Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η άνοδος σε τράπεζες και ΧΑ +0,16% στις 759 μον. – Μόνο η αποφασιστική διάσπαση των 765 μον. οδηγεί στις 820 μον.

Ξεθώριασε η άνοδος σε τράπεζες και ΧΑ +0,16% στις 759 μον. – Μόνο η αποφασιστική διάσπαση των 765 μον. οδηγεί στις 820 μον.
Ο Γενικός Δείκτης στις 759 μονάδες ενώ μόνο η αποφασιστική διάσπαση των κρίσιμων 765 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στις 820 μονάδες
(upd14)Ξεθώριασε η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 759 μονάδες, από υψηλό ημέρας τις 768 μονάδες, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους με την Εθνική +2,86% από +6% και την Eurobank +2,1% από +4%  ...ενώ αυξημένος ήταν ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τα κέρδη σε ΕΧΑΕ +2,43%, Coca Cola +2,12% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες σε Μotor Oil -3,15% και Viohalco -2,19%.
Σημειώνεται, ότι αρχικά οι ελεγχόμενες πιέσεις που καταγράφηκαν  στις τραπεζικές μετοχές στα πλαίσια κατοχύρωσης κερδών απορροφήθηκαν με ευκολία... ενώ στην συνέχεια οι αγοραστες δεν μπόρεσαν να απορροφήσουν την προσφορά των πωλητών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759 μονάδες ενώ μόνο η αποφασιστική διάσπαση των 765 μονάδων θα οδηγήσει την αγορά στις 790 και οι 820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455-460 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες.
Η ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις 550 μονάδες τον Οκτώβριο στις 760 μονάδες αποδίδεται στην προσδοκία ότι το εμβόλιο θα επιτρέψει να γυρίσει σελίδα η οικονομία έστω και οριακά το 2021 ενώ οι τράπεζες κατευθύνονται στον Ηρακλή 2 όπου θα ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα και τελευταίο εξυγίανσης των προβληματικών τους δανείων.
Στην Ελλάδα και στην χρηματιστηριακή αγορά που είναι εύκολα χειραγωγήσιμη λόγω της ρηχότητας της… πολλά μπορούν να συμβούν.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες όπου παρατηρείται εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό μετά από καιρό από Citigroup, Credit Suisse, Morgan Stanley, Goldman Sachs, UBS παρακινώντας και τους έλληνες επενδυτές.
Υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ελλάδα.
1)Η μια άποψη υποστηρίζει ότι πέριξ των 800 μονάδων θα καθίσει το ελληνικό χρηματιστήριο αφομοιώνοντας τα κεκτημένα.
2)Υπάρχει μια δεύτερη άποψη που υποστηρίζει ότι το χρηματιστήριο στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούσε να φθάσει στις 900 μονάδες πολύ νωρίτερα από τα επίπεδα που εκτιμούν οι τραπεζίτες απόρροια της προεξόφλησης προσδοκιών.
Όμως στην εξίσωση της ανάλυσης μας θα πρέπει να αποτιμήσουμε ότι τα δημοσιονομικά πακέτα μειώνονται και τα νομισματικά μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Όμως χρειάζεται και προσοχή π.χ. η J P Morgan και η Goldman Sachs προβλέπουν δείκτη S&P 500 στις 4500 μονάδες στο τέλος του 2021 και η Citigroup στον δείκτη πανικού – ευφορίας βλέπει πιθανότητα απώλειας 100% για όσους επιλέξουν τον μετοχικό κίνδυνο…
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +2,86% και Eurobank +2,1% ενώ πτωτικά έκλεισαν Πειραιώς -1,42% και Alpha Bank -0,63%
Στο επίκεντρο παρέμεινε η  ΔΕΗ μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων 9μήνου όπου ήταν κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών με σημαντική βελτίωση του επαναλαμβανόμενου EBITDA λόγω της σημαντικής μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Σήμερα 2/12 οι μέτοχοι της Jumbo κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα των 0,38 ευρώ ανά μετοχή, καθώς από αύριο θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα.
Μετάτο κλείσιμο της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,66% -  με ιστορικό χαμηλό στις 1/12 στο 0,621% - και το ιταλικό 10ετές στο 0,63% -  με ιστορικό χαμηλό στις 30/11 στο 0,5480% - και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 113 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,15% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,07%.
Λίγο πριν τις 14:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσει ςστις τράπεζες  με την Εθνική +5,62%, Eurobank +4,39%....αλλά και σε επιλεγμένους τίτλους του FTS E25 , όπως Coca Cola +2,78%, ΕΧΑΕ +2,74% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,27% και ο Γενικός Δείκτης με κέρδη +1,38%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,16% στις 759 μονάδες έχοντας υψηλό στις 768,66 μονάδες και χαμηλό 756,25 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 68,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 51,1εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,62 εκατ. ευρώ και όγκου 707 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 900 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 698 χιλ. ευρώ και η  Lamda 156 χιλ. τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 759 μονάδες ενώ μόνο η αποφασιστική διάσπαση των κρίσιμων 760 μονάδων θα οδηγήσει στις 790 και 820 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 720-725 μονάδες και ακολουθούν οι 700-710 μονάδες και οι 685-680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 445 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 455-460 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 400 μονάδες και ακολουθούν οι 375 και οι 350 μονάδες

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες

Πολύ σύντομα αναμένεται η κατάθεση του νέου θεσμικού πλαισίου που αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και το οποίο αποσύρει εν πρώτοις την αποικιακή νοοτροπία με την οποία στελεχώθηκαν τα περασμένα έτη τα διοικητικά συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όταν η Ελλάδα είχε εισέλθει σε μνημόνιο.
Το θεσμικό πλαίσιο είναι έτοιμο και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις .
Εκτιμάται δε πως θα δώσει τη δυνατότητα σε αρκετές περιπτώσεις τα μέλη του δ.σ. των τραπεζών που παρακολουθούν τις εξελίξεις εκ του μακρόθεν που διορίστηκαν ελέω του αναχρονιστικού προηγούμενου νόμου να αντικατασταθούν διαμορφώνοντας λειτουργικότερα διοικητικά συμβούλια.
Σύμφωνα με το  νέο θεσμικό πλαίσιο το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να υπερασπιστεί την αξία της περιουσίας του.
Επομένως θα μπορεί να προβαίνει ή να μετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου υπερασπιζόμενο το μερίδιό του ιδιαιτέρως στις τράπεζες εκείνες που διακατέχει υψηλή συμμετοχή.
Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο θα διασφαλίσει πως οι αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων θα διενεργούνται με αποτιμήσεις πραγματικές.
Σημειώνεται πως το Bankingnews έχει πολλές φορές υπερασπιστεί αυτήν την εκδοχή που διαμορφώνει συνθήκες διάσωσης της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στο πιστωτικό σύστημα της χώρας.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη η διάδοχη κατάσταση του ΤΧΣ μετά τη λήξη της λειτουργίας του το 2022, θα αναλάβει την περιουσία του Ταμείου εφόσον το ΤΧΣ κατέχει ακόμη μετοχές τραπεζών κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό.
Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει απόφαση όμως οι ζυμώσεις μιλούν για έναν ήδη υπάρχοντα και εν λειτουργία οργανισμό του Δημοσίου που θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών ώστε απρόσκοπτα να διασφαλιστεί η αξία της περιουσίας που θα απομείνει στο Ταμείο μετά το 2022 και έως ότου αυτή ρευστοποιηθεί.
Η ρευστοποίηση της περιουσίας του Ταμείου θα συνεχίσει να αποτελεί τον τελικό στόχο της κυβέρνησης.

Η επικαιρότητα

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έδωσε την έγκριση της στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τονίζοντας πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Κατόπιν της έγκρισης αυτής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τη σύσταση της Αρχής και ότι το εμβόλιο (είναι το πρώτο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί και είναι έτοιμο να διατεθεί σε διάστημα 10 μηνών) θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.
Η Μ. Βρετανία φέρεται να έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2020 μπορούν να έχουν εμβολιαστεί έως και 20 εκατομμύρια πολίτες, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock υποστήριξε ότι το βρετανικό ΕΣΥ είναι έτοιμο να αρχίσει τους εμβολιασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.
Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, το εμβόλιο θα γίνει πρώτα στις ευπαθείς ομάδες, με τη σειρά προτεραιότητας να αφορά το υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό γηροκομείων και τους ανθρώπους άνω των 80 ετών.
Τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να ακολουθήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ενώ στην Ευρώπη οι εμβολιασμοί θα πρέπει να αναμένονται από τον Ιανουάριο του 2021.
Τα νέα αυτά έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς ο ιός καλπάζει σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 63.995.700 και οι νεκροί σε 1.483.401
Στην Ελλάδα,  επικρατεί έντονος προβληματισμός στις  τάξεις των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού , καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα διαφαινόταν μια σταθερή τάση αποκλιμάκωσής τους, τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 1/12 ανέτρεψαν όλες τις εκτιμήσεις, τους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς.
Οι ειδικοί δηλώνουν έκπληκτοι από τις νέες αυτές αυξημένες μολύνσεις και υποστηρίζουν πως θέλουν να δουν ποια θα είναι τα σημερινά και τα αυριανά στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα δεδομένα και να αντιληφθούν πώς κινείται η επιδημία.
Αν τα κρούσματα δεν είναι μειωμένα τα επόμενα δύο 24ωρα και διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, τότε θα είναι προφανές πως το lockdown δεν έχει αποδώσει και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μάλλον αυστηρότερα μέτρα.
Οι επιστήμονες ανέμεναν πως από αυτήν την εβδομάδα θα έβλεπαν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης της πίεσης στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι η χώρα είναι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να διατηρηθεί όχι μόνο έως τις 14/12 αλλά και έως τις 21/12, εάν έως τα μέσα του μήνα δεν έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να απευθυνθεί με νέο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό την ερχόμενη Παρασκευή 4/12 προκειμένου να ενημερώσει για το πώς θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 107.470, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.517 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 2/12 οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, μετά τη χθεσινή άνοδο στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,05%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,07%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,01%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,58%

Πτωτικές τάσεις  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 2/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.
Επίσης πτωτικά κινούνται και οι δείκτεςστην Wall Street, μετά και τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν χθες 1/12, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq στη Wall Street.
To κλίμα βελτίωσε η είδηση ότι το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech εναντίον του νέου κορωνοϊού εξασφάλισε έγκριση στη Βρετανία και ξεκινούν οι εμβολιασμοί από την ερχόμενη εβδομάδα.
H μετοχή της γερμανικής BionTech σημειώνει άλμα 7%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,60%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο  +0,32% (24,72 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,80 ευρώ, με άνοδο +2,86% με όγκο 11,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7890 ευρώ, με πτώση -0,63%, με όγκο 16,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισεκ. ευρώ
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1830 ευρώ, με πτώση -1,42% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5350 ευρώ, με άνοδο +2,1% με όγκο 17,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,64 ευρώ, με πτώση -1,54% και με κεφαλαιοποίηση 286 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2310 ευρώ, με πτώση -4,35% και όγκο 884 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 107 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,14 ευρώ, με άνοδο +1,61% και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές   

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Φουρλής, Viohalco, ΔΕΗ 
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Coca Cola, Jumbo, Ελλάκτωρας
H Coca Cola έκλεισε στα 24,52 ευρώ, με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση στα 9,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,05 ευρώ, με άνοδο +0,36% και αποτίμηση 6,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,7650 ευρώ, με πτώση -1,24%  και αποτίμηση 1,57 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,58 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,59 ευρώ, με πτ΄πωση -0,93% και αποτίμηση 3,27 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,57 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,70 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,06 ευρώ, με πτώση -3,15% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,07 ευρώ, με άνοδο +0,91% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,08 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,0550 ευρώ, με άνοδο +0,12%  και κεφαλαιοποίηση 212 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0373 ευρώ, με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 35 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 2/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στην ιταλική αγορά ομολόγων  
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρέθηκε στις 1/12 σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,621% καθώς οι τιμές τεχνηέντως διαμορφώνονται λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ αλλά και μετά την ανακοινώσεις από την Moderna και την Pfizer/Biontech για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 13 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,66% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,63%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,65% με το αμερικανικό 10ετές 0,91% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 59 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,08% με απόδοση αγοράς -0,05% και απόδοση πώλησης -0,10%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,89 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,68 μονάδες βάσης και απόδοση 0% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,001%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,59 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,17% στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 108,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 123,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,47% με απόδοση αγοράς 0,49% και απόδοση πώλησης 0,46%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,60% με απόδοση αγοράς 0,61% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Νοεμβρίου 2020 στο 0,59%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση απόδοση 0,64% με απόδοση αγοράς 0,65% και απόδοση πώλησης 0,63%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 1 Δεκεμβρίου με απόδοση 0,621%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 135,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 112,15 μονάδες βάσης και 0,96% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 144,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,02%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 158,00 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12%
Το ιστορικό χαμηλό 1,00% σημειώθηκε στις 18 Noεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης από 121 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,13% ή 113 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 2/12 στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων αλλά και γενικά των χωρών της Νοτίου Ευρώπης
Οι αγορές προσπαθούν να ισορροπήσουν εν μέσω συνεχιζόμενων παρεμβάσεων της ΕΚΤ και των lockdowns ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται τα νέα για το εμβόλιο, που αναπτύσσουν η Moderna, Pfizer –BioNTech, Astrazaneca ……
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 2/12 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,63%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/12/2020 στο -0,53% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,30% να σημειώνεται στις 9 Νοεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,07% σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,006% στις 30 Nοεμβρίου 2020 .
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,63% και με ιστορικό χαμηλό 0,548% στις 30 Νοεμβρίου 2020….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2020 στο 0,183%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης