Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια - Στο +0,8% ο DAX, τα futures της Wall +1%

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, αισιοδοξία για τα εμβόλια - Στο +0,8% ο DAX, τα futures της Wall +1%
Εν αναμονή της έγκρισης των εμβολίων για τον κορωνοϊό σε Ευρώπη και ΗΠΑ
(upd) Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στηρίζουν τους δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX καταγράφει άνοδο 0,8% στις 13.395 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη 2% στις 6.394 μονάδες.
Στις 5.560 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 0,8%.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται 0,6% στις 22.183 μονάδες.
Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει άνοδο 1,2% στις 8.173 μονάδες.
Τα futures των δεικτών της Wall Street καταγράφουν άνοδο 1%.
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχωρεί στις 20 μονάδες.
Στο ταμπλό, βουτιά 5,5% καταγράφει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Στο μέτωπο της πανδημίας, στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η εξασφάλιση έγκρισης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna κατά του κορωνοϊού, μετά την ολοκλήρωση των τριών φάσεων κλινικών δοκιμών και την υποβολή αιτήσεων στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA).
Στο μέτωπο της πανδημίας, θέμα ημερών είναι πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού καθώς ήδη οι εταιρείες Pfizer και Moderna έχουν καταθέσει τις αιτήσεις τους στις αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να εγκριθούν τα εμβόλιά τους.
Η αρχή εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία από τις 7 Δεκεμβρίου και μετά, όταν και αναμένεται να εμβολιαστεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, στα μέσα Δεκεμβρίου θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιθανό εμβολιασμοί να γίνουν και στην Ευρώπη πριν τα τέλη του 2020.
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), γεγονός που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στους πρώτους εμβολιασμούς εντός του 2020.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμ
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, παραμένει η αβεβαιότητα. 
Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που θα λάβει, εφόσον μέχρι τότε δεν καταφέρει να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο, λόγω της ραγδαίας υποχώρησης τουτου ενεργειακού κόστους, σύμφωνα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο -0,3% σε ετήσια βάση, όπως και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και κάτω από τις εκτιμήσεις για -0,2% σε δημοσκόπηση του Reuters.
Οι τιμές από μήνα σε μήνα μειώθηκαν επίσης κατά 0,3%.
Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αρνητικού ετήσιου πληθωρισμού.
Οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν -8,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο.
Χωρίς αυτά τα δύο πιο ευμετάβλητα στοιχεία, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός ήταν θετικός 0,4%, στα ίδια επίπεδα με τον Οκτώβριο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει να διατηρήσει τον ετήσιο πληθωρισμό κοντά στον 2%.
Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτύχει αυτόν τον στόχο τα τελευταία οκτώ χρόνια παρά την εκτεταμένη αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Ευρωζώνη: Στις 53,8 μονάδες υποχώρησε ο μεταποιητικός PMI τον Νοέμβριο 2020

Ισχυρή παρέμεινε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο, αν και επιβραδύνθηκε έναντι του Οκτωβρίου.
Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε στις 53,8 μονάδες, τον Νοέμβριο.
Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για 53,6 μονάδες ενώ τον Οκτώβριο ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες.
Η IHS Markit τονίζει το γεγονός ότι συνεχίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο η εμπιστοσύνη βελτιώνεται.
Την ισχυρότερη δραστηριότητα καταγράφει η Γερμανία, με τον δείκτη στις 57,8 μονάδες.
Τελευταία η Ελλάδα η οποία κατέγραψε ραγδαία επιβράδυνση τον Νοέμβριο στις 42,3 μονάδες.

Unicredit: Πτώση 6% στη μετοχή, αποχωρεί ο CEO

«Βουτιά» 5,5% καταγράφει η μετοχή της ιταλικής τράπεζας Unicredit στο Μιλάνο, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Jean Pierre Mustier ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει στη λήξη της θητείας του τον Απρίλιο.
Τη Δευτέρα η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Pier Carlo Padoan και το διοικητικό συμβούλιο θα αρχίσουν τις διαδικασίες για την επιλογή του αντικαταστάτη στη θέση του CEO.
Πηγές ανέφεραν τη Δευτέρα, πριν την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO, ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η Unicredit, θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή του Mustier στο τιμόνι της τράπεζας.
Ο Mustier ανέλαβε τις τύχες της Unicredit στα μέσα του 2016, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια.
O πρώην investment banker ηγήθηκε της αναδιοργάνωσης, εκκαθάρισε τον ισολογισμό και άντλησε δεκάδες δισ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών και assets, ωστόσο απέτυχε να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής, που διαπραγματεύεται με discount 40% έναντι της λογιστικής της αξιας.

Ράλι για τη Monte dei Paschi, προσδοκίες για deal

Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή της Monte dei Paschi σημειώνει ράλι 6%, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με τη Unicredit για την εξαγορά της.
Η UniCredit συνεργάζεται με στρατηγικούς συμβούλους τις Goldman Sachs και JPMorgan, καθώς στο πλαίσιο των επιχειρηματικών της πλάνων για το επόμενο έτος έχει θέσει στο μικροσκόπιο την εξαγορά της κρατικής τράπεζας Monte dei Paschi, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.
Το ιταλικό δημόσιο αναζητά αγοραστή για τη Monte dei Paschi (MPS), την οποία διέσωσε το 2017, δαπανώντας 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ και στην οποία κατέχει μερίδιο 68%, το οποίο τώρα επιχειρεί να μειώσει με συμβούλους τις Bank of America και Orrick. Η UniCredit είχε αναγνωριστεί ως ο ιδανικός αγοραστής για την ιταλική τράπεζα δεδομένων των ισχυρών στοιχείων του ισολογισμού της, αλλά ο έτερος μικρότερος διεκδικητής η Banco BPM παραμένει επίσης στο παιχνίδι.
Η UniCredit ρητορικά έχει αποκλείσει την εμπλοκή σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά πηγές ανέφεραν ότι μπορεί να αποδεχθεί μία συμφωνία παρόμοια με εκείνη που είχε επιτύχει με την Intesa Sanpaolo το 2017.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και οι προσδοκίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, προσφέρουν ώθηση στις αγορές της Ασίας.
Ο Asia Dow ενισχυόταν 0,9% στις 3.656 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε άνοδο 1,34%, στις 26.787 μονάδες, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τη 18η Απριλίου 1991.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με 0,77% στις 1.768 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωνε κέρδη 0,9% στις 26.589 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 1,77% στις 3.451 μονάδες, με τις εργοστασιακές παραγγελίες να ενισχύονται σε υψηλά 10ετών.
Ο Sensex σημείωνε άνοδο 0,9% στις 44.526 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 0,64% στα 45,06 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent να διαπραγματεύεται στα 47,55 δολ. το βαρέλι, με απώλειες 0,7%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης