Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Θετικός ο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δαπανάει κεφάλαια - Επιταχυνόμενη η μείωση των κεφαλαίων

ΔΝΤ: Θετικός ο Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δαπανάει κεφάλαια - Επιταχυνόμενη η μείωση των κεφαλαίων
ΔΝΤ: Οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν πρόσφατα τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος τιτλοποίησεων Hercules, εγγυημένων από το κράτος, το οποίο θα μειώσει σημαντικά τα NPE τους
Ο Ηρακλής είναι θετικός για τις ελληνικές τράπεζες αλλά δαπανάει κεφάλαια αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Παρουσιάζοντας τους κινδύνους των τραπεζών το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι τράπεζες με επιταχυνόμενο ρυθμό μειώνουν τα κεφάλαια τους.
Η κακή ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να εμποδίζει την ανθεκτικότητα των τραπεζών (στο 36% ο δείκτης NPEs).
Ενώ όλες οι τράπεζες πληρούσαν κεφαλαιακές απαιτήσεις στα τέλη του 2019, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει ανησυχητική, καθώς οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) με περιορισμένη ικανότητα απορρόφησης ζημιών αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του κεφαλαίου CET1.
 Η ρευστότητα σε ολόκληρο το σύστημα είναι επαρκής και οι ιδιωτικές καταθέσεις (κυρίως από εταιρείες) έχουν αυξηθεί κατά 6,7% από τον Φεβρουάριο, ενώ οι τράπεζες έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε νέα μέσα ρευστότητας της ΕΚΤ.
Η κερδοφορία βασίζεται σε εφάπαξ στοιχεία και στα ευμετάβλητα έσοδα από συναλλαγές.
Ενώ η καθαρή πιστωτική αύξηση των εταιρειών επιταχύνθηκε μετά το COVID-19, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του τον Ιούλιο του 2020 (στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2010, εν μέρει επειδή τα μορατόρια μείωσαν την αποπληρωμή δανείων), η πίστωση στα νοικοκυριά συνεχίζει να συρρικνώνεται.
Αρκετές τράπεζες ξεκίνησαν πρόσφατα τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Hercules (τιτλοποίησεων εγγυημένων από το κράτος), το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην εμίωση του αποθέματος των NPEs, ωστόσο καταναλώνει σημαντικά κεφάλαια.

Μορατόρια απο τις τράπεζες λόγω πανδημίας

Οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει μορατόρια για δανειολήπτες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως τα τέλη του 2020.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές έχουν χορηγήσει επιδοτήσεις πληρωμών τόκων για προϋπάρχοντα επιχειρηματικά δάνεια κατά τον Μάρτιο-Δεκέμβριο 2020, και θα χορηγήσουν επιδοτήσεις πληρωμών για ενυπόθηκα και μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των καταγγελθέντων δανείων, έναντι συμβουλών προσωπικού, καθώς αυτό το σύστημα καθιστά αυτά τα δάνεια προσωρινά και επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές) τον Οκτώβριο του 2020 - Σεπτέμβριος 2021.
Η παροχή πιστώσεων θα υποστηριχθεί περαιτέρω από τα νέα κατευθυνόμενα δάνεια και τα προγράμματα εγγύησης δανείων που στοχεύουν σε εταιρείες.
Αυτό έχει ενεργοποιήσει μέχρι τώρα το κανάλι επιτοκίων (μείωση των επιτοκίων), τη μείωση της αβεβαιότητας (συμπίεση GGB spreads), και παρείχε αποτελεσματικά backstops ρευστότητας και μείωσε το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες μέσω LTRO/TLTROs.
Ο SSM μειώνει προσωρινά τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και τις απαιτήσεις ρευστότητας (οι πρώτες μέχρι το τέλος του 2022), επιτρέποντας την ευελιξία στην ταξινόμηση και την πρόβλεψη για δάνεια υπό μορατόριουμ και για NPE που καλύπτονται από δημόσιες εγγυήσεις. Επιπλέον, οι δοκιμές άγχους του 2020 ανεστάλησαν και οι επιτόπιες επιθεωρήσεις αναβλήθηκαν.
Στο μέλλον, ο SSM θα αποσύρει μέτρα διαμονής σε διαβουλεύσεις με την ΕΑΤ και άλλους ενδιαφερόμενους.

Πολλαπλές οι προκλήσεις για τον τραπεζικό τομέα 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η αντιμετώπιση οργανικών προκλήσεων των ελληνικών τραπεζών θα ήταν μια μακρά διαδικασία, κατά την οποία η οικονομία θα παρέμενε σε περιορισμένη αναάπτυξη.
Ο COVID-19 θα προσθέσει περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία μέσω του περιβάλλοντος χαμηλότερων επιτοκίων, τα οποία θα συμπιέσει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου. χαμηλότερες εκτιμήσεις χαρτοφυλακίου ακινήτων και χαμηλότερο εισόδημα (λόγω ασθενέστερης οικονομικής δραστηριότητας).
Ωστόσο, ο κύριος κίνδυνος μετά το Covid-19 είναι ότι εάν τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης και η εποπτική διευκόλυνση αφαιρεθούν απότομα, μπορεί να αυξηθεί η ικανότητα των δανειστών να αποπληρώσουν και να προκύψει ένα νέο κύμα NPE (συμπεριλαμβανομένων των «στρατηγικών προεπιλογών») και της παροχής.

Χρήσιμος ο Ηρακλής

Οι τιτλοποιήσεις από το πρόγραμμα Hercules είναι μια μερική λύση επειδή θα βοηθήσουν στη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος NPEs κατά σχεδόν 50%, με κόστος χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίου και ασθενέστερη ποιότητα κεφαλαίου με περαιτέρω αυξήσεις στο μερίδιο κεφαλαίου DTC.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του εγγυήσεις τιτλοποίησης που θα βοηθήσουν στην εκκαθάριση των εναπομενόντων NPEs, αλλά δεν θα έχουν όλες οι τράπεζες επαρκή αποθέματα κεφαλαίων και θα αφήνουν χωρίς προβλήματα την αδύναμη ποιότητα του κεφαλαίου.
Από την άποψη αυτή, η Τράπεζα της Ελλάδος υπέβαλε μια αρχική πρόταση για μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (AMC) για την επιτάχυνση της διάθεσης των NPEs και την ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ζητήματος DTC.
Σύμφωνα με τις προηγούμενες συμβουλές, το προσωπικό προέτρεψε τις αρχές να αξιολογήσουν αυτήν την πρόταση με βάση μια ολοκληρωμένη ανάλυση κόστους-οφέλους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών φορολογικών δαπανών και, ως εκ τούτου, επιπτώσεων DSA, επιπτώσεων στους ισολογισμούς και επιχειρηματικά μοντέλα της τράπεζας και συμμόρφωση με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα Εταιρική διακυβέρνηση και διαφάνεια AMC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης