Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ράλι στις τιμές των τραπεζικών ομολόγων, σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις

Ράλι στις τιμές των τραπεζικών ομολόγων, σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις
Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σημαντική αποκλιμάκωση έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών τραπεζών και αντίστοιχο ισχυρό ράλι καταγράφουν οι τιμές τους, λόγω της επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος, που οφείλεται στη μεγαλύτερη ορατότητα που υπάρχει πλέον γύρω από τις προοπτικές του κλάδου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Financial Times.
H αισιοδοξία για την ανάκαμψη στην Ευρώπη έχει ωθήσει τους επενδυτές στην αγορά τραπεζικών ομολόγων, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε προπανδημικά επίπεδα.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υπεραπέδωσαν τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας μάλιστα τις προσδοκίες των αναλυτών, χάρη στα θετικά νέα από το μέτωπο των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, με τον δείκτη Euro Stoxx να σημείωνει ράλι +39% τον Νοέμβριο.
Αυτή η ευφορία επεκτάθηκε και στην αγορά ομολόγων, σύμφωνα με τους Financial Times, με την επενδυτική εμπιστοσύνη να μειώνει κατά πολύ το κόστος χρηματοδότησης.
Το spread των αποδόσεων μεταξύ των κρατικών ομολόγων και του ICE, του δείκτη για τον αντιληπτό κίνδυνο διακράτησης εταιρικού χρέους, έπεσε από το 1,09% στο 0,86% τον Νοέμβριο του 2020.
Με άλλα λόγια, υποχώρησε στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, πριν από την κατάρρευση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το spread να εκτοξευθεί στο 2,67% στα τέλη Μαρτίου.
Η απόδοση στον τραπεζικό ICE κυμαίνεται πλέον στο 0,13%, κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Line chart of Percentage points showing Spreads on European bank bonds fall sharply from March peak
Ο Filippo Alloatti, αναλυτής της Federated Hermes, δήλωσε ότι το ράλι στους τίτλους τραπεζικού χρέους «σχετίζεται άμεσα με τις ενέργειες της ΕΚΤ και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις», προσθέτοντας ότι οι ανακαλύψεις των εμβολίων κατά του κορωνοϊού οδήγησαν σε «υπεραπόδοση των ασθενέστερων τραπεζών».
«Όσο πιο αδύναμη είναι μια τράπεζα, τόσο ωφελείται από αυτό το είδος μακροοικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Alloatti.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βοήθησε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών της Γηραιάς Ηπείρου κατά την κορύφωση της κρίσης Covid-19 τον Μάρτιο, αποκαλύπτοντας σχέδια για την αγορά 750 δισ. ευρώ σε ομόλογα, και δεσμεύθηκε να αυξήσει τις αγορές της σε όποιο βαθμό είναι απαραίτητο για τη στήριξη της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης το καλοκαίρι αποφάσισαν τη σύσταση ενός ταμείου διάσωσης 750 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης από την πανδημία.
Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi , μίας από τις πιο αδύναμες τράπεζες στην Ευρώπη, που είναι φορτωμένη με επισφαλή δάνεια, προκάλεσε έντονη ζήτηση πουλώντας ομόλογα ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με το θέμα.
Η Monte dei Paschi ξεκίνησε τις πωλήσεις χρέους μετά την απροσδόκητη παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της UniCredit, του οποίου η έξοδος έχει εντείνει τις εικασίες ότι η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα θα αγοράσει τη Monte dei Paschi.
Πολλά ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις για τα κέρδη τους το 2020, καθώς τα επισφαλή δάνεια μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο και τα έσοδα από τις συναλλαγές αυξήθηκαν.
Η αυξημένη αισιοδοξία ώθησε τα ανώτερα στελέχη των τραπεζών να επαναφέρουν το αίτημα για άρση του μέτρου αναστολής των μερισμάτων στους μετόχους, που επεβλήθη την άνοιξη του 2020.
Η προοπτική επανέναρξης των πληρωμών μερισμάτων έχει στηρίξει τη ζήτηση για τα λεγόμενα ομόλογα tier 1, την πιο ριψοκίνδυνη μορφή τραπεζικού χρέους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης