Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προβληματισμός ειδικών για τα αυξημένα κρούσματα – Γρίφος η άρση του lockdown 2, παράταση έως 14/12 ή και 21/12 – Από το 2021 σχολεία και εστίαση

tags :
Προβληματισμός ειδικών για τα αυξημένα κρούσματα – Γρίφος η άρση του lockdown 2, παράταση έως 14/12 ή και 21/12 – Από το 2021 σχολεία και εστίαση
Νέο διάγγελμα Μητσοτάκη την Παρασκευή 4/12 – Θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις
(Συνεχές upd) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς αν και τα τελευταία 24ωρα διαφαινόταν μια σταθερή τάση αποκλιμάκωσής τους, τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 1/12 ανέτρεψαν όλες τις εκτιμήσεις, τους υπολογισμούς και τους σχεδιασμούς.
Οι ειδικοί δηλώνουν έκπληκτοι από τις νέες αυτές αυξημένες μολύνσεις και υποστηρίζουν πως θέλουν να δουν ποια θα είναι τα σημερινά και τα αυριανά στοιχεία προκειμένου να μπορέσουν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα δεδομένα και να αντιληφθούν πώς κινείται η επιδημία.
Αν τα κρούσματα δεν είναι μειωμένα τα επόμενα δύο 24ωρα και διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα, τότε θα είναι προφανές πως το lockdown δεν έχει αποδώσει και συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν μάλλον αυστηρότερα μέτρα.
Οι επιστήμονες ανέμεναν πως από αυτήν την εβδομάδα θα έβλεπαν μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και μια πρώτη τάση αποκλιμάκωσης της πίεσης στο ΕΣΥ, δεδομένου ότι η χώρα είναι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. στη Θεσσαλονίκη, εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα και μια εβδομάδα νωρίτερα.
Αντί για αποκλιμάκωση, χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε αυξημένα κρούσματα (2.199) καθώς και 596 διασωληνωμένους, οι οποίοι έφτασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στους 615 ενώ συνολικά οι ασθενείς με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας υπολογίζονταν σε περισσότερους από 4.200.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η άρση του lockdown εξελίσσεται στον απόλυτο γρίφο για τους ειδικούς και την κυβέρνηση, η οποία μετά τις συνεχείς «αποτυχίες» στις εκτιμήσεις της, αποφεύγει να μιλήσει για ημερομηνίες, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα θα είναι αυτά που θα καθορίσουν τις αποφάσεις.
Τα δεδομένα πάντως δείχνουν ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να διατηρηθεί όχι μόνο έως τις 14/12 αλλά και έως τις 21/12, εάν έως τα μέσα του μήνα δεν έχει μειωθεί η πίεση στο ΕΣΥ.
Εάν μάλιστα τα κρούσματα εξακολουθήσουν να είναι αυξημένα, όπως έγινε χθες, τότε όλοι υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει η αγορά μέσα στις γιορτές, με την εστίαση να παραμένει κλειστή, με τα σχολεία να ανοίγουν μετά τις γιορτές και με μόνη πιθανότητα να ανοίξει με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είναι πιθανό να απευθυνθεί με νέο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό την ερχόμενη Παρασκευή 4/12 προκειμένου να ενημερώσει για το πώς θα κινηθεί η χώρα το επόμενο διάστημα.

Πέτσας: Παρατείνεται και μετά τις 7/12 το lockdown – Στόχος να εμβολιαστούν όλοι έως στα τέλη Ιουνίου

Τη θέση ότι το lockdown θα παραταθεί και πέραν της 7ης Δεκεμβρίου διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος πάντως ανέφερε ότι τα δεδομένα της πανδημίας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν μία σταθεροποίηση ή και μείωση.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας είπε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, όπως ότι τα εξιτήρια είναι περισσότερα από τις εισαγωγές ασθενών καθώς και ότι αυξάνει ο αριθμός των απλών κενών κλινών.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορωνοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου» τόνισε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου και ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να πειστούν οι πολίτες.
Ερωτηθείς για το αν θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία ή το λιανεμπόριο, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι ακόμη δεν είναι σε θέση η κυβέρνηση να ανακοινώσει τη σειρά με την οποία θα ανοίξουν και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα γίνουν έως το τέλος της εβδομάδας, σχετικά με τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα της χώρας.
Με αυτά τα δεδομένα, φαίνεται ότι ακόμη είναι υπό εξέταση η σειρά με την οποία θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση ενώ άφησε «παράθυρο» να βγει το λουκέτο σύντομα από τα κομμωτήρια.

Δερμιτζάκης: Κανένα άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές εάν παραμείνουμε στα 2.000 κρούσματα

Την ανησυχία του για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε πως αν δεν μειωθούν οι μολύνσεις, δεν μπορεί να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.
«Όταν είδα τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με εξέπληξαν, γιατί δεν περίμενα ότι θα πάμε στα 2.200 κρούσματα.
Υπήρχε μια καθοδική πορεία.
Έχω μια ελπίδα, επειδή έγιναν πολύ λίγα τεστ τη Δευτέρα και όταν κάνεις λίγα τεστ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό θετικότητας, όταν αφήσεις πολλούς που δεν τους έχεις τεστάρει και τους μεταφέρεις την επόμενη μέρα, μπορεί προσωρινά να αυξηθεί ο αριθμός, γιατί έρχεται ένα επιβαρυμένο τμήμα του πληθυσμού.
Είναι μια στατιστική ανωμαλία.
Τη Δευτέρα έγιναν 7.000 τεστ, ενώ χθες 30.000» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, επισημαίνοντας ότι η καταγραφή των κρουσμάτων θα πρέπει να γίνεται την ημέρα της δειγματοληψίας.
«Αυτά τα στοιχεία τα οποία έρχονται δεν είναι επαρκή ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει μια εκτίμηση.
Μπορεί να έχουμε συγκέντρωση κρουσμάτων μεγαλύτερη από 2-3 μέρες», δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε ότι εάν αυτό συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, θα είναι μια ανησυχητική εξέλιξη.
«Αν παραμείνουμε σταθερά στα 2.000 κρούσματα, δε γίνεται να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς στις γιορτές.
Αν είναι 1.500 τα κρούσματα είναι διαφορετικό, γιατί σημαίνει ότι ακολουθεί την πορεία μείωσης, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει.
Εάν ξαναδούμε σήμερα έναν αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων, σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το lockdown, δεν παρεμποδίζει την μετάδοση και μάλιστα θα φανεί ότι κάτι χειροτέρεψε, διότι είχαμε δει τη μείωση πριν.
 Εγώ χθες περίμενα γύρω στα 1.500-1.600 κρούσματα με βάση το γεγονός ότι το Σάββατο ήταν 1.700.
Αν δούμε από 1.800 και κάτω, ακολουθεί την πορεία που ξέραμε.
Αν δούμε πάλι πάνω από 2.000 θα ανησυχήσω περισσότερο» υποστήριξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και των διασωληνωμένων, θα πάρει χρόνο μέχρι να αρχίσουν να μειώνονται, αν και ήδη παρατηρείται μια πολύ μικρή πτώση στους διασωληνωμένους.
«Είναι ένας περίεργος δείκτης, γιατί δεν ανακοινώνονται οι νέοι διασωληνωμένοι, αλλά ο συνολικός αριθμός τους.
Επομένως δεν ξέρουμε ποιος μπήκε και ποιος βγήκε για να γνωρίζουμε ποιος είναι ο ρυθμός προσθήκης.
Επειδή λοιπόν συσσωρεύονται, δεν μπορούμε να καταλάβουμε με τα στοιχεία που έχουμε, πόσες είναι οι καινούριες διασωληνώσεις» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.

Γώγος: Μεγάλη η διασπορά, δύσκολο να μαζευτεί – Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα των δημοτικών στις 14/12

Την εκτίμηση πως το lockdown άρχισε με μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος με αφορμή και τα νέα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου.
«Η καθυστέρηση στη μείωση (του αριθμού των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων) είναι μεγάλη, καθώς το lockdown ξεκίνησε με μεγάλη διασπορά και τώρα είναι δύσκολο να μαζευτεί.
Θα μαζευτεί αλλά θα στοιχίσει σε εβδομάδες» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
Ερωτηθείς για το ποτέ θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ.Γώγος επεσήμανε ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.
«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα» είπε ο κ.Γώγος.

Βατόπουλος: Τα κρούσματα δεν μειώνονται γρήγορα γιατί ξεκινήσαμε από ψηλά

Την εκτίμηση ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται γρήγορα γιατί ξεκινήσαμε από ψηλά διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος πάντως χαρακτήρισε αναμενόμενο να μην είναι ομαλή η πορεία των κρουσμάτων και μέρα με τη μέρα να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.
«Για αυτό το λόγο στην επιδημιολογία κοιτάμε τον κυλιόμενο μέσο όσο επτά ημερών.
Γενικά υπάρχει μια ελάττωση.
Ωστόσο, αυτή η ελάττωση δεν είναι επαρκής, με την έννοια ότι τα κρούσματα που εξακολουθούν να υπάρχουν είναι πολλά.
Είτε είναι 1.500 είτε είναι 2.000, είναι πολλά τα κρούσματα», είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως τα κρούσματα δεν μειώνονται γιατί «ξεκινήσαμε από ψηλά».
«Μετά το καλοκαίρι υπήρχαν πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα.
Συνεπώς η βάση από την οποία ξεκίνησε το δεύτερο κύμα ήταν αρκετά ψηλή.
Για αυτό υπάρχει αντίσταση στο να κατεβούν οι αριθμοί των κρουσμάτων γρήγορα» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος συνέστησε υπομονή δύο με τρεις ημέρες προκειμένου να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αναφέροντας πως προς το τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να παρθούν κάποιες αποφάσεις επ’αυτού.
«Αρκετά δύσκολα είναι τα πράγματα για να κάνουμε ελεύθερα Χριστούγεννα», εκτίμησε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας τη σημασία της τήρησης των μέτρων, που πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.

Στο κόκκινο παραμένει η Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη παραμένει μεταξύ των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα μετρώντας χθες 1/12 μετά από έναν μήνα καραντίνας 538 κρούσματα.
Η κατάσταση τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις όμορες, επιβαρυμένες περιοχές, προβληματίζει τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, λόγω της διατήρησης του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που υπάρχει παρά τα περιοριστικά μέτρα, τις εκκλήσεις προς τους πολίτες αλλά και τις δραματικές απώλειες που καταγράφονται.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο να νοσηλεύονται σήμερα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης περίπου 2.550 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και να έχει καταγραφεί το 65-70% των θανάτων της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές, και παρόλα αυτά να μην έχει γίνει αντιληπτή η επίπτωση της επιδημίας κορωνοϊού και να μην αναστρέφεται η βαριά επιδημιολογική εικόνα.
Ασφυκτική παραμένει και η εικόνα στις ΜΕΘ με τους διασωληνωμένους.
Ένα στα δύο κρεβάτια Εντατικής του ΕΣΥ είναι κατειλημμένο από ασθενή με λοίμωξη Covid-19 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλο το σύστημα υγείας και την περίθαλψη που μπορεί να δοθεί σε ασθενείς με άλλες παθήσεις.
Από τους 596 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκής της λοίμωξης Covid-19 οι μισοί είναι στην ηλικιακή ομάδα των αποκαλούμενων ηλικιωμένων, δηλαδή είναι 65 χρόνων και άνω.
Οι 274 διασωληνωμένοι είναι ηλικίας 18 έως 64 χρόνων.

Ευρεία διασπορά και υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Δεκάδες περιοχές της χώρας εκτός από τη Θεσσαλονίκη και την Αττική (μετρά σήμερα 413 κρούσματα) εμφανίζονται με πολλά θετικά κρούσματα.
Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξής: Λάριςα (112), Δράμα (81), Καβάλα (55), Ξάνθη (72), Κιλκίς (35), Ροδόπη (41), Έβρος (31), Πέλλα (85), Πιερία (44), Ημαθία (66), Σέρρες (56), Χαλκιδική (40), Γρεβενά (17), Κοζάνη (43), Μαγνησία (70), Καρδίτσα (26), Τρίκαλα (26), Φθιώτιδα (26), Αιτωλοακαρνανία 26), Ηράκλειο (21), Χανιά (21).
 
Στους 2.517 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

Στους 2.517 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι 1.780 θάνατοι καταγράφηκαν το Νοέμβριο.
O EΟΔΥ ανακοίνωσε χθες Τρίτη 1 Δεκεμβρίου,  2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.199, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 107.470 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 111, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.517 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 596 (72% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 107.470 κρουσμάτων, 4.919 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 28.590 (26,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2394598 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 223085 δείγματα.
Image


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης