Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ –Τράπεζες και Motor Oil ωθούν το Γ.Δ. πάνω από τις 740 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ –Τράπεζες και Motor Oil ωθούν το Γ.Δ. πάνω από τις 740 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με καλή άνοδο, εξέλιξη που βοηθάει και τη δική μας αγορά. Ο Νοέμβριος ήταν εκπληκτικός μήνας με εξαιρετικές αποδόσεις από τα χαμηλά. Ακόμα όμως κάποιες μετοχές έχουν μεγάλα «τραύματα». Θα πρέπει και ο Δεκέμβριος να βάλει το… χεράκι του.

Ο τζίρος χθες ήταν στα ύψη λόγω MSCI και μένει να δούμε αν έχουν μείνει ανεκτέλεστες εντολές για σήμερα. Πάνω από τις 740 μονάδες το άνοιγμα του Γενικού Δείκτη. Η Εθνική ενισχύεται περίπου 5%. Καλή κίνηση και από τις υπόλοιπες τράπεζες, αλλά και από ΕΧΑΕ, Motor Oil και άλλα βαριά χαρτιά.

Δημοσιεύονται καλά αποτελέσματα από αρκετές εισηγμένες. Προχωράνε και κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που δείχνουν ότι υπάρχει αξία στις ελληνικές επιχειρήσεις. H MIG λόγω πώλησης της Vivartia ενισχύεται 13%.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ισχυρά χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 101 εκατ. ευρώ έναντι 67 εκατ. ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές. Στο +4,25% η μετοχή και στα 1,58 ευρώ.

ΔΕΗ: Μετά το κλείσιμο τα δικά της αποτελέσματα. Οι μέσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις στο τρίτο τρίμηνο 1,25 δισ. ευρώ μειωμένες κατά 4%, EBITDA 233 εκατ. ευρώ από 88 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα και καθαρά κέρδη 20,7 εκατ. ευρώ από ζημιές 78,4 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο τα EBITDA αναμένονται στα 717,55 εκατ. ευρώ από 196,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 50 εκατ. ευρώ από ζημιές 353 εκατ. ευρώ.

Υπάρχου κέρδος 45 εκατ. ευρώ από ΔΕΠΑ και έκτακτο έξοδο 26 εκατ. ευρώ από αποζημιώσεις προσωπικού. Ενισχύεται άνω του 1% στο ξεκίνημα με την τιμή να είναι πάνω από τα 7 ευρώ.

ΕΧΑΕ: Αδύναμα όπως αναμενόταν τα αποτελέσματα λόγω χαμηλού τζίρου και αποτίμησης της αγοράς. Καλή η ρευστότητα μετά και τις διανομές στους μετόχους, ενώ σημειώνουμε πως οι τζίροι στο ΧΑ έχουν ενισχυθεί στο τέταρτο τρίμηνο.

Χθες λόγω των εκροών υποχώρησε αλλά σήμερα δοκιμάζει ξανά τη διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου των 200 ημερών. Στα 3,24 ευρώ και στο +2,2%. Ανοδική διαφυγή θα δώσει καλή άνοδο.

ΤΙΤΑΝ: Σπάει και αυτή σημαντική αντίσταση και δε βλέπουμε πολλά εμπόδια μπροστά της.

LAVIPHARM: Το μόνο αρνητικό πλέον στη λογιστική κατάσταση είναι η αρνητική καθαρή θέση. Τα EBITDA μας κάνουν άνετους αναφορικά με το ύψος του δανεισμού. Τα αποτελέσματα ήταν δυνατά και δείχνουν πως το turnaround είναι σε καλό δρόμο. Μπράβο στην εταιρεία.

ΜΙG (απάντηση): Σωστά, είναι και η Attica Group, αλλά και γι΄αυτήν έχουν ακουστεί σενάρια πώλησης. Θα προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα για το σενάριο να αγοραστεί η Attica μέσω της MIG και όχι όπως έχουν γίνει οι άλλες πωλήσεις συμμετοχών. Άποψή μας είναι πως δεν θα πρέπει να συγκεντρώνει πολλές ελπίδες μία εξαγορά με τέτοιο τρόπο.

Επιπλέον αυτό που θέλουμε πλέον να δούμε είναι πως διαμορφώνεται ο ισολογισμός χωρίς Vivartia και Singular. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ένα σενάριο, ώστε να δούμε αν συμφέρει ο τρόπος που περιγράφετε.

Η μετοχή καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 10% λόγω της πώλησης της Vivartia με τον όγκο να είναι πάνω από 1,5 εκατ. τεμάχια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ (απάντηση): Η στήλη τον είχε στις επιλογές της για το 2020 ως turnaround. Μας έδωσε γρήγορα τιμές κοντά στα 2 ευρώ και τον αφαιρέσαμε. Πάντως είχαμε πιο επιφυλακτική στάση έναντι αναλυτών που περίμεναν κέρδη το 2020, σημειώνοντας πως η χρονιά θα είχε προκλήσεις, ειδικά στην κατασκευή. Και το 2021 κατά την άποψή μας θα συνεχίσει να έχει προκλήσεις.

Φαίνεται όμως πως γίνεται δουλειά σε όλα τα επίπεδα και αυτό δεν αμφισβητείται. Αυτό βέβαια που δε ξέρουμε είναι τι θα γίνει από όλα αυτά που ακούγονται. Υπάρχουν δηλαδή πολλοί άγνωστοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν. Επιπλέον είναι και το ύψος του καθαρού δανεισμού που μας κάνει λίγο επιφυλακτικούς και θέλουμε καλή πορεία των ταμειακών ροών και για τα επόμενα έτη.

PRODEA: Προσωρινό μέρισμα 0,14 ευρώ ανά μετοχή, αλλά η διασπορά είναι περιορισμένη επομένως τα χρήματα θα πάνε στους βασικούς μετόχους. Καλά τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τα οποία ενισχύθηκαν 2% και ανήλθαν στα 47,2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Στις 7/12 θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης