Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες ΟΗΕ με Νίκο Αναστασιάδη και Tatar (Τουρκοκύπριος Πρόεδρος) για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Συνομιλίες ΟΗΕ με Νίκο Αναστασιάδη και Tatar (Τουρκοκύπριος Πρόεδρος) για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
Στην Αθήνα η απεσταλμένη του ΟΗΕ, J. Lute στις 2 Δεκεμβρίου 2020
Συναντήσεις με τους ηγέτες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και την ελληνοκυπριακή διοίκηση θα έχει η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ την Τρίτη 1/12/2020 για να εκτιμήσει εάν οι συνθήκες είναι ώριμες για ενδεχόμενες νέες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Αμέσως μετά τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ , σε γραπτή δήλωσή του, επανέλαβε τη δέσμευσή του να διερευνήσει τη δυνατότητα σύγκλησης άτυπης συνάντησης 5+1, υπό τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με αμφότερους τους ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Υπογράμμιζε μάλιστα τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενθαρρύνοντας τη συνεχή ανάπτυξη και εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.
Το άνοιγμα όμως από τα κατοχικά στρατεύματα της παραλιακής περιοχής των Βαρωσίων και η συνέχιση των ερευνών από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ούτε βεβαίως φέρνουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επιμένει στην επανέναρξη των διαδικασιών του διακοινοτικού διαλόγου, θεωρώντας ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει. 

Στην Αθήνα η απεσταλμένη του ΟΗΕ

Η κ. Lute θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τετάρτη 2/12/2020 με προορισμό την Αθήνα προκειμένου έχει συνομιλίες με την ελληνική Κυβέρνηση, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, πότε θα επισκεφθεί την Άγκυρα.
Σε ό,τι αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Lute είναι ήδη σε επικοινωνία και θα συνεχίσει τις τηλεδιασκέψεις με το Λονδίνο, χωρίς να έχει προς το παρόν προγραμματιστεί επίσκεψή της εκεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης