Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Ράλι αισιοδοξίας το Νοέμβριο 2020 στη Wall Street

tags :
Νευρικότητα στις αγορές - Στο επίκεντρο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Ράλι αισιοδοξίας το Νοέμβριο 2020 στη Wall Street
Με νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 30/11 τα διεθνή χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2020
Με νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 30/11 τα διεθνή χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση του Νοεμβρίου 2020.
Ωστσόσο για τον Νοέμβριο του 2020, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο +11,7%, την μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 1987, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν κέρδη +10,5% και +11,4% αντίστοιχα, στην καλύτερη επίδοσή τους από τον Απρίλιο του 2020,  λόγω των θετικών εξελίξεων σχετικά με την ανάπτυξη των εμβολίων.
Αυτός ήταν ο καλύτερος μήνας για τον δείκτη Dow Jones από από τον Ιανουάριο του 1987.
Το κύμα αισιοδοξίας που ακολούθησε τις ανακοινώσεις αυτές οδήγησε τον Dow Jones την προηγούμενη εβδομάδα πάνω και από το επίπεδο των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Image
Το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι πληροφορίες ότι η απερχόμενη κυβέρνηση Trump των ΗΠΑ εξετάζει την πιθανότητα να θέσει στη «μαύρη λίστα» την βασική κινεζική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών (chips) SMIC, καθώς και την εθνική κινεζική παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου σε θαλάσσια πεδία CNOOC.
Η κίνηση θα περιορίσει την πρόσβαση Αμερικανικών επενδυτών στις συγκεκριμένες εταιρείες και αναμένεται να κλιμακώσει την ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, λίγο πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον J. Biden.    
Στο μέτωπο της πανδημίας εντός του πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου 2020 αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ και πιθανότατα έως τα τέλη του 2020 και άλλα κράτη της Ευρώπης.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από τις 7/12 αναμένεται να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Pfizer το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στη Μ. Βρετανία ενώ πιθανότατα το ίδιο θα συμβεί και στις ΗΠΑ από τα μέσα Δεκεμβρίου ενώ εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να εξετάσει την έγκριση των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Εν τω μεταξύ, και όπως ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 30/11 η Moderna, εντός της ημέρας θα υποβάλλει αίτημα στον FDA για κατ' επείγουσα έγκριση του εμβολίου για τον κορωνοϊό, καθώς το εμβόλιο της είναι περισσότερο από 94,1% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και εθνικότητες.
Και ενώ πλέον οι πρώτοι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν πραγματικότητα τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι εμβολιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να γίνει πιο ανθεκτικός και για αυτό το λόγο συστήνουν συνεχή εγρήγορση.
Πάντως τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι οποίες αυτήν την περίοδο είναι οι περιοχές εκείνες που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία, οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός νέου τρίτου κύματος από τις αρχές του 2021.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί αγγίζουν τους 267.000 και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορωνοϊό σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς υπολογίζονται σε περισσότερους από 93.000, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών να είναι αυτή που θα συντελέσει σε μια νέα εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το λόγο είναι υπό εξέταση νέα περιοριστικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις μελετούν τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων, αν και οι κινήσεις τους είναι ιδιαίτερα προσεκτικές υπό το φόβο ενός τρίτου κύματος της επιδημίας από τις αρχές του 2021.
Με εξαίρεση πάντως τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η επιδημία εμφανίζει τάσεις επιβράδυνσης τόσο στη Λατινική Αμερική  όσο και στην Ινδία, ενώ στην Κίνα ο ιός τελεί υπό έλεγχο.
Image
Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,89% στα 29.643 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες  -0,45% στις 3.621 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγρψε πτώση -0,06% στις 12.198 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 20,62 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε πτώση -0,33% στις 13.291μονάδες
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πολύ κοντά στην εξαγορά της IHS Markit Ltd βρίσκεται η S&P Global, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.
Η συμφωνία αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, με την S&P να καταβάλλει περί τα 44 δισ. δολ..
Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για το μεγαλύτερο deal του 2020, αλλά και μια εξέλιξη που έρχεται σε μια στιγμή που οι θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού έχουν βελτιώσει το οικονομικό outlook.
Εκπρόσωποι των S&P Global και IHS Markit δεν σχολίασαν τις πληροφορίες.
Η IHS έχει εμπορική αξία περίπου 36,88 δισ. δολ. με βάση το κλείσιμο της μετοχής την Παρασκευή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.
Η συμφωνία αναμένεται να μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς ενισχύεται η συγκέντρωση στην αγορά χρηματοοικονομικών πληροφοριών.
Η General Motors και η startup ηλεκτρικών οχημάτων Nikola ανακοίνωσαν αναθεώρηση της προηγούμενης συμφωνίας τους, με το νέο deal να είναι μικρότερο, με κύριο πεδίο συνεργασίας τις κυψέλες καυσίμου, αλλά και να ακυρώνει το τμήμα της απόκτησης μεριδίου από την GM στην νεοφυή εταιρεία.
Στο νέο deal δεν υπάρχει ούτε η πρόνοια για δημιουργία, από πλευράς GM, εργοστασίου στο οποίο η Nikola θα παράγει το ηλεκτρικό ημιφορτηγό που έχει σχεδιάσει.
Τον Σεπτέμβριο, οι δύο εταιρείες είχαν καταλήξει σε συμφωνία με βάση την οποία η GM θα παρείχε μεταξύ άλλων μπαταρίες, κυψέλες καυσίμου, αλλά και τη συνολική υποδομή ενός εργοστασίου για τη Nikola, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μερίδιο 11% στην εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων και 700 εκατ. ευρώ σε ρευστό.
Το deal ωστόσο τέθηκε σε αμφισβήτηση μετά την επίθεση short-seller στη Nikola, με την κατηγορία ότι αποτελεί «εταιρεία – απάτη», γεγονός που η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων αρνείται.

Μικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κλείσιμο ενός μήνα που χαρακτηρίστηκε από έντονα ανοδικές τάσεις, με κύριο όχημα την αισιοδοξία για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Image
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση εισέρχονται σε μία «πολύ σημαντική εβδομάδα», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών D. Raab,  με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, καθώς την 1η Ιανουαρίου το Λονδίνο θα κόψει και τους τελευταίους δεσμούς που το ενώνουν με τον ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε.
Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένο το βλέμμα τους και στη σύνοδο του OPEC και των συμμάχων του στο πλαίσιο του ευρύτερου OPEC+ (στους δεύτερους ηγείται η Ρωσία), με το καρτέλ πολλών εκ των βασικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών του πλανήτη να καλείται να αποφασίσει εάν θα παρατείνει τις περικοπές στην παραγωγή αργού και εντός του 2021.
Η δημοσιονομική πολιτική είναι εξαιρετικά σημαντική όταν ο τομέας των υπηρεσιών έχει δεχθεί τόσο μεγάλο πλήγμα, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, στο EPC Forum.
Η κρίση του Covid 19 διείσδυσε σε ένα τμήμα των οικονομιών μας, το οποίο συνήθως δεν είναι επιρρεπές σε κρίσεις: τον τομέα των υπηρεσιών.
Όπως δήλωσε, η νομισματική πολιτική δεν μπορεί εξ ορισμού να είναι τόσο στοχευμένη όσο τα δημοσιονομικά μέτρα, αν και ο συντονισμός των δύο πολιτικών βοήθησε πολύ στο να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορωνοϊού.
 «Σε σύγκριση με την κρίση του 2008 και του 2011, η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ζήτημα υγείας, είναι εξωγενής και είναι συμμετρική.
Η κρίση του COVID19 δεν μοιάζει με τίποτα άλλο από αυτά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, η σφοδρότητα του σοκ ήταν σημαντική», σύμφωνα με τη Lagarde.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω πτώση σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Νοέμβριο,  μετά τη νέα μείωση ΦΠΑ στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης από τη γερμανική κυβέρνηση.
Οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή, μειώθηκαν 0,7% σε ετήσια βάση μετά τη συρρίκνωση κατά 0,5% τον προηγούμενο μήνα, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Νοεμβρίου είναι χειρότερα των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 0,5%.
«Ο πληθωρισμός επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2020», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας πιέσεις δέχεται η μετοχή της Unicredit στο Μιλάνο, με την πτώση για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας να ανέρχεται στο 4%.
Οι ανησυχίες για το μέλλον του διευθύνοντος συμβούλου Jean Pierre Mustier βρίσκεται στα ύψη, καθώς η θητεία του ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2021.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν ανεπίσημες συζητήσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία για την επιλογή των υποψήφιων διαδόχων του Mustier, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πηγές ανέφεραν ότι οι διαφωνίες σχετικά με τη στρατηγική που ακολουθεί η Unicredit, θέτουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή του Mustier στο τιμόνι της τράπεζας.
Ο Mustier ανέλαβε τις τύχες της Unicredit στα μέσα του 2016, προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της, εν μέσω μεγάλης ανησυχίας για την κεφαλαιακή επάρκεια.
O πρώην investment banker ηγήθηκε της αναδιοργάνωσης, εκκαθάρισε τον ισολογισμό και άντλησε δεκάδες δισ. ευρώ από πωλήσεις μετοχών και assets, ωστόσο απέτυχε να δώσει ώθηση στην τιμή της μετοχής, που διαπραγματεύεται με discount 40% έναντι της λογιστικής της αξίας.
Στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης που αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές, προχώρησε η ABN AMRO, το οποίο περιλαμβάνει σημαντική μείωση του κόστους και απολύσεις.
Η ολλανδική τράπεζα ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση του προσωπικού κατά περίπου 15% έως το 2024, κυρίως από το 2022 και μετά.
Η τράπεζα αναφέρει ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 4,7 δισ. ευρώ το 2024, αντικατοπτρίζοντας εξοικονόμηση 700 εκατομμυρίων ευρώ. Στοχεύει σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων για το ίδιο έτος περίπου 8%.
Ο στόχος για ROE στο 10% παραμένει σε ισχύ, πρόσθεσε η ABN AMRO, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
«Θα επικεντρωθούμε σε ελκυστικά τμήματα στην Ολλανδία και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε κερδοφόρα», αναφέρει η τράπεζα.
Η ABN AMRO δήλωσε ότι αναμένει στρατηγικές επενδύσεις 300 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και προβλέψεις αναδιάρθρωσης 150 εκατ. ευρώ έως το 2023. Αναμένει επίσης την επανεκκίνηση της πληρωμής μερισμάτων από το 50% των καθαρών κερδών.

Κατοχύρωση κερδών στην Ασία μετά το ράλι

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα ιστορικά υψηλά της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών.
Η στατιστική υπηρεσία της Κίνας ανακοίνωσε ότι ο PMI ανήλθε τον Νοέμβριο σε υψηλό τριετίας και ο PMI υπηρεσιών σε υψηλό 8ετίας.
O Αsia Dow υποχώρησε -2% στις 3.626  μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση -0,79% στις 26.433,62 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -1,77% στις 1.754,92 μονάδες.
Στις 26.433 μονάδες έκλεισε ο Hang Seng με πτώση -2%.
Ο Shanghai Composite Index υποχώρησε -0,5% στις 3.391 μονάδες.
Κλειστές λόγω αργίας παρέμεινα σήμερα οι αγορές στην Ινδία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης