Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, ο DAX στο +0,69%

Κέρδη στις αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq, ο DAX στο +0,69%
Κέρδη στις αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του  κορωνοϊού
Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2020 ο δείκτης S&P 500 και ο δείκτης Nasdaq, την ώρα που ο δείκτης Dow Jones αν και μακριά από τα υψηλά της ημέρας που τον οδήγησαν μέχρι την κορυφή των 30.083,31 μονάδων, κράτησε επαφή με το επίπεδο των 30.000 μονάδων.
Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στήριξαν τους δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (1/12), καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.

Η προσδοκία είναι ότι τα εμβόλια θα συμβάλουν στον περιορισμό των μολύνσεων ολοένα και περισσότερο, οδηγώντας την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα σταδιακά στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότεροι αισιόδοξοι ότι ο j. Biden θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες μια νέα προσπάθεια για να ψηφιστεί στο Κογκρέσο ένα μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.
Μία διακομματική ομάδα Γερουσιαστών των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει να παρουσιάσει ένα πακέτο τόνωσης αξίας 908 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
Η πρόταση περιλαμβάνει ομοσπονδιακές πληρωμές επιδομάτων ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα για τέσσερις μήνες, μειωμένες από τα $600 που ήταν στο πρώτο πακέτο.
Επιπλέον, περιλαμβάνει χρηματοδότηση 240 δισ. δολαρίων για τις κυβερνήσεις των Πολιτειών και τις τοπικές Αρχές, καθώς και 300 δισ. για μικρές επιχειρήσεις.
Επίσης, 50 δισ. δολάρια για την υγειονομική περίθαλψη, καλύπτοντας προγράμματα διανομής εμβολίων και τεστ.
Το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει εφάπαξ επιταγή 1.200 δολαρίων για τα νοικοκυριά.
Στο τέλος του 2020 θα επανέλθει ο κόσμος στα προ - πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά ότι το ερχόμενο έτος η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι 5%, εάν η εφαρμογή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού γίνει ταχύτατα.
Χωρίς το εμβόλιο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα περιοριστεί στα επίπεδα του 1,5%.
«Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, υπάρχει τώρα ελπίδα για ένα λαμπρότερο μέλλον», αναφέρει ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας της προόδου με τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού και την πρωτοφανή κυβερνητική και παγκόσμια δράση για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων της κρίσης.
«Το χειρότερο έχει αποφευχθεί, το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού ιστού έχει διατηρηθεί και θα μπορούσε να ανακάμψει γρήγορα, αλλά η κατάσταση παραμένει επισφαλής για πολλούς ευάλωτους ανθρώπους, επιχειρήσεις και χώρες».
Στις τελευταίες οικονομικές προοπτικές του, ο ΟΟΣΑ ανέφερε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί 4,2% φέτος.
Αυτό αντικατοπτρίζει μια ανοδική αναθεώρηση από την εκτίμηση που έγινε τον Σεπτέμβριο που έδειξε μείωση 4,5% του πραγματικού ΑΕΠ.
Την επόμενη διετία, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει κατά μέσο όρο 4%, καθώς αναμένει αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ 4,2% το 2021 - από 5% στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου - και 3,7% το 2022.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι παραμένει «σημαντική» αβεβαιότητα και προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο να διατηρήσουν την στοχοθετημένη υποστήριξη σε ευάλωτα παιδιά, ανθρώπους και επιχειρήσεις για να μειώσουν τον κίνδυνο της κρίσης του κορωνοϊού.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η εξασφάλιση έγκρισης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορωνοϊού, μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων κλινικών δοκιμών και την υποβολή αιτήσεων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).
Στο μέτωπο της πανδημίας, θέμα ημερών είναι πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού καθώς ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εγκριθούν τα εμβόλιά τους.
Η αρχή εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, όταν και αναμένεται να εμβολιαστεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στα μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό εμβολιασμοί να γίνουν και στην Ευρώπη πριν τα τέλη του 2020.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στους πρώτους εμβολιασμούς εντός του 2020.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,62% στις 29.823 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +1,13% στις 3.662 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης Nasdaq  κατέγραψε  άνοδο +1,28% στις 12.355 μονάδες, που αποτελούν νέα ιστορικά υψηλά
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - ενισχύθηκε στις 20,89 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,69% στις 13.382 μονάδες
Image

Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η δραστηριότητα του αμερικανικού μεταποιητικού κλάδου βελτιώθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο, παρά την άσχημη επιδημιολογική εικόνα στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών IHS Markit.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 56,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 53,4 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit.
Η βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες στον κλάδο είναι η μεγαλύτερη από το Σεπτέμβριο του 2014, με τον δείκτη PMI να ενισχύεται για έβδομο διαδοχικό μήνα.
Η ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου ανέβασε ταχύτητα το Νοέμβριο, με την ανάπτυξη της παραγωγής να επιταχύνει στο υψηλότερο επίπεδο για πάνω από έξι χρόνια, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Σημαντικά κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ακολουθούν το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.  
«Βουτιά» -5,5% κατέγραψε η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Τη Δευτέρα η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Pier Carlo Padoan και το διοικητικό συμβούλιο θα αρχίσουν τις διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη στη θέση του CEO.
Ράλι για τη Monte dei Paschi, προσδοκίες για deal
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Monte dei Paschi σημείωσε ράλι +6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Unicredit για την εξαγορά της.
Η UniCredit συνεργάζεται με στρατηγικούς συμβούλους τις Goldman Sachs και JPMorgan, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών της πλάνων για το επόμενο έτος έχει θέσει στο μικροσκόπιο την εξαγορά της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
Το ιταλικό δημόσιο αναζητά αγοραστή για τη Monte dei Paschi (MPS), την οποία διέσωσε το 2017, δαπανώντας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και στην οποία κατέχει μερίδιο.
Image
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παραμένει η αβεβαιότητα.
Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβει, εφόσον μέχρι τότε δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διατήρηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών σε τρέχοντα επίπεδα εν μέσω της κρίσης και όχι να ανακοινώσει ένα πακέτο τόνωσης που υπερβαίνει τις προσδοκίες της αγοράς.
Αυτό επεσήμανε Isabel Schnabel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Περίπου μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, η Schnabel επιβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται περισσότερη στήριξη, καιώς η πανδημία διαρκεί περισσότερο από το αναμενόμενο.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύντομα θα οδηγηθούν σε συμφωνία όσον αφορά το μηχανισμό των προνοιών για το κράτος δικαίου (σ.σ. τη ρήτρα αιρεσιμότητας όσον αφορά την απορρόφηση των κοινωνικών πόρων) ο οποίος συνδέεται με το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς όλες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, θα επωφεληθούν από την έγκρισή του, δήλωσε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, λόγω της ραγδαίας υποχώρησης τουτου ενεργειακού κόστους, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κάτω από τις εκτιμήσεις για -0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι τιμές από μήνα σε μήνα μειώθηκαν επίσης κατά 0,3%.
Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αρνητικού ετήσιου πληθωρισμού.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν -8,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Χωρίς αυτά τα δύο πιο ευμετάβλητα στοιχεία, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ήταν θετικός 0,4%, στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να διατηρήσει τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στον 2%.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτύχει αυτόν τον στόχο τα τελευταία οκτώ χρόνια παρά την εκτεταμένη αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Ισχυρή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αν και επιβραδύνθηκε έναντι του Οκτωβρίου.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,8 μονάδες, τον Νοέμβριο.
Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 53,6 μονάδες ενώ τον Οκτώβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες.
Η IHS Markit τονίζει το γεγονός ότι συνεχίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο η εμπιστοσύνη βελτιώνεται.
Την ισχυρότερη δραστηριότητα καταγράφει η Γερμανία, με τον δείκτη στις 57,8 μονάδες.
Τελευταία η Ελλάδα η οποία κατέγραψε ραγδαία επιβράδυνση τον Νοέμβριο στις 42,3 μονάδες.
Αύξηση κατά 15,9% κατέγραψε το ΑΕΠ της Ιταλίας κατά το γ' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Η στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT) αναθεώρησε το ποσοστό από την προκαταρκτική εκτίμησή της για αύξηση 16,1% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν η ιταλική οικονομία ανέκαμψε από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ΑΕΠ της Ιταλίας υποχώρησε κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.
Στα εταιρικά νέα  της ημέρας ο βρετανικός όμιλος μόδας Arcadia, του επιχειρηματία Fillip Green, κατέρρευσε και κήρυξε επισήμως πτώχευση, θέτοντας σε κίνδυνο πάνω από 13.000 θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News ο όμιλος απέτυχε να εξασφαλίσει δάνειο 30 εκατομμυρίων λιρών για να καλύψει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετώπιζε.
Η Deloitte ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (30/11) ότι έχει οριστεί διαχειριστής της Arcadia, που αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο θύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, και θα αναζητήσει αγοραστές για τα εμπορικά σήματα του ομίλου:
Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Wallis, Miss Selfridge, Evans, Burton και Outfit.
Ο όμιλος διατηρεί 444 καταστήματα στην Βρετανία και 22 στο εξωτερικό.
Αντιμέτωπη με κρίση στην ηγεσία της βρίσκεται ο κολοσσός της Volkswagen, καθώς ο CEO (διευθύνων σύμβουλος) Herbert Diess απαιτεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στις μεταρρυθμιστικές του προσπάθειες, ζητώντας να υπάρξει πρόωρη παράταση της σύμβασής του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται τρεις πηγές, η εκτελεστική επιτροπή της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεδριάζει για να συζητήσει τους όρους που θέτει ο Diess για παράταση της σύμβασης, η οποία λήγει μάλιστα αρκετά αργότερα το 2023.
Την πώληση 54,5 εκατομμυρίων μετοχών της Elanco Animal Health στην τιμή των 30,25 δολαρίων ανά μετοχή ανακοίνωσε η Bayer.
H γερμανική εταιρεία χημικών και φαρμάκων συγκέντρωσε 1,6 δισ. δολάρια, ενώ δήλωσε ότι έδωσε στους διαχειριστές της πώλησης option 30 ημερών για αγορά επιπλέον 8,175 εκατ. μετοχών της Elanco με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και οι προσδοκίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, πρόσφεραν ώθηση στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχύθηκα +0,9% στις 3.656 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +1,34%, στις 26.787 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τη 18η Απριλίου 1991.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με  κέρδη +0,77% στις 1.768 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,9% στις 26.589 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +1,77% στις 3.451 μονάδες, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να ενισχύονται σε υψηλά 10ετών.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,9% στις 44.526 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης