Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Προς δεύτερη παράταση του lockdown έως τις 15/12 – Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ – Τα σενάρια για το άνοιγμα - Μητσοτάκης: Δύσκολες ημέρες μπροστά μας

Προς δεύτερη παράταση του lockdown έως τις 15/12 – Υπό ασφυκτική πίεση το ΕΣΥ – Τα σενάρια για το άνοιγμα - Μητσοτάκης: Δύσκολες ημέρες μπροστά μας
Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown - Στους 2.321 οι νεκροί, 794 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
(Συνεχές upd) Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την άρση του lockdown, αν και όλα δείχνουν ότι αυτό θα παραταθεί για ακόμα μια φορά με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 14η Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα και η 21η Δεκεμβρίου.
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης βασίζονται στις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι και αυτοί εξαρτούν τις αποφάσεις τους από την πορεία της επιδημίας, και συγκεκριμένα από το ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, από το ισοζύγιο εισαγωγών - εξιτηρίων, και γενικότερα από την πίεση που ασκείται στο ΕΣΥ.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει μια σταδιακή επαναφορά σε κανονικούς ρυθμούς, αν πρώτα δεν μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ.
Πάντως και μέχρι στιγμής η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, καθώς αν και τις τελευταίες ημέρες μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, παραμένει σταθερά υψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων και των ανθρώπων που τελικά καταλήγουν.
Εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται με covid περίπου 4.400 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 890 σε ΜΕΘ, μονάδες αυξημένης φροντίδας και μονάδες ειδικών λοιμώξεων, ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 600.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου και νοσηλεύεται το 65% με 70% των ασθενών, αν και υποστηρίζεται πως το επιδημιολογικό φορτίο είναι πολύ βαρύ σε όλη την χώρα, γεγονός που δεν αποκλείει νέες αυξημένες εισαγωγές ασθενών με covid στα νοσοκομεία.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως η πληρότητα στις ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχεται περίπου στο 88%, βάσει στοιχείων της περασμένης Παρασκευής, όταν και η Θεσσαλονίκη είχε 3 κλίνες διαθέσιμες και η Αττική άλλες 49.
Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πόσο αργά αποκλιμακώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει το σχεδιασμό της, μια και όλα συγκλίνουν στο ότι η όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μικρή και θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να μην υπάρξει ένα νέο κύμα της επιδημίας από τις αρχές Ιανουαρίου.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την άρση του lockdown αναμένονται στα τέλη της εβδομάδας και αφού ληφθούν υπόψη όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα και το σενάριο να μην ανοίξει όλη η χώρα ταυτόχρονα, αλλά να παραμείνουν υπό περιοριστικά μέτρα οι περιοχές όπου δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, αν και αυτή η προοπτική συναντά πολλές ενστάσεις και επιφυλάξεις, μια και υποστηρίζεται πως λόγω του επιδημιολογικού φορτίου μπορεί να μεταβληθεί άμεσα η κατάσταση και στις καλύτερα επιδημιολογικά περιοχές.

Μητσοτάκης: Έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας – Δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες

Τη θέση ότι έχουμε ακόμα δύσκολες ημέρες μπροστά μας διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες όσον αφορά την άρση του lockdown.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, υποστήριξε ότι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση μπορεί να είναι «πιο αργός αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής», τονίζοντας ότι θα πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα.
Όπως είπε, ο στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο.

Η τοποθέτηση του κ.Μητσοτάκη:

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ημερήσια διάταξη του τακτικού μας Υπουργικού Συμβουλίου και γι’ αυτό και αποφάσισα, για να μην αδικούνται θέματα τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά αυτή τη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου να διεξαχθεί σε δύο συνεδριάσεις.
Θα καλύψουμε, λοιπόν, σήμερα, τη μισή ημερήσια διάταξη, την προγραμματισμένη, και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα, την άλλη μισή.
Θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα για να καλύψουμε τις εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου.
Είναι ξεκάθαρο, βέβαια, ότι η επικαιρότητα εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να καθορίζεται από τις εξελίξεις στη μάχη κατά του COVID-19.

Οριακά καλύτερη η κατάσταση

Γνωρίζετε ότι το Σάββατο μαζί με τον Υπουργό Υγείας βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη.
Η κατάσταση βαίνει οριακά καλύτερη, Έχουμε πια, εκτός από τη μείωση στα κρούσματα και τις πρώτες ενδείξεις ότι αρχίζει σταδιακά να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Βόρεια Ελλάδα.
Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς, θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα.
Αυτά καθορίζουν την πολιτική μας.
Το πιο σημαντικό δεδομένο το οποίο πρέπει να αξιολογούμε σε αυτή τη συγκυρία είναι οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα
 
Κατά συνέπεια, οφείλω να τονίσω ότι στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής.
Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα.
Να τονίσω ακόμα μία φορά ότι η καλύτερη συμπαράσταση όλων μας στο μεγάλο αγώνα τον οποίο δίνουν οι υγειονομικοί μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι να κάνουμε το προφανές, να συνεχίσουμε με απόλυτη προσήλωση να ακούμε τις εντολές των ειδικών.
Η ατομική ευθύνη, η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί πλέον επίκληση, είναι ένα καθήκον απέναντι στον εαυτό μας και σε όλους τους συμπολίτες μας.

Όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο

Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο.
Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα.
Αυτές τις κατευθύνσεις καλούμαστε να υπηρετήσουμε και εμείς και εσείς στα Υπουργεία σας, στους εποπτευόμενους Οργανισμούς, σε κάθε τομέα της δράσης μας, αλλά και με το καθημερινό μας παράδειγμα.
Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο έχει ήδη εκπονήσει ένα πολύ αναλυτικό σχεδιασμό για τη διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού ολόκληρου του ελληνικού πληθυσμού.

Δωρεάν και όχι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
 
Θα υπάρξει μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας.
Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν.
Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός, γι’ αυτό όμως είναι πάρα πολύ σημαντικό να κερδίσουμε τη μάχη στην κοινή γνώμη, για το πόσο απαραίτητο είναι να εμβολιαστούμε όλοι, πάντα υπακούοντας τις κατευθύνσεις και τις εντολές που θα μας υποδείξει η Επιτροπή Εμβολιασμού.
Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους.

Παπαευαγγέλου: Ναι στην άρση του lockdown σε δύο ταχύτητες – Στα μέσα της εβδομάδας θα ξέρουμε τι θα ανοίξει

Υπέρ της άρσης του lockdown σε δύο ταχύτητες τάχθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ η κα.Παπαευαγγέλου υποστήριξε ότι προφανώς και πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πότε, καθώς αυτές τις ημέρες θα συνεδριάζει καθημερινά η Επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στον «χάρτη» του ανοίγματος.
«Μέχρι μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επισήμανε η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι τα Δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η κα.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η Επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».
Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού».
«Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
Πήραμε το μάθημα μας» υποστήριξε η κα.Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση,δηλαδή με ποια σειρά θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους.
Όπως είπε, θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε».

Σύψας: Δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7/12 – Άρση lockdown μόνο με διψήφιο αριθμό διασωληνωμένων

Την εκτίμηση πως δεν πρόκειται να ανοίξει τίποτα στις 7 Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ο οποίος υποστήριξε πως για να αρθεί το lockdown θα πρέπει ο αριθμός των διασωληνωμένων να είναι διψήφιος.
«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός.
Ούτε τα σχολεία.
Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σύψας, ο οποίος ανέφερε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.
«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος.
Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους.
Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος τόνισε σχετικά με το λιανεμπόριο, πως όσο πιο αργά προς τις γιορτές ανοίξει, τόσο το καλύτερο.
«Βλέπω ανέφικτο να ανοίξει το λιανεμπόριο άμεσα.
Θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα.
Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο», είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφερόμενος στην εστίαση, απάντησε πως τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα για να ανοίξουν τα μαγαζιά.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα στην εστίαση.
Είναι σημείο υπερμετάδοσης και το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά.
Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σύψας.

Παγώνη (ΕΙΝΑΠ): Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξουμε στις 7/12 – Από Ιανουάριο τα σχολεία

Τη θέση ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη» διατύπωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορωνοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί.
«Έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
Σίγουρα 10 ημέρες.
Το ασφαλές για να ανοίξουμε, θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό» υποστήριξε η κα.Παγώνη, η οποία εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες.
«Αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, η κα.Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.

Τούντας: Δεν μπορούμε να κάμψουμε το β’ κύμα της επιδημίας – Στα 100.000 τα ενεργά κρούσματα

Την εκτίμηση πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 100.000 διατύπωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας, ο οποίος υποστήριξε πως ο ιός είναι παντού και πως δεν είμαστε σε θέση να κάμψουμε το β’ κύμα της επιδημίας.
«Όταν αίρεται κάποιο μέτρο, ανοίγουμε μια πόρτα για περαιτέρω διάδοση του ιού.
Το lockdown που ζούμε είναι για να αποσυμφορήσει την πίεση στα νοσοκομεία.
Δεν είναι ικανό να κάμψει το δεύτερο κύμα.
Δεν θα δούμε ακόμα ουσιαστική κάμψη για σημαντικό διάστημα.
Γιατί κάποιοι μιλάνε για τρίτο κύμα, όταν ακόμα προσπαθούμε να τιθασέψουμε το δεύτερο κύμα;
Δεν θα σβήσει το δεύτερο κύμα, όπως έσβησε το πρώτο την άνοιξη» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο κ.Τούντας.
«Το δεύτερο κύμα θα υποχωρήσει με τα υφιστάμενα μέτρα.
Η κινητικότητα που επιτρέπεται αυτό τον καιρό και αυτή που θα αυξηθεί τα Χριστούγεννα, θα τροφοδοτήσουν το δεύτερο κύμα και δεν θα το αφήσουν να καμφθεί» υποστήριξε ο κ.Τούντας, ο οποίος τόνισε ότι για να δημιουργηθεί συλλογική ανοσία από τον εμβολιασμό θα χρειαστούν 5-6 μήνες.
«Κάθε ομάδα πληθυσμού που θα εμβολιάζεται θα είναι ένα επιπλέον τείχος στην εξάπλωση του ιού.
Σε συνδυασμό με τη φυσική ανοσία από όσους έχουν μολυνθεί, θα οδηγήσει σε εξελίξεις ελέγχου του δεύτερου κύματος.
Αλλά όχι άμεσα» είπε ο κ.Τούντας, αναφέροντας πως η τρέχουσα καραντίνα αποδίδει, υποστηρίζοντας ότι αυτό φαίνεται στην σταθεροποίηση του αριθμού των νεκρών και των διασωληνωμένων.
«Θα δούμε αυτά τα δύο κρίσιμα και σκληρά δεδομένα να κάμπτονται.
Αλλά θα κάμπτονται σταδιακά» ανέφερε, ενώ πρόσθεσε πως, εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα συνεχίζουν να βελτιώνονται έως τις 14 Δεκεμβρίου, ένα μέρος της οικονομίας θα είναι σε θέση να ανοίξει τα Χριστούγεννα, αλλά όχι η εστίαση.

Δερμιτζάκης: Μόνο με αυστηρά μέτρα το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου

Τη θέση πως μόνο με αυστηρά μέτρα θα μπορέσουν να ανοίξουν η εστίαση και το λιανεμπόριο διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο Mega και ερωτηθείς για μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
«Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής.
Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται» είπε ο κ.Δερμιτζάκης.
Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης.
«Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότερα κρούσματα.
Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» υποστήριξε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.

Ζαχαράκη (υφυπουργός Παιδείας): Στα τέλη της εβδομάδας οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Τη θέση ότι στα τέλη της εβδομάδας θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων διατύπωσε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Ζαχαράκη υποστήριξε ότι «εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών».
«Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους.
Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η  απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων» υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας, η οποία ερωτηθείσα για το εάν θα συμπτυχθούν οι διακοπές των Χριστουγέννων, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει τέτοια απόφαση κι εξήγησε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρέαζε και την επανέναρξη των σχολείων.
Η κα. Ζαχαράκη πρόσθεσε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί, τα προβλήματα έχουν εξομαλυνθεί, ωστόσο η εκπαίδευση δια ζώσης είναι αναντικατάστατη.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν εξετάζεται το άνοιγμα των σχολείων σε δύο ταχύτητες, η υφυπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι «μέχρι τώρα όλες οι αποφάσεις είναι οριζόντιες, δεν είχαν κάποια γεωγραφικά στοιχεία διάκρισης».

Ήλθαν τα πρώτα ψυγεία για τα εμβόλια

Τέσσερα από τα επτά ψυγεία βαθέως ψύξεως ενόψει των εμβολίων για τον Covid -19 ήλθαν στην Ελλάδα με φορτηγά τις προηγούμενες μέρες.
Με τα εν λόγω ψυγεία αναμένεται πως θα επιτευχθούν οι απαιτούμενες θερμοκρασίες για την διατήρηση των εμβολίων, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τους - 80 βαθμούς Κελσίου, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, που μετέδωσε και την είδηση.
Να σημειωθεί ότι στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι προσομοιώσεις εμβολιασμών, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα περί τα τέλη του έτους.
 
Στους 2.321 οι νεκροί

Στους 2.321 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 794 θάνατοι.
Ακόμα 1.193 νέα κρούσματα του νέου ιού καταγράφηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 29/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 104.227, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.
Τα 4.879 (4.7%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.746 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, 603 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, των οποίων η διάμεση ηλικία είναι τα 65 έτη.
Image
Οι  162 (26.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 76.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επιπλέον, 575 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Image
Τέλος, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.321 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 935 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Image
Image
Που εντοπίζονται τα νέα κρούσματα:

• 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
• 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
• 247 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 235 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 64 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 88 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
• 49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 45 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
8 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Image
 
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης