Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου

Ο Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και ο υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου
Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος κρύβει ευκαιρίες προς φίλα  προσκείμενους κυβερνητικούς ομίλους
Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αναφέρεται στον «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» κρύβει ευκαιρίες προς φίλα προσκείμενους κυβερνητικούς ομίλους που σχεδιάζουν έργα με ψηλά κτίρια αφού η νομοθετική πρωτοβουλία του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ Δημήτρη Οικονόμου δίνει πλεονεκτήματα στον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή του έργου που έχει στα σχέδια του την ανέγερση υψηλών και πολυτελών κτιρίων.
Πίσω από τις διατάξεις του νόμου που περιγράφονται στο άρθρο 100, οι «κατέχοντες» τις πολεοδομικές αλλαγές που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων λένε ότι πρόκειται για φωτογραφική διευκόλυνση προς τη διοίκηση της Lamda Development, με τον Δημήτρη Οικονόμου και νυν υφυπουργό, έσπευσε, εν όψει της εκκίνησης των εργασιών του Ελληνικού, να δώσει πολεοδομικές ελευθερίες , στον πρώην εργοδότη του χωρίς να μεταβάλει τον συντελεστή δόμησης και κατ’ επέκταση το ύψος των κτιρίων.

Δεν το έκρυψε

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου δεν απέκρυψε ότι είχε εργαστεί στο παρελθόν στη Lamda ως ειδικός σύμβουλος στο πολεοδομικό σχεδιασμό του έργου, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του υφυπουργού.
Η εξέλιξη των πραγμάτων αναδεικνύει ότι δεν ξέχασε το έργο του Ελληνικού και από το νέο του κυβερνητικό πόστο.
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις του αρμόδιου υφυπουργού επιτρέπουν την αύξηση των επιτρεπόμενων τετραγωνικών και ορόφων σε… ουρανοξύστες!
Και πιο συγκεκριμένα σε ψηλά κτίρια!.
Πάντως οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξη και πιθανόν και των άλλων κομμάτων να δώσουν την έγκριση τους στις τεχνικές αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου ενώ θεωρείται βέβαιο ότι κανένας ή ελάχιστοι μπορούν να κατανοήσουν τη σημασία των αλλαγών και κυρίως ποιους θα ευνοήσει το νομοθέτημα όταν έρθει η ώρα της υλοποίησης.
Με βάση τις διατάξεις του νομοσχέδιου λοιπόν, εφόσον ψηφιστεί έτσι, οι ουρανοξύστες και τα ψηλά κτίρια στο Ελληνικό κερδίζουν επιπλέον ορόφους για ειδικές εγκαταστάσεις, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ακόμη και για πισίνα!
Δηλαδή, αν σε ένα τέτοιο ψηλό κτίριο η LAMDA αποφασίσει να φτιάξει έναν ολόκληρο όροφο (ή τμήμα του) ως κλειστή (ή ανοιχτή) πισίνα, αυτός ο όροφος (ή μέρος του) δεν θα προσμετράται στον συντελεστή δόμησης που επιτρέπεται!
Και έτσι θα μπορεί να προσθέσει τα αντίστοιχα τετραγωνικά σε άλλον όροφο!
Το ίδιο θα ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για στεγασμένους χώρους στάθμευσης (υπέργεια γκαράζ) αλλά και για ορόφους «που απαιτούνται για τη στατική επάρκεια του κτιρίου ή/και για λόγους αντισεισμικής προστασίας».
Πρόκειται για έναν ορισμό εξαιρετικά ασαφής και γενικός για να χωρά διάφορες τεκμηριωμένες αναλύσεις….
Στην πραγματικότητα, όσοι κατασκευάζουν ψηλά κτίρια, κερδίζουν ορόφους «τζάμπα», από τις διατάξεις νόμου. Θα μπορούν δηλαδή να χτίζουν περισσότερα τετραγωνικά από όσα μέχρι σήμερα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Στο άρθρο 100 του νομοσχεδίου δίνονται εκ νέου οι ορισμοί για όλες τις έννοιες του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και τροποποιείται ο νόμος 4067/2012. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν στην παράγραφο 97 ορίζεται ότι «Ψηλά κτίρια είναι τα κτίρια που έχουν ύψος μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο» κάνοντας αναφορά σε όσα προβλέπονται στο άρθρο 15 του νόμου 4067/2012, «βάσει ειδικών όρων δόμησης που έχουν ορισθεί με ειδικά διατάγματα.»
Στη συνέχεια στο άρθρο 104 αναλύονται οι επιφάνειες σε κάθε οικοδομή που από το νόμο πλέον δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης, το ποσοστό κάλυψης και τον συντελεστή όγκου. Με αυτό το άρθρο τροποποιούνται τα άρθρα 11, 12 και 13 ν. 4067/2012, δηλαδή ορισμένα από τα βασικά άρθρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ.) Επομένως με αυτόν τον τρόπο αυξάνουν το πόσο χτίζει κάθε ενδιαφερόμενος. Πέρα από όσα έχουμε συνηθίσει και γνωρίζουμε, εισάγονται και νέες εξαιρέσεις και ειδικές προβλέψεις σε πολλές περιπτώσεις.
Μία από αυτές μάλλον κλέβει το ενδιαφέρον….

Το άρθρο 104 και πώς …συνεργάζεται με το άρθρο 100

Στην περίπτωση του άρθρου 104 του νομοσχεδίου δίνονται οι εξαιρέσεις από τον συντελεστή δόμησης, ειδικά και μόνο για τα ψηλά κτίρια.
Και αυτό επιπλέον όσων προβλέπονται από άλλες παραγράφους για εξαιρέσεις στους συντελεστές λόγω ειδικής χρήσης όπως είναι τα ξενοδοχεία ή παρόμοιες περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι προς τα ψηλά κτίρια, δεν προσμετρώνται στο συντελεστή δόμησης οι ακόλουθοι χώροι, εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης:
Όπως όροφοι ή τμήματα ορόφων που περιλαμβάνουν αποκλειστικά ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις απαραίτητες για τη λειτουργία του κτιρίου και την υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού του, για τη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού, ΑΠΕ, μονάδων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), για χρήση υδατοδεξαμενής ή δεξαμενής συλλογής λυμάτων ή πισίνας, όπως ορίζεται από τους ειδικούς κανονισμούς που τις διέπουν.
Χώροι που απαιτούνται από τους εκάστοτε ισχύοντες κανονισμούς για την ενεργητική και παθητική πυροπροστασία, ιδίως κλιμακοστάσια διαφυγής και ανελκυστήρες.
Όροφοι που απαιτούνται για τη στατική επάρκεια του κτιρίου ή/και για λόγους αντισεισμικής προστασίας, εφόσον σε αυτούς δεν εγκαθίσταται καμία κύρια χρήση.
Οι στεγασμένοι χώροι στάθμευσης που απαιτούνται κατά τις οικείες διατάξεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών του κτιρίου και οι απαραίτητες για τη λειτουργία των χώρων αυτών εγκαταστάσεις (υπέργεια γκαράζ), εφόσον υλοποιούνται εντός της επιτρεπόμενης κάλυψης και μέχρι ύψος που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού ύψους τους.
Για την κατασκευή ψηλών κτιρίων μπορούν να χορηγούνται παρεκκλίσεις από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 14, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής. Σε περίπτωση που τα κτίρια αυτά βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου, ιστορικού τόπου ή άλλης προστατευόμενης περιοχής, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3028/2002 (Α’ 153), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.».

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης