Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα - Σταϊκούρας: Επικροτήθηκε η πρόοδος και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021

tags :
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. για Ελλάδα - Σταϊκούρας: Επικροτήθηκε η πρόοδος και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021
Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για Ελλάδα
Το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης των 767 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει το Eurogroup στην ανακοίνωσή του η αυξημένη αβεβαιότητα λόγω πανδημίας κάνει ακόμα πιο σημαντική την αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων κινδύνων που περιγράφονται στην έκθεση της Κομισιόν.
Καλεί την Ελλάδα να διατηρήσει και όπου είναι απαραίτο να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για να στηριχθεί περαιτέρω η οικονομική ανάκαμψη, να βελτιωθεί η ανθεκτικότητα της οικονομίας και να υποστηριχθεί η δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται στο ανακοινωθέν, τονίζεται η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί το αντίκτυπο εφαρμόζοντας μια φιλόδοξη φιλική προς την ανάπτυξη μεταρρυθμιστική ατζέντα.


Εurogroup: Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί

Η Ευρωομάδα συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές προοπτικές της, με βάση την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, η πανδημία είχε σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα, αναφέρει το Eurogroup και προσθέτει:
«Η φθινοπωρινή πρόβλεψη της Επιτροπής δείχνει ισχυρή συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και αύξηση της ανεργίας το 2020, αν και προβλέπεται μερική ανάκαμψη για το 2021.
Συγχαίρουμε τις ελληνικές αρχές για το μεγάλο σύνολο έγκαιρων, στοχευμένων και προσωρινών μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για να μετριάσουν το αποτέλεσμα της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ιδίως την υιοθέτηση της μείζονος μεταρρύθμισης του ελληνικού πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην επίλυση των βασικών προκλήσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Άλλοι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος περιλαμβάνουν τη δημόσια διοίκηση, τον ενεργειακό τομέα, τα δημόσια έσοδα και την κοινωνική πρόνοια.
Ταυτόχρονα, οι αρχές έχουν λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων με βασικές μεταρρυθμίσεις λόγω της πανδημίας και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Η αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται η πανδημία εξακολουθεί να υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην ενισχυμένη έκθεση παρακολούθησης.
Καλούμε λοιπόν την Ελλάδα να διατηρήσει και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης δυνητικής ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνουμε επιπλέον τη σημασία της χρησιμοποίησης των διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας στο μέγιστο δυνατό βαθμό, εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης. Ζητούμε επίσης από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις υπόλοιπες αδυναμίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας διαχείρισης εσόδων και να προχωρήσουν στο σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών.
Χαιρετίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν παράγωγο δίκαιο για τη μεταρρύθμιση της αφερεγγυότητας και να εφαρμόσει το απαραίτητο σύστημα πληροφορικής για να εξασφαλίσει την αποτελεσματική επιβολή όλων των εξασφαλίσεων όταν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες περί αφερεγγυότητας.
Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της τέταρτης δόσης των μέτρων πολιτικής για ενδεχόμενα χρέη.
Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωομάδας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ποσών ισοδύναμου εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του επιτοκίου αύξησης περιθώριο για ορισμένα δάνεια του ΕΤΧΣ, συνολικού ύψους 767 εκατομμυρίων ευρώ.
Ανυπομονούμε για την ένατη έκθεση βελτιωμένης παρακολούθησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο του 2021».

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με τη σημερινή απόφαση του Eurogroup, για την Ελλάδα


«Σήμερα 30/11 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Eurogroup.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα.
Ήταν η 5η, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, μέσα σε περίπου έναν χρόνο, και η 3η επιτυχημένη Έκθεση εν μέσω της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.
Εκθειάστηκε, για άλλη μια φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.
Αντίδραση η οποία, όπως υπογραμμίστηκε, συμβάλλει καθοριστικά στη γρηγορότερη επανεκκίνηση της οικονομίας, στην προστασία των θέσεων εργασίας και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Επικροτήθηκε η πρόοδος σε σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, και οι προοπτικές για ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Προοπτικές που ενισχύονται μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των σημαντικών πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τους οποίους εξασφάλισε η Ελληνική Κυβέρνηση.
Επακόλουθο των ανωτέρω υπήρξε η απόφαση εκταμίευσης του τέταρτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 767 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το τρίτο πακέτο που αποδεσμεύεται επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, μέσα σε ένα έτος, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2,05 δισ. ευρώ.
Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και – πρωτίστως – της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών, με στόχο να υπερβούμε τις σημερινές δυσκολίες με τις ελάχιστες δυνατές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, να αναδιατάξουμε την οικονομία μας και να θέσουμε τις βάσεις για υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

Τί έγραφε νωρίτερα το bankinnews.gr

Το πράσινο φως για την τέταρτη δόση των 767 εκατ. ευρώ  που αντιστοιχεί στα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs) αναμένεται να ανάψει σήμερα 30 Νοεμβρίου 2020  το Eurogroup λαμβάνοντας υπόψη τα θετικά συμπεράσματα της 8ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν.
Τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αφορούν την ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης, τη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM και τη μείωση των κινδύνων από πρόωρη εφαρμογή του προστατευτικού πλαισίου του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης των τραπεζών που τελούν υπό εκκαθάριση.

Donohoe: Να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις

Για μία πλούσια συνεδρίαση έκανε λόγο μέσω Twitter ο Ιρλανδός πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe.
«Στόχος είναι να συμφωνήσουμε στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ΕSM και την εισαγωγή του backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης - ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης - καθώς και τη στήριξη των οικονομιών μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της πανδημίας», τόνισε.

Για την Ελλάδα

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η οποία θα ξεκινήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 16.30 ώρα Ελλάδας, θα τεθεί επί τάπητος η τέταρτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Νοεμβρίου, στην οποία αναφέρεται πως «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».
Υπενθυμίζεται πως η δόση των 767 εκατ. ευρώ αφορά στη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο μαξιλάρι των διαθεσίμων των 38 δισ. ευρώ και η μόνη «δεξαμενή» από την οποία το οικονομικό επιτελείο αντλεί χρήματα για να καλύψει τον λογαριασμό της ζημιάς στην οικονομία.
Η παράταση του lockdown φέρνει νέες παρατάσεις στα μέτρα στήριξης που ήδη εφαρμόζονται για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, νέα υποχρεωτικά κουρέματα στα ενοίκια για επαγγελματική και φοιτητική στέγη αλλά και νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής που αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο ρευστότητας για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους. \Οι πληρωμές στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου ενώ ο πέμπτος κύκλος των φθηνών κρατικών δανείων μετατίθεται για τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης