Κοινωνία

Κλειδώνουν οι αποφάσεις για νέα παράταση του lockdown έως τις 14/12 – Στους 2.406 οι νεκροί, στη ΜΕΘ ο Υπ. Ναυτιλίας, Πλακιωτάκης

tags :
Κλειδώνουν οι αποφάσεις για νέα παράταση του lockdown έως τις 14/12 – Στους 2.406 οι νεκροί, στη ΜΕΘ ο Υπ. Ναυτιλίας, Πλακιωτάκης
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης να ανακοινώσει στα τέλη της εβδομάδας τις αποφάσεις του με διάγγελμα προς τους πολίτες
(Συνεχές upd) Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η νέα παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τα μέσα Δεκεμβρίου (14/12), καθώς σε αυτό συνηγορούν τόσο το σύνολο των επιστημόνων όσο και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υποστήριξε ότι θα πρέπει να μιλάμε σχετικά με την άρση του lockdown με δεδομένα και όχι με ημερομηνίες.
Και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν παράταση τουλάχιστον έως τις 14/12 χωρίς να αποκλείεται και η 21η Δεκεμβρίου.
Αν και καταγράφεται μείωση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων, οι ασθενείς με covid υπολογίζονται σε περίπου 3.400 στα νοσοκομεία ενώ και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (585), αριθμοί που σε συνδυασμό με το ότι το 87% των κλινών ΜΕΘ για covid είναι ήδη καλυμμένο, δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση και εφησυχασμό.
Άλλωστε ο Νοέμβριος αποδείχθηκε ο πιο φονικός μήνας από την έναρξη της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, καθώς κατά τη διάρκεια των 30 αυτών ημερών, καταγράφηκαν οι 1.780 από τους 2.406 θανάτους λόγω κορωνοϊού ενώ στις 28/11 σημειώθηκε και το αρνητικό ρεκόρ των 121 θανάτων μέσα σε μόλις μια ημέρα.
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μια και ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από το 1% σε όλη την Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό την άλλη εβδομάδα να υπάρξει αποσυμπίεση του ΕΣΥ καθώς αναμένεται και μείωση στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η μείωση της έντασης της επιδημίας και της πίεσης στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση θα εξετάσει το εάν, το πότε και το πώς θα προχωρήσει στην άρση του lockdown.
Ο κ.Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία, έχει προειδοποιήσει πως υπάρχουν ακόμα δύσκολες ημέρες μπροστά και έχει τονίσει πως μέλημα του είναι να υπάρξει ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα αναλύει καθημερινά και καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με τους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα και στα τέλη της εβδομάδας πιθανότατα να ανακοινώσει τις αποφάσεις του ενδεχομένως και με ένα νέο μήνυμα/διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού ο υπ. Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ευαγγελισμός εισήχθη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και ημέρες με κορωνοϊό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ.Πλακιωτάκης εισήχθη στη ΜΕΘ για προληπτικούς λόγους και για να του χορηγηθεί οξυγόνο.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, ο υπουργός δεν έχει διασωληνωθεί ενώ η κατάσταση του χαρακτηρίζεται σταθερή και ελεγχόμενη.

Πέτσας για την άρση του lockdown: Δεν βοηθούν οι ημερομηνίες

Τη θέση ότι δεν βοηθούν οι ημερομηνίες όσον αφορά την άρση του lockdown διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε πως τα επιστημονικά δεδομένα είναι αυτά που θα δείξουν το πώς θα γίνει με ασφάλεια το άνοιγμα των τομέων της κοινωνικής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Πέτσας υποστήριξε πως στην αρχή του δεύτερου lockdown, υπήρξε μια χαλαρότητα στην εφαρμογή των μέτρων, η οποία, όπως είπε, περιορίστηκε στη συνέχεια και τώρα παρατηρείται βελτίωση στα στοιχεία, αλλά θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.
«Η κατεύθυνση είναι να ανοίξουν τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Ιδιαίτερα για τα σχολεία, ο κ.Πέτσας είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση για διαφορετική αντιμετώπιση με βάση τις γεωγραφικές ζώνες αλλά το βάρος ρίχνεται σε όλη την επικράτεια ενώ για την ημερομηνία ανοίγματος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αναμένει της εισηγήσεις των ειδικών, και επεσήμανε ότι ειδικά σε δημοτικά και γυμνάσια το ιικό φορτίο είναι μικρό.
Όσον αφορά την εστίαση, ο κ.Πέτσας χαρακτήρισε την εστίαση «δύσκολη εξίσωση», τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση ακόμη και όταν ανοίξει δεν θα υπάρχει νυχτερινή διασκέδαση και δυνατότητα για όρθιους.
«Αυτό που συζητείται είναι το ζήτημα των εστιατορίων» είπε ο κ.Πέτσας, αναφέροντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους οργανωμένους φορείς της εστίασης προκειμένου να υπάρξει μακροπρόθεσμη προοπτική και μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι, ώστε να μπορέσουν να «ρεφάρουν» όπως με ένα χαμηλότερο ΦΠΑ.

Λινού: Δύσκολο να πει κανείς για μείωση κρουσμάτων με τόσα λίγα τεστ – Μπορεί και να αυξάνονται

Τη θέση πως είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για μείωση κρουσμάτων με τόσα λίγα τεστ που γίνονται διατύπωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, η οποία υποστήριξε πως δεν ξέρουμε πόσα πραγματικά είναι τα κρούσματα και ότι χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ.
«Δεν γίνονται επαρκή τεστ κορωνοϊού τα οποία να είναι και αντιπροσωπευτικά.
Είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ αλλά, όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm η κα.Λινού, η οποία αναφερόμενη πιο συγκεκριμένα στα μειωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Δευτέρα 30/11 από την επιτροπή, τόνισε ότι «εν μέρει κάτι σημαίνει να είναι κάπως λιγότερα τα κρούσματα, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση».
«Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%.
Τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την Επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία» υποστήριξε η κα.Λινού,η οποία επεσήμανε την ανάγκη να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ «ώστε να μπορεί να επιτηρείται η πραγματική διασπορά στην κοινότητα».
«Με ανησυχεί που δεν ξέρουμε τα πραγματικά κρούσματα πού βρίσκονται, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα και οργανωμένα τεστ, θα ήταν κάπως καλύτερα.
Η μη αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος που ελέγχεται προκαλεί διασπορά.
Η διάγνωση πρέπει να γίνεται γρήγορα για να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση» υποστήριξε η κα.Λινού.

Γώγος: Μετά τις γιορτές το άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων – Ανοιχτό εάν θα ανοίξουν τα δημοτικά στις 14/12

Την εκτίμηση πως γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί και με τα δημοτικά σχολεία διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη τις αποφάσεις της αλλά με τα έως τώρα δεδομένα πιθανότατα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές ενώ κάτι τέτοιο ενδέχεται να γίνει και με τα δημοτικά.
«Αυτό που “παίζει” είναι αν τα δημοτικά θα αρχίσουν στις 14/12.
Αν δεν αρχίσουν στις 14 τα δημοτικά, δεν έχει νόημα να το συζητάμε.
Επομένως υπάρχει πιθανότητα να πάνε και αυτά μετά τις γιορτές» υποστήριξε ο κ. Γώγος, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στο συγκεκριμένο θέμα απόψεις και αρνητικές και θετικές και πως αυτό που προβληματίζει είναι η κινητικότητα γύρω από το άνοιγμα των σχολείων που θα επιβαρύνει το σύστημα.
Όσον αφορά το λιανεμπόριο, ο κ.Γώγος είπε πως στους τομείς που ίσως ανοίξουν, αυτό θα γίνει με μεγάλη προσοχή και με συνεχή περιοριστικά μέτρα ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με αντίστοιχους όρους να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα.
Για την εστίαση είπε ότι είναι μάλλον ο τελευταίος κλάδος που θα συζητηθεί και φαίνεται πως το άνοιγμά του πάει προς τα πίσω.
«Όλοι είμαστε επιφυλακτικοί γιατί ακόμη υπάρχει η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας που μας έχει ταλανίσει και έχω δει πολλές εκπλήξεις με τον συγκεκριμένο ιό.
Οι υπολογισμοί πολλές φορές πέφτουν έξω» υποστήριξε ο κ. Γώγος.

Βατόπουλος: Δύσκολο να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου – Έχουμε ακόμα καιρό

Τη θέση ότι είναι δύσκολο να αρθεί το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι αν και ελαττώνονται τα κρούσματα, αυτά εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά.
|Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε.
Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν.
Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία.
Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά.
Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει  μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα.
«Το βρίσκω δύσκολο να τελειώσει το lockdown στις 7 Δεκεμβρίου», επισήμανε ο καθηγητής, ο οποίος υποστήριξε ότι εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου».
Όσον αφορά την εστίαση , είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Θα τον φάμε τον χειμώνα

Σχετικά με τα εμβόλια, ο κ.Βατόπουλος δήλωσε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός».
«Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον "φάμε"» είπε ο κ.Βατόπουλος αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχει μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ.
«Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά.
Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στον σάλο που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες σχετικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία».
«Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» τόνισε ο κ.Βατόπουλος συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.
«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα.
Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ.
Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε ο κ.Βατόπουλος.

Εξαδάκτυλος: Δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να άρουμε το lockdown

Τη θέση ότι δεν γίνεται με 600 διασωληνωμένους να πάμε στην άρση του lockdown διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Θα πρέπει οι 600 άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι να κατεβούν σε διψήφιο αριθμό.
Γιατί το 600 ως αριθμός είναι τεράστιος, είναι περισσότερος από τον αριθμό κλινών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα πριν από ένα ή δύο χρόνια στο σύνολο της επικράτειας», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος υποστήριξε πως πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των νοσηλευόμενων.
Σχετικά με την παράταση του lockdown ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως κάτι τέτοιο είναι δεδομένο ωστόσο, όπως είπε, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμη σε ημερομηνία, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να συνεχιστεί το lockdown και μετά τις 14 Δεκεμβρίου.
 
Το 50% των νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σταθερά η Αττική και η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, καθώς κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, η Αττική μέτρησε 255 νέα κρούσματα κορωνοϊού και η Θεσσαλονίκη άλλα 213.
«Είναι εμφανές ότι τα κρούσματα υποχώρησαν -παρότι τα μέτρα του lockdown δεν τηρήθηκαν από όλους.
Πλέον όμως ο δείκτης μετάδοσης Rt έχει πέσει κάτω από 1, ενώ έχει μειωθεί το ποσοστό θετικότητας, στο 9,18%» είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας 30/11 η λοιμοξιολόγος Β. Παπαευαγγέλου.
Η ειδικός αναφέρθηκε, ωστόσο, και σε άλλους ασθενείς, πλην εκείνους που νοσούν λόγω κορωνοϊού, προτρέποντάς τους να μην φοβούνται να ζητούν περίθαλψη στο σύστημα Υγείας. «Υπό το φόβο του κορωνοϊού και πάλι άδειασαν τα νοσοκομεία μας.
Έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid, αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου και κάλεσε τους Έλληνες να μην παραμελούν την υγεία τους.

Ποιες περιοχές παραμένουν  στο «κόκκινο»

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της λοίμωξης, όπως αποτυπώνεται στον δείκτη Rt δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς σε αντίθεση με τον δείκτη που υποχωρεί, το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό και παραπέμπει σε εκείνο που ήταν στις αρχές Νοεμβρίου.
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε χαλάρωση στη συμπεριφορά των πολιτών θα πυροδοτήσει αμέσως την αναπαραγωγή της λοίμωξης.
Ο καθηγητής ανέφερε πως στις δύο μητροπολιτικές περιφέρειες είναι σαφής η υποχώρηση των νέων θετικών στον κορωνοϊό διαγνώσεων, -στην Αττική η μείωση είναι 30% και στη Θεσσαλονίκη 20% - αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Δυτική Ελλάδα και με τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας.
Η Πιερία, η Πέλλα, η Δράμα και οι Σέρρες έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το φορτίο νοσηρότητας που θα συνεχίσουν να κουβαλούν αλλά και το πλέγμα των μέτρων που θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν.
Η πίεση στο ΕΣΥ και ιδίως στις ΜΕΘ θα παραμείνει μεγάλη, όπως ανέφεραν και οι δύο ειδικοί.
Χθες νοσηλεύονταν στα νοσηλευτικά ιδρύματα περί τους 4.400 ανθρώπους με σοβαρή λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 3.520 σε απλές κλινικές και οι 890 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.
Η κορύφωση του κύματος των νοσηλευομένων τοποθετήθηκε χρονικά από τον κ. Μαγιορκίνη στο μέσο της περασμένης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε πως η μείωση της καμπύλης των νοσηλειών θα αποτυπωθεί στο τέλος αυτής και στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Επανέλαβε τέλος πως διαπιστώνεται βαρύ προφίλ νοσηρότητας στις ηλικιακές ομάδες 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ένα και μοναδικό το μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων - Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».
«Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.
Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».
Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τελούν πλέον τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για κατάθεση με στόχο να διακριβώσει τη βασιμότητα τους.
Πάντως, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19» και «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ».

Στους 2.406 οι νεκροί, οι 1.780 το Νοέμβριο

Στους 2.406 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως από αυτούς, οι 1.780 θάνατοι καταγράφηκαν εντός του Νοεμβρίου!
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 30/11 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.044, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 105.271 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 53% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.406 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (73,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 105.271 κρουσμάτων, τα 4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.373.566 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 213194 δείγματα
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php:65) in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 755