανοι για τον Bourla  - Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους στην Ελλάδα

Στη συζήτηση στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, συμμετέχει και ο CEO της Pfizer, A. Bourla , για τον οποίο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «είμαστε υπερήφανοι που έχουμε έναν Έλληνα να ηγείται της εταιρείας που έχει βρει τη λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή τη λύση στην πανδημία». Πρόσθεσε, όμως, ότι μπορεί να μιλήσει και για το πώς και γιατί η Pfizer επέλεξε πριν ακόμη την πανδημία να επενδύσει στην Ελλάδα και τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ένα ανθρώπινο δυναμικό με ταλέντα και ικανότητες.
«Έχουμε καταπληκτικούς ανθρώπους στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Κικίλιας: Ιδιώτες και γιατροί από ΕΣΥ μεταβαίνουν εθελοντικά στη Βόρεια Ελλάδα

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πολυμελής ομάδα ιδιωτών γιατρών εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες στα νοσοκομεία στην Βόρεια Ελλάδα για να στηρίξουν την προσπάθεια» είπε ο κ. Κικίλιας στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.
Γιατροί από το ΙΑΣΩ, το Μετροπόλιταν και το Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να συνδράμουν και εκείνοι στην προσπάθεια που γίνεται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας που πιέζονται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Επιπλέον, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε γιατρούς από τα νοσοκομεία Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Παμακάριστος, Αττικό, Ακληπιείο και Αργολίδας, που θα μεταβούν επίσης στη βόρεια Ελλάδα.
Με διάταξη του υπουργού όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που μεταβαίνουν για να στηρίξουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που δίνουν τιτάνια μάχη όπως ανέφερε ο υπουργός θα δουν διπλασιασμό των αποδοχών τους για τις μέρες, τις εβδομάδες και τον μήνα που θα μείνουν στη βόρεια Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προειδοποίησε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα χάνεται ένας άνθρωπος στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Ελλοχεύει πολύ μέγαλος κίνδυνος εξαιτίας μιας πρόωρης χαλάρωσης των μέτρων έναντι της πανδημίας.
Μπροστά μας βρίσκεται ένα νέο τρίτο κύμα του Covid 19.
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια τεράστια πίεση από τα κρούσματα του κορωνοϊού. Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει ότι «το ΕΣΥ είναι ισχυρό και αντέχει».
Επισήμανε ότι «με προσλήψεις και μονιμοποιήσεις προσωπικού, το ΕΣΥ ενισχύθηκε περαιτέρω».
Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν μια τεράστια πίεση από τα κρούσματα του κορωνοϊού.
Τα νοσοκομεία Κατερίνης, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Πέλλας, και Σερρών, Βέροιας, Έδεσας Γιαννιτσών και Φλώρινας δοκιμάζονται από τον κορωνοιο είπε χαρακτηριστικά.
«Μέ την έγκριση των εμβολίων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
«Ευχαριστώ τους γιατρούς μας και τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του covid».

Στους 2.606 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2/12 2.186 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 02 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.186, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 109.655 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.606 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 613 (71,5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 109655 κρουσμάτων, 4.949 (4,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 29.023 (26,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.413.710 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 232.453 δείγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης