Τελευταία Νέα
Διεθνή

Soros: Μην επενδύετε στην ΕΕ... Ουγγαρία, Πολωνία την οδηγούν σε διάλυση

tags :
Soros: Μην επενδύετε στην ΕΕ... Ουγγαρία, Πολωνία την οδηγούν σε διάλυση
«Οι επενδυτές θα αγοράσουν διαρκή ομόλογα μόνο από μια οντότητα που πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον… Δυστυχώς, δεν ισχύει για την ΕΕ σήμερα», είπε ο Soros
Μπορεί πριν από λίγο καιρό ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros να δήλωνε ότι θα αγόραζε ομόλογα που θα εξέδιδε η Ευρωπαϊκή Ένωση... αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η πρόσφατη διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Ουγγαρίας και της υπόλοιπης ΕΕ θέτει το μπλοκ σε «πολύ δύσκολη κατάσταση», σύμφωνα με τον Soros.
"Αυτή τη στιγμή, θα ήταν αδύνατο για την ΕΕ να εκδώσει ομόλογα, επειδή τα κράτη μέλη είναι πολύ διχασμένα", έγραψε ο Soros.  
«Οι επενδυτές θα αγοράσουν διαρκή ομόλογα μόνο από μια οντότητα που πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να υπάρχει στο άμεσο μέλλον… Δυστυχώς, δεν ισχύει για την ΕΕ σήμερα», είπε.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ουγγρικές και πολωνικές κυβερνήσεις άσκησαν βέτο στο πραγματικό σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Αντιτίθενται στη σύνδεση των εκταμιεύσεων των κοινοτικών κονδυλίων με το σεβασμό του κράτους δικαίου, ο οποίος ελέγχει εάν οι χώρες συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αξίες.
Η αντιπαράθεση δεν έχει ξεκάθαρο τέλος και αμφισβητεί το μέλλον της ΕΕ, όπου πολλές σημαντικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με συναίνεση.
Το αδιέξοδο διακινδυνεύει επίσης τις πληρωμές στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης για τον κορωνοϊό της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, η οικονομία της ΕΕ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 7% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και τα υπερχρεωμένα έθνη βασίζονται στους ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουν τις οικονομίες τους.
Προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ο Soros πρότεινε οι μεμονωμένες χώρες να εκδίδουν διαρκή ομόλογα από μόνες τους.
«Θα εκδοθούν από κράτη μέλη των οποίων η συνεχιζόμενη ύπαρξη θα γινόταν εύκολα αποδεκτή από μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως εταιρείες ασφάλισης ζωής», έγραψε.
«Εάν μια χώρα εκδίδει διαρκή ομόλογα, θα είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν ένα παράδειγμα που αξίζει να ακολουθήσει», δήλωσε ο Soros.
Αυτή η ιδέα θα επέτρεπε στα έθνη να εξοικονομήσουν χρήματα, αναφέροντας αυτό ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για χώρες όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία.
«Τελικά, η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτυχθεί αρκετά ισχυρή για να εκδώσει επίσης διαρκή ομόλογα στο όνομά της.
Αυτός είναι ένας στόχος που αξίζει να αγωνιστείς», είπε ο Soros.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης