Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς παράταση του lockdown έως 15/12 - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ - Τα σενάρια για το άνοιγμα - Ορόσημο το εμβόλιο πριν την Πρωτοχρονιά

Προς παράταση του lockdown έως 15/12 - Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ - Τα σενάρια για το άνοιγμα - Ορόσημο το εμβόλιο πριν την Πρωτοχρονιά
Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown - Στους 2.406 οι νεκροί
(Συνεχές upd) Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση του lockdown, αν και όλα δείχνουν ότι αυτό θα παραταθεί για ακόμα μια φορά με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 14η Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα και η 21η Δεκεμβρίου.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι και αυτοί εξαρτούν τις αποφάσεις τους από την πορεία της επιδημίας, και συγκεκριμένα από το ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, από το ισοζύγιο εισαγωγών - εξιτηρίων, και γενικότερα από την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει μια σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς, αν πρώτα δεν μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Κάνοντας λόγο για «δύσκολες ημέρες» ο Πρωθυπουργός άφησε κενές τις σελίδες του ημερολογίου προσώρας, επισημαίνοντας πώς «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα» στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επιβραδύνοντας τους όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για την άμεση επανεκκίνησης της αγοράς και της εκπαίδευσης.
«Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πώς ο δρόμος αυτός «πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παράταση του lockdown, το οποίο εκπνέει τυπικά στις 6 το πρωί της επόμενης Δευτέρας.

Ορόσημο το εμβόλιο

Παρότι κατά τον κ. Μητσοτάκη «η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη», καθώς «έχουμε πια εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα», η οριστική φάση επανεκκίνησης της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την έλευση του εμβολίου, το οποίο θα είναι δωρεάν και προαιρετικό. «Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους» τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας μέχρι τότε ότι η ατομική ευθύνη συνιστά καθήκον όλων.
Πάντως και μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, καθώς αν και τις τελευταίες ημέρες μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, παραμένει σταθερά υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που τελικά καταλήγουν.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με covid περίπου 4.400 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 890 σε ΜΕΘ, μονάδες αυξημένης φροντίδας και μονάδες ειδικών λοιμώξεων, ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 600.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου και νοσηλεύεται το 65% με 70% των ασθενών, αν και υποστηρίζεται πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ βαρύ σε όλη την χώρα, γεγονός που δεν αποκλείει νέες αυξημένες εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχεται περίπου στο 88%, βάσει στοιχείων της περασμένης Παρασκευής, όταν και η Θεσσαλονίκη είχε 3 κλίνες διαθέσιμες και η Αττική άλλες 49.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πόσο αργά αποκλιμακώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το σχεδιασμό της, μια και όλα συγκλίνουν στο ότι η όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μικρή και θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει ένα νέο κύμα της επιδημίας από τις αρχές Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και το σενάριο να μην ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα, αλλά να παραμείνουν υπό περιοριστικά μέτρα οι περιοχές όπου δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν και αυτή η προοπτική συναντά πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, μια και υποστηρίζεται πως λόγω του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να μεταβληθεί άμεσα η κατάσταση και στις καλύτερα επιδημιολογικά περιοχές.

Παπαευαγγέλου: Κάτω από τη μονάδα ο Δείκτης Αναμετάδοσης RT

Για μείωση κρουσμάτων και μείωση του δείκτη του RT σε ολόκληρη την χώρα κάτω από το 1 έκανε λόγο η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. Πάντως η ίδια τόνισε πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου», είπε στην συνέχεια, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά.
«Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία», είπε η κ. Παπαευαγγέλου σημειώνοντας με έμφαση ότι αρκετοί ασθενείς φθάνουν με μεγάλη καθυστέρηση στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Μαγιορκίνης: Πολύ υψηλά τα ενεργά κρούσματα

«Η μείωση στα αστικά κέντρα είναι σαφώς πιο αισθητή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το Rt έπεσε δραματικά κάτω από τη μονάδα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως το Rt είναι διαφορετικό με το ιικό φορτίο στις δύο αυτές πόλεις.
Και εκτίμησε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε όσα ανέρχονταν στις αρχές Νοεμβρίου.
Ο Δείκτης Rt αφορά την δυναμική επέκτασης του επιδημιολογικού φορτίου σημείωσε και εκτίμησε ότι στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Αρκουμανέας (ΕΟΔΥ): Ένα και μοναδικό το μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων - Απαράδεκτα και κακόβουλα τα δημοσιεύματα

Σε αυστηρούς τόνους ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο και αναφέρονται σε δύο συστήματα καταγραφής των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας ο κ. Αρκουμανέας χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ως «απαράδεκτα και κακόβουλα», ενώ ξεκαθάρισε πως υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ αυτά τα δημοσιεύματα  «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».
«Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», υποστήριξε ακόμη.
Τέλος αναφερόμενος στα περί μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες επεσήμανε ότι «φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.
Και εκείνου καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».
Τέλος τόνισε ότι το μόνο που κάνουν αυτού του είδους τα δημοσιεύματα είναι να βλάπτουν την κοινή προσπάθεια σε μία κρίσιμη περίοδο.

Εισαγγελική έρευνα για τα δημοσιεύματα

Υπό εισαγγελική διερεύνηση τελούν πλέον τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων με κορωνοϊό από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό καθώς η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνα με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Το Βήμα» και «Δημοκρατία» διέταξε τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, την οποία ανέθεσε στον επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκο Ορνεράκη.
Στο πλαίσιο της έρευνας που τώρα ξεκινάει, ο εισαγγελέας θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει τους πρώτους μάρτυρες για κατάθεση με στόχο να διακριβώσει τη βασιμότητα τους.
Πάντως, κυβέρνηση και ΕΟΔΥ έχουν διαψεύσει τα δημοσιεύματα περί διπλού τρόπου καταγραφής κρουσμάτων. Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».
Στην ίδια ανακοίνωση πως όσοι διακινούν τα συγκεκριμένα σενάρια «για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19» και «με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινά η "Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)" του ΕΟΔΥ».




Στους 2.406 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 30/11 1.044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105.271, εκ των οποίων το 53% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.044, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 105.271 (ημερήσια μεταβολή +1%), εκ των οποίων 53% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 85, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.406 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 600 (73,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image

Image
Από το σύνολο των 105.271 κρουσμάτων, τα 4.888 (4,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, τα 28.075 (26,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.373.566 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 213194 δείγματα
Image


Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας): Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Τη θέση ότι στα τέλη της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων διατύπωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Ζαχαράκη υποστήριξε ότι «εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών».
«Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους.
Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων» υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, η οποία ερωτηθείσα για το εάν θα συμπτυχθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.
Η κα. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, η υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Ήλθαν τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια

Τέσσερα από τα επτά ψυγεία βαθέως ψύξεως ενόψει των εμβολίων για τον Covid -19 ήλθαν στην Ελλάδα με φορτηγά τις προηγούμενες μέρες.
Με τα εν λόγω ψυγεία αναμένεται πως θα επιτευχθούν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες για την διατήρηση των εμβολίων, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους - 80 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, που μετέδωσε και την είδηση.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι προσομοιώσεις εμβολιασμών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα περί τα τέλη του έτους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης