Τελευταία Νέα
Διεθνή

Unicredit: Πτώση 6% στη μετοχή, αποχωρεί ο CEO - Ράλι για τη Monte dei Paschi

Unicredit: Πτώση 6% στη μετοχή, αποχωρεί ο CEO - Ράλι για τη Monte dei Paschi
H μετοχή της Monte dei Paschi σημειώνει ράλι 6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Unicredit για την εξαγορά της
«Βουτιά» 5,5% καταγράφει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Τη Δευτέρα η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Pier Carlo Padoan και το διοικητικό συμβούλιο θα αρχίσουν τις διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη στη θέση του CEO.
Πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα, πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO, ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η Unicredit, θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή του Mustier στο τιμόνι της τράπεζας.
Ο Mustier ανέλαβε τις τύχες της Unicredit στα μέσα του 2016, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια.
O πρώην investment banker ηγήθηκε της αναδιοργάνωσης, εκκαθάρισε τον ισολογισμό και άντλησε δεκάδες δισ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών και assets, ωστόσο απέτυχε να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής, που διαπραγματεύεται με discount 40% έναντι της λογιστικής της αξιας.

Ράλι για τη Monte dei Paschi, προσδοκίες για deal

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Monte dei Paschi σημειώνει ράλι 6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Unicredit για την εξαγορά της.
Η UniCredit συνεργάζεται με στρατηγικούς συμβούλους τις Goldman Sachs και JPMorgan, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών της πλάνων για το επόμενο έτος έχει θέσει στο μικροσκόπιο την εξαγορά της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
Το ιταλικό δημόσιο αναζητά αγοραστή για τη Monte dei Paschi (MPS), την οποία διέσωσε το 2017, δαπανώντας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και στην οποία κατέχει μερίδιο 68%, το οποίο τώρα επιχειρεί να μειώσει με συμβούλους τις Bank of America και Orrick. Η UniCredit είχε αναγνωριστεί ως ο ιδανικός αγοραστής για την ιταλική τράπεζα δεδομένων των ισχυρών στοιχείων του ισολογισμού της, αλλά ο έτερος μικρότερος διεκδικητής η Banco BPM παραμένει επίσης στο παιχνίδι.
Η UniCredit ρητορικά έχει αποκλείσει την εμπλοκή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να αποδεχθεί μία συμφωνία παρόμοια με εκείνη που είχε επιτύχει με την Intesa Sanpaolo το 2017.
Στην περίπτωση αυτή αγόρασε τα καλά περιουσιακά στοιχεία δύο χρεοκοπημένων τραπεζών για 1 ευρώ και το κράτος μετείχε στη διαδικασία για να απορροφήσει τις αρνητικές συνέπειες στοn ισολογισμό της τράπεζας και για την προστασία από νομικούς κινδύνους.
Η UniCredit συνεργάζεται με την Goldman Sachs και την JPMorgan για να καταστρώσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο σκοπεύει να παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κίνητρα από την ιταλική κυβέρνηση

Προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου η ζημιογόνα τράπεζα, όπως έχει συμφωνήσει να πράξει για να αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση, το Υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας εξετάζει διάφορες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής μετοχών στην οποία θα συμμετάσχει ο αγοραστής.
Για να προσελκύσει επενδυτή, η Ρώμη εξετάζει την παροχή μιας σειράς κινήτρων, ενώ προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει το κύριο εμπόδιο – τα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε εκκρεμείς νομικές αξιώσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η MPS ύστερα από χρόνια κακοδιαχείρισης.
Η Ρώμη έχει επίσης συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος πρόκειται να εγκριθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, κίνητρα για την προώθηση των συγχωνεύσεων επιτρέποντας στις τράπεζες να χρησιμοποιούν προηγούμενα ζημιογόνα έτη ώστε να μειώσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Στην περίπτωση της MPS, αυτό θα συνεπαγόταν όφελος 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον αγοραστή (χωρίς ένα επιπρόσθετο τέλος που θα καταβάλει).

Κεφαλαιακές ενισχύσεις

Η Ιταλία έχει ήδη διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την MPS, ποσό το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να καλύψει τουλάχιστον μέρος των κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα χρειαστούν, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 2 δισ, ευρώ εξαιτίας των λαθών στην εκκαθάριση δανείων και στις προβλέψεις για νομικούς κινδύνους.
Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει επίσης μέτρα για να βοηθήσει τις τράπεζες να ανταποκριθούν στο κόστος των απολύσεων σε περίπτωση συγχωνεύσεων.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης