Κοινωνία

Η δαιμονοποίηση της οπλοκατοχής και η περίπτωση Νότη Σφακιανάκη

Η δαιμονοποίηση της οπλοκατοχής και η περίπτωση Νότη Σφακιανάκη
Μην πυροβολείτε με τα άσφαιρα σας… τον Σφιακιανάκη
Με αφορμή την «σύλληψη» του τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη ο οποίος έχει πολλές φορές προσδιορίσει τον εαυτό του στον πατριωτικό χώρο, ένα θέμα που έρχεται στην επιφάνεια είναι η οπλοκατοχή.
Ο Σφακιανάκης κατείχε όπλο μη δηλωμένο ή όπλο που ήταν δηλωμένο αλλά είχε λήξει η άδεια κατοχής;
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ασήμαντο ποινικό αδίκημα… αδίκημα αλλά ανούσιας βαρύτητας.
Υπάρχει προκλητική υποκρισία σε ένα σύστημα το οποίο δαιμονοποιεί το όπλο, την οπλοκατοχή και ουσιαστικά δημιουργεί στην κοινωνία το αίσθημα ότι εάν κατέχεις όπλο είσαι ένοχος ή παράνομος.
Ξεπερνώντας την επιχειρηματολογία των social media, επειδή είχε ταχθεί υπέρ της Χρυσής Αυγής τον διαπόμπευσαν…. ή επειδή είναι λαοφιλής τραγουδιστής και πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα...  θα εστιάσουμε στο ζήτημα της οπλοκατοχής, ένα θέμα που πρέπει να αναλυθεί με προσοχή, όχι δαιμονοποίηση και σίγουρα όχι προκατάληψη.
Οι παλαιοί έλληνες που κατείχαν όπλο και δεν δήλωναν το όπλο δεν προέβαιναν σε παράνομες πράξεις.
Πριν 50 χρόνια π.χ. άφηνες το σπίτι σου με το κλειδί στην κλειδαριά και δεν σου περνούσε καν η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να στο διαρρήξει.
Η κοινωνία άλλαξε επειδή εισήλθαν εισαγόμενοι παράνομοι και ο μιμητισμός επέδρασε και στον έλληνα κακοποιό.
Την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε περιορισμό – lockdown η ασυδοσία των κλεφτών έχει ξεπεράσει κάθε όριο, κλέβουν αυτοκίνητα ή μηχανές απροκάλυπτα.
Οι κακοποιοί χρησιμοποιούν όπλα αν και αυτά πρέπει να τα διακρίνουμε σε λειόκανα κυνηγητικά ή σκοπευτικά και στα περίστροφα ή πιστόλια που κυκλοφορούν νόμιμα ή παράνομα στην αγορά.
Ο Σφακιανάκης συνελήφθηκε επειδή βρέθηκε να κατέχει όπλο η άδεια κατοχής του οποίου είχε λήξει.
Ως προς το σκέλος των ναρκωτικών ουσιών δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο αφενός γιατί δεν γνωρίζουμε τι έχει ακριβώς συμβεί αφετέρου επειδή είμαστε κατά κάθε μορφής ναρκωτικών ουσιών.

Το όπλο δεν είναι εχθρός, ούτε σκοτώνει… ο άνθρωπος σκοτώνει

Με βάση την ελληνική νομοθεσία π.χ. που ισχύει στα λειόκανα όπλα κατά την απόκτηση άδειας αγοράς άρα και άδεια κατοχής με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα π.χ. βεβαίωση ψυχιάτρου και ποινικό μητρώο, ο κάτοχος κάθε 10 χρόνια πρέπει να ανανεώνει την άδεια κατοχής.
Άπαξ και έχει λήξει η άδεια κατοχής μπορεί ο κάτοχος του όπλου να προσέλθει στην αστυνομία και να ανανεώσει την άδεια κατοχής με ένα διοικητικό πρόστιμο 120 ευρώ, ενίοτε η αστυνομία δεν το επιβάλλει.
Με βάση την νέα νομοθεσία περί οπλοκατοχής εάν λήξει ένα όπλο και δεν δηλωθεί εγκαίρως και ο κάτοχος σε ένα τυπικό έλεγχο βρεθεί παραβάτης, παραπέμπεται για απλό πλημμέλημα.
Συνήθως η αστυνομία δίνει περίοδο χάριτος επειδή στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300.000 όπλα αδήλωτα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που κατέχουν όπλο και ειδικά όσοι κατέχουν όπλα, έχουν αυτογνωσία.
Η συλλογή π.χ. κυνηγητικών ή σκοπευτικών όπλων σε άλλες χώρες θεωρείται μεγάλη πράξη και ο κάτοχος των όπλων περιβάλλεται με τιμή.
Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί συλλέκτες όπλων με μεγάλες συλλογές και όλοι αυτοί είναι τυπολάτρες καθώς με βάση την νομοθεσία εάν λήξει ένα όπλο… η αστυνομία μπορεί να κατασχέσει όλα τα όπλα.

Η περίπτωση Σφακιανάκη

Στην περίπτωση του τραγουδιστή Νότη Σφακιανάκη έχουν συμβεί δύο πράγματα εάν είναι ακριβή όσα αναφέρονται.
Είχε άδεια κατοχής που είχε λήξει, οπότε γεννάται το ερώτημα, όταν λήγει η άδεια κατοχής αυτό εμφανίζεται αμέσως σε όλες τις ενημερώσεις της αστυνομίας οπότε δεν έχει λογική να το ρισκάρει.
Εάν το έκανε ίσως θα είναι από αμέλεια ή άγνοια κινδύνου.
Μια άδεια κατοχής αντιστοιχεί μόνο για ένα όπλο, δεν μπορεί δηλαδή να έχει μια άδεια κατοχής για πλήθος όπλων.
Εάν βρέθηκε ο Σφακιανάκης με αδήλωτο όπλο περίστροφο ή πιστόλι, αυτό είναι μεν παράνομο.
Όμως εδώ εγείρονται πολλά ερωτήματα.
Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αδήλωτα όπλα.
Το όπλο είτε περίστροφο, είτε αλληλεπίθετο δίκαννο έχει την ίδια νομική επίπτωση εάν δεν έχει δηλωθεί ή παρέλθει ο χρόνος ανανέωσης.

Υποκριτές οι αστυνομικοί

Οι μεγαλύτεροι υποκριτές είναι οι τηρητές του νόμου στο θέμα αυτό, καθώς η καθολική πλειοψηφία των αστυνομικών πέραν του υπηρεσιακού όπλου που κατέχουν και ενός δεύτερου που δικαιούνται, έχουν και άλλα όπλα αδήλωτα…
Αυτό το ξέρει η διοίκηση της αστυνομίας αλλά παραδοσιακά κάνει τα στραβά μάτια.
Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση στην επαρχία να μην βρεθεί άνθρωπος – όχι όλοι – αλλά πολλοί που κατέχουν όπλα αδήλωτα.
Πόσοι από εσάς έχετε στην επαρχία σπίτι και κάποιος συγγενής σας δεν σας άφησε ένα όπλο…
Ας αφήσουμε την υποκρισία.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι πάει να πει σφύρα, σκανδάλη και στοιχειωδώς ξέρουν να πυροβολούν.
Αυτό δεν είναι λάθος, κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει να χειρίζεται ένα όπλο.
Θα σπεύσουν πολλοί να πουν ότι υποστηρίζουμε την οπλοκατοχή και 10000% την υποστηρίζουμε και μάλιστα το κράτος πρέπει να δίνει κίνητρα για κατοχή όπλων αλλά προφανώς με κριτήρια όχι όμως ανόητες γραφειοκρατικές τακτικές.
Οι κάτοχοι όπλων πηγαίνουν τακτικά στην αστυνομία, καταθέτουν φωτογραφίες νέες, η αστυνομία ελέγχει το ποινικό μητρώο, καταθέτουν βεβαίωση ψυχιάτρου.
Πόσοι από εσάς μη κάτοχοι όπλων έχετε κάνει αυτές τις ενέργειες;
Κανείς.
Οπότε ένας κάτοχος όπλου είναι συνειδητοποιημένος, δεν σημαίνει επειδή μια φορά κάποιος πήρε το όπλο και σκότωσε κάποιον θα πρέπει να δαιμονοποιούμε το όπλο.

Το όπλο είναι τέχνη

Το όπλο είναι τέχνη εάν το βλέπεις ως τέχνη ειδικά ορισμένα αριστουργήματα χειροποίητα.
Ο κάθε κάτοχος όπλου ή όπλων πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος για την κατοχή, να μην επηρεάζεται από αυτούς που από φοβία ή άγνοια ή κόμπλεξ, δεν κατανοούν την σημασία του όπλου.
Ως γνωστό το όπλο δεν σκοτώνει… αλλά ο άνθρωπος.
Επίσης πάλι ως γνωστό σε ένα όπλο σκοτώνει το κοντάκι για τους μυημένους στην ουσία της σκοποβολής.
Το όπλο για κυνήγι, το όπλο στο σκοπευτήριο, το όπλο ακόμη και για προστασία, δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται.
Είμαστε οπαδοί των νόμιμων όπλων, της νόμιμης οπλοκατοχής και βεβαίως των συλλογών όπλων…
Η οπλοκατοχή πρέπει να κινητροδοτείται, θα πρέπει κάθε πολίτης να μην φοβάται το όπλο και βεβαίως κάθε πολίτης να το κατέχει νόμιμα…
Μια έρευνα του FBI έδειξε ότι οι συλλέκτες όπλων στις ΗΠΑ ήταν από τους πιο νομοταγείς πολίτες της χώρας, δεν έκαναν καμία ουσιώδη παράβαση γιατί έχουν αυτογνωσία.

Συμπέρασμα

Μια κακιά στιγμή μπορεί να συμβεί σε όλους.
Πιστεύουμε ότι πολλοί άνθρωποι, χιλιάδες θα μπορούσαν να βρεθούν στην θέση του Σφακιανάκη και να βρεθούν να κατέχουν ένα παράνομο όπλο.
Οπότε το ηθικό δίδαγμα είναι ότι τα όπλα πρέπει να δηλώνονται και να νομιμοποιούνται.
Οπότε μην πυροβολείτε με τα άσφαιρα σας… τον Σφιακιανάκη.
Ο άνθρωπος έκανε ένα λάθος… όχι τέτοιο που να τον λιθοβολήσουμε, είναι ένα παράπτωμα που μπορεί να βρεθούν οι μισοί έλληνες στην ίδια θέση….
Για τα ναρκωτικά δεν το συζητούμε αλλά πόσοι καλλιτέχνες δεν παίρνουν ναρκωτικά και όχι μόνο καλλιτέχνες αλλά πολλοί από πολλούς χώρους…
Κάνετε σαν να είστε οι απόλυτα νομοταγείς πολίτες και απλά επειδή συνέβη αυτό στο Σφιακιανάκη σπεύδετε να τον λιθοβολήσετε αλλά ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης