Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νέα παράταση του lockdown έως τις 14/12 - Τα σενάρια επανεκκίνησης της αγοράς - Στους 2.517 οι νεκροί

Νέα παράταση του lockdown έως τις 14/12 - Τα σενάρια επανεκκίνησης της αγοράς - Στους 2.517 οι νεκροί
Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown - Στους 2.517 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Καθοριστικά είναι τα επόμενα εικοσιτετράωρα για τη σύνταξη του οδικού χάρτη προς τα Χριστούγεννα, καθώς τα στοιχεία που θα αρχίσουν να φτάνουν από αύριο 2/12η στα χέρια των επιστημόνων, θα αποτελέσουν την πρώτη βάση συζήτησης για την τελική εισήγησή τους προς την κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου για το ισχύον lockdown.
Τους πρώτους σταθμούς, άλλωστε, στην πορεία προς τις γιορτές αναμένεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, αμβλύνοντας την όποια ανασφάλεια από πλευράς των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι, μέχρι τα τέλη του έτους. Για το λόγο αυτό, είτε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, είτε με νέο μήνυμα του Πρωθυπουργού την Παρασκευή, οι πολίτες θα γίνουν κοινωνοί του κυβερνητικού σχεδιασμού, από τον οποίο λείπουν μέχρι αυτήν την ώρα οι ημερομηνίες.
Παρά τις αντιξοότητες, σχεδόν ως βεβαιότητα θεωρείται η επέκταση της καραντίνας για τουλάχιστον μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, καθώς οι επόμενες ημέρες θα είναι «δύσκολες», όπως εξήγησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας πως ο δρόμος προς την κανονικότητα θα είναι αργός, για να μην υπάρξουν, ωστόσο, πισωγυρίσματα.
Με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί βεβιασμένες κινήσεις εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και του ΕΣΥ, δεν είναι «επίκαιρη» η συζήτηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων επισήμανε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και πρόσθεσε ότι «έχουμε μεγάλο αριθμό θυμάτων. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε, παρά μόνο ένα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Δεν θα γίνει καμία παραχώρηση στη δημόσια υγεία».

Τα δύο σενάρια

Ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ως «πρώιμη» τη συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων είτε στις 7, είτε στις 14 Δεκεμβρίου και περιέγραψε πως «το υποσύνολο της αγοράς θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή και αυστηρά μέτρα».
Επιπρόσθετα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέλυσε τη φιλοσοφία του κυβερνητικού σχεδίου επανόδου στην κανονικότητα της αγοράς, υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν σχέδια (σ.σ. για την επαναλειτουργία) με γεωγραφική κατανομή.
Αν θα ανοίξει και που, ποιο μέρος της αγοράς», ενώ στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου υπάρχει και Plan B, δηλαδή σχέδιο για το με ποια «σειρά θα ανοίξουν (σ.σ. τα καταστήματα)», διευκρινίζοντας ο ίδιος πως «ημερομηνίες όμως δεν έχουν υπάρξει».

Σχολεία το 2021

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία», με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να παραμένει πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης οψέποτε και αν συναινέσουν στο άνοιγμά τους οι επιστήμονες.
Ο χρόνος, ωστόσο, επαναλειτουργίας των σχολείων προβληματίζει ήδη την επιστημονική κοινότητα, καθώς μερίδα της εκτιμά πως αυτά πρέπει να ανοίξουν με το νέο έτος και όχι νωρίτερα.
«Η επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά» δήλωσε σήμερα ο Καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακουστεί ξανά το σχολικό κουδούνι το 2021.
Μεγαλύτερης δυσκολίας για τους επιστήμονες είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς τόσο η αγοραστική ζήτηση, όσο και η πίεση των επαγγελματιών του κλάδου ενισχύουν τα σενάρια για τη σταδιακή επανεκκίνησή του στις 14 Δεκεμβρίου, αφήνοντας προς τα πίσω στο ημερολόγιο την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων.
Σε συναινετικό κλίμα φαίνεται, ωστόσο, πως θα καταλήξουν λοιμωξιολόγοι και επιχειρηματίες του κλάδου στο χρονοδιάγραμμα ανοίγματος της εστίασης, καθώς αφενός οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει τις ενστάσεις τους ως προς την υπερμετάδοση του ιού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και αφετέρου οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν φαίνονται πρόθυμοι να λειτουργήσουν για μικρό χρονικό διάστημα υπό αυστηρούς όρους, δηλαδή χωρίς μουσική, όρθιους και με καθήμενους μέχρι 4 πελάτες ανά τραπέζι, καθώς ένα τέτοιο σχέδιο δεν μοιάζει οικονομικά βιώσιμο.

Στους 2.517 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

O EΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 1/12 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107470, εκ των οποίων το 52,9% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 01 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.199, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 107.470 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 52,9% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 111, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.517 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
είναι 596 (72% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 107.470 κρουσμάτων, 4.919 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 28.590 (26,6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2394598 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 223085 δείγματα.
Image

Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο υπ. Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός εισήχθη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και ημέρες με κορωνοϊό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Πλακιωτάκης εισήχθη στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους και για να του χορηγηθεί οξυγόνο.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο υπουργός δεν έχει διασωληνωθεί ενώ η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη.

Πέτσας για την άρση του lockdown: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες

Τη θέση ότι δεν βοηθούν οι ημερομηνίες όσον αφορά την άρση του lockdown διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν το πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των τομέων της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας υποστήριξε πως στην αρχή του δεύτερου lockdown, υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία, όπως είπε, περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.
«Η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ιδιαίτερα για τα σχολεία, ο κ.Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια ενώ για την ημερομηνία ανοίγματος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.
Όσον αφορά την εστίαση, ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση», τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους.
«Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Λινού: Δύσκολο να πει κανείς για μείωση κρουσμάτων με τόσα λίγα τεστ – Μπορεί και να αυξάνονται

Τη θέση πως είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μείωση κρουσμάτων με τόσα λίγα τεστ που γίνονται διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως δεν ξέρουμε πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα και ότι χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ.
«Δεν γίνονται επαρκή τεστ κορωνοϊού τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά.
Είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm η κα.Λινού, η οποία αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 30/11 από την επιτροπή, τόνισε ότι «εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση».
«Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%.
Τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία» υποστήριξε η κα.Λινού,η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ «ώστε να μπορεί να επιτηρείται η πραγματική διασπορά στην κοινότητα».
«Με ανησυχεί που δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα πού βρίσκονται, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα.
Η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά.
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση» υποστήριξε η κα.Λινού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης