Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει τον Δεκέμβριο την έγκριση των εμβολίων των Pfizer και Moderna

FT: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει τον Δεκέμβριο την έγκριση των εμβολίων των Pfizer και Moderna
Εντός του Δεκεμβρίου η έγκριση των εμβολίων, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα εξετάσει εντός του Δεκεμβρίου 2020 την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Biontech και Pfizer, καθώς και του εμβολίου που έχει αναπτύξει η εταιρεία Moderna κατά τoυ Covid-19, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στους Financial Times.
Η έγκριση τον επόμενο μήνα θα ανοίξει το δρόμο για τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης να ξεκινήσουν εμβολιασμούς πριν από το τέλος του 2020.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλά εμπόδια στο πέρασμα του χρόνου και η αποτυχία σε ένα μόνο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στην εφημερίδα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο τεχνικά εμπίπτει στην κανονιστική αρμοδιότητα του EMA έως την 1η Ιανουαρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος του Brexit.
Ωστόσο, ο βρετανικός φορέας φαρμάκων δύναται να αποφύγει την κανονιστική τροχιά της ΕΕ σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης δημόσιας υγείας βάσει μιας αλλαγής κανονισμού του 2012.

Λεπτομερή χρονοδιαγράμματα

Ο EMA έκανε γνωστό ότι θα ανακοινώσει πότε έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις έγκρισης εμβολίων και θα παράσχει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για τη διαδικασία έγκρισης στη συνέχεια.
Ανάλογα με την πρόοδο των αξιολογήσεων, ο οργανισμός θα μπορούσε να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για τους πιο προηγμένους υποψήφιους εμβολίων προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.
Οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον της εξισορρόπησης της συντριπτικής ανάγκης για τη δημόσια υγεία με την επιταγή της διασφάλισης της εμπιστοσύνης στη διαδικασία έγκρισης, η οποία έχει γίνει αμφιλεγόμενο ζήτημα υγειονομικής περίθαλψης σε ορισμένες χώρες.
Η απροθυμία πολιτών να εμβολιαστούν  θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες των ιατρικών αρχών να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας.
Ο EMA δέχθηκε πιέσεις για να επιταχύνει τη διαδικασία επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εγκρίνουν ένα εμβόλιο νωρίτερα, ανέφεραν πηγές εξοικειωμένες με τη διαδικασία του οργανισμού.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης