Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca κατέθεσε αγωγή για σοβαρές παρενέργειες

Κορωνοϊός: Εθελοντής που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca κατέθεσε αγωγή για σοβαρές παρενέργειες
Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Serum Institute of India
Αγωγή, ισχυριζόμενος ότι υπέστη σοβαρές παρενέργειες, κατέθεσε ένας Ινδός ο οποίος συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca.
Ο ενάγων, ο οποίος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είναι ένας 40χρονος άντρας από τα Τσενάι, μήνυσε το Serum Institute (SII), με έδρα το Πούνε, ζητώντας αποζημίωση 676.000 δολαρίων, καθώς υποστήριξε πως υπέστη σοβαρές νευρολογικές βλάβες, αφού συμμετείχε στην τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου «Covishield», την «ινδική εκδοχή» του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Ισχυρίζεται επίσης ότι τον έπεισαν να κάνει το εμβόλιο, λέγοντάς του ότι είναι ασφαλές, ενώ επέλεξε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα στο «πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς».
Η αγωγή απαιτούσε επίσης ότι η SII, η AstraZeneca και η Oxford Vaccine Group να σταματήσουν αμέσως τις δοκιμές εμβολίων, στις οποίες είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.600 εθελοντές μέχρι τώρα.

Οι ισχυρισμοί

Δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ο Ινδός υπέφερε από πονοκέφαλο και εμετούς, εκμυστηρεύτηκε η γυναίκα του στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και φερόταν περίεργα πριν μεταφερθεί στα επείγοντα του νοσοκομείου «Sri Ramachandra».
Σύμφωνα πάντως με τους γιατρούς, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε δεν συνδέονταν με το εμβόλιο, ενώ ένας αξιωματούχος της Υγείας που επικαλέστηκαν τα ινδικά μέσα ενημέρωσης, ισχυρίστηκε ότι ο ασθενής είναι «τώρα εντάξει» και η περιπέτεια της υγείας του έχει τελειώσει.
Σύμφωνα με τα αρχεία του νοσοκομείου, ο άνδρας φέρεται να ζήτησε μόνος του εξιτήριο, ενώ ανέρρωσε από «οξεία εγκεφαλοπάθεια».
Επίσης υπέφερε από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D, ενώ φέρεται να είχε κάποια «διαταραχή του συνδετικού ιστού».
Η Ινδία ήρθε αντιμέτωπη με σκληρή κριτική, κατηγορούμενη για αδιαφάνεια σχετικά με τις δοκιμές εμβολίων κατά της COVID-19. Σύμφωνα με το Science Magazine, το «SII» δεν χρησιμοποιεί το ίδιο πρωτόκολλο δοκιμών φάσης 3 που εφαρμόστηκε από την AstraZeneca, ενώ αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές των δοκιμών.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς το Serum Institute of India

Το εν λόγω Ινστιτούτο της Ινδίας, σύμφωνα με το Forbes αρνήθηκε τις κατηγορίες του πρώην εθελοντή δοκιμών ότι το εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκάλεσαν σοβαρές νευρολογικές παρενέργειες κάνοντας λόγο «κακόβουλους και παρανόητους» ισχυρισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης