Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιθιοπία: Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, δηλώνει ο ηγέτης των δυνάμεων της Τιγκρέ

tags :
Αιθιοπία: Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει, δηλώνει ο ηγέτης των δυνάμεων της Τιγκρέ
Ο ηγέτης των δυνάμεων των ανταρτών στη βόρεια Αιθιοπία δήλωσε σήμερα πως αυτές εξακολουθούν να μάχονται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε
Ο ηγέτης των δυνάμεων των ανταρτών στη βόρεια Αιθιοπία δήλωσε πως αυτές εξακολουθούν να μάχονται κοντά στην περιφερειακή πρωτεύουσα Μεκέλε, η οποία καταλήφθηκε από τα κυβερνητικά στρατεύματα το Σαββατοκύριακο έπειτα από σχεδόν έναν μήνα μαχών και αεροπορικών επιδρομών.
«Βρίσκομαι κοντά στη Μεκέλε στην Τιγκρέ πολεμώντας τους εισβολείς», ανέφερε ο D. Gebremaikl σε μήνυμα κειμένου προς το πρακτορείο Reuters, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε ως παραπλανητικό ισχυρισμό.
Ο πόλεμος στην Τιγκρέ έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, ανθρώπων, την προσφυγοποίηση άλλων, που κατέφυγαν στο Σουδάν, ενέπλεξε την Ερυθραία, παρενέβαλε εμπόδια στην ειρηνευτική αποστολή στη Σομαλία και ενέτεινε τις εντάσεις ανάμεσα στις πολυάριθμες εθνότητες της Αιθιοπίας.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Abi Ahmed εξαπέλυσε επίθεση στις 4 Νοεμβρίου εναντίον του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου της Τιγκρέ (TPLF), κατηγορώντας το πρώην αντάρτικο κίνημα , που κυριαρχούσε στην εθνική κυβέρνηση για σχεδόν τρεις δεκαετίες έως το 2018, για ανταρσία.
Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις του Abi Ahmed κατέλαβαν τη Μεκέλε, μια ορεινή πόλη 500.000 κατοίκων, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συναντώντας σχετικά μικρή αντίσταση, αν και το TPLF δήλωσε αργότερα πως κατέρριψε ένα αεροπλάνο και ανακατέλαβε μία πόλη.
Ο 57χρονος ηγέτης του TPLF διέψευσε τις πληροφορίες ότι διέφυγε στο Νότιο Σουδάν και είπε πως οι δυνάμεις του συνέλαβαν στρατιώτες από τη γειτονική Ερυθραία, γύρω από το Ουούκρο, περίπου 50 χλμ. βόρεια του Μεκέλε.
Η εκπρόσωπος του Abi Ahmed, B. Seyoum, απέρριψε τα σχόλια του Debrecion: «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι απασχολημένη κατά προτεραιότητα με τη διακυβέρνηση της χώρας και με το να επιφέρει τη σταθερότητα σε όσους έχουν επηρεαστεί. Το να παρακολουθούμε και να απαντάμε στις πολλές αυταπάτες μιας διαλυόμενης εγκληματικής κλίκας δεν είναι το επίκεντρό μας».
Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση της Ερυθραίας, αν και στην αρχή της σύγκρουσης είχε αρνηθεί κάθε ανάμιξη.
Το TPLF έχει βομβαρδίσει την πρωτεύουσα της Ερυθραίας Ασμάρα.
Οι ισχυρισμοί όλων των πλευρών είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν καθώς οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες δεν λειτουργούν εν πολλοίς στην Τιγκρέ και η πρόσβαση σε αυτήν ελέγχεται πολύ αυστηρά αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018, ο Abi Ahmed υποσχέθηκε να ενώσει τα 115 εκατομμύρια πολίτες της Αιθιοπίας, αλλά από τότε έχουν σημειωθεί κατ΄επανάληψη κρούσματα αιματηρής εθνοτικής βίας και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Αμφότερες οι πλευρές έχουν κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς στον πόλεμο της Τιγκρέ και διπλωμάτες πιστεύουν πως ο απολογισμός ανέργεται σε χιλιάδες.
Ο Abi Ahmed δήλωσε σήμερα στη Βουλή πως τα ομοσπονδιακά στρατεύματα δεν σκότωσαν ούτε έναν άμαχο και ότι προστατεύουν τη Μεκέλε από ζημιές. «Δεν είμαστε η χούντα (του TPLF).
Έχουμε ευθύνες. Συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα», είπε.
Τα σχόλια του Debrecion εγείρουν φόβους για παρατεταμένο ανταρτοπόλεμο. Το TPLF βοήθησε να ανατραπεί η μαρξιστική δικτατορία της Αιθιοπίας το 1991 και ξέρει πώς να εκμεταλλευθεί το ορεινό έδαφος και τα σύνορα με το Σουδάν και την Αιθιοπία.
Ο Abi Ahmed κέρδισε πέρυσι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την ειρήνευση με την Ερυθραία, η κυβέρνηση της οποίας θεωρεί επίσης εχθρό το TPLF.
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατέγραψε έξι εκρήξεις στην Ασμάρα προχθές, Σάββατο, το βράδυ, αλλά χωρίς να προσδιορίζει την αιτία. Διπλωμάτες δήλωσαν στο Reuters πως ήταν είτε ρουκέτες είτε πύραυλοι.
Η Αιθιοπία έχει μεγάλη συνεισφορά στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που μάχεται εναντίον ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ Κάντα στη Σομαλία, αλλά έχει αφοπλίσει εκατοντάδες στρατιώτες εκεί που ανήκουν στην εθνότητα Τιγκρέ, αμφισβητώντας την αφοσίωσή τους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης