Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 2.223 οι νεκροί από κορωνοΐό με ρεκόρ 121 στις 28/11 στην Ελλάδα - Σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη - Στόχος η άρση 15/12, περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο

Στους 2.223 οι νεκροί από κορωνοΐό με ρεκόρ 121 στις 28/11 στην Ελλάδα - Σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη - Στόχος η άρση 15/12, περιοριστικά μέτρα ως τον Απρίλιο
Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα αναμένονται λίγες μέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων
Ρεκόρ θανάτων, με 121 νεκρούς από τον κορωνοΐό στη χώρα, καταγράφηκε χθές (28/11) εξαφανίζοντας την ελπίδα για σταθεροποίηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν η πρώτη ημέρα μετά από πολλές εβδομάδες που μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών στην εφημερία του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο το αρνητικό ρεκόρ θανάτων με 121 ασθενείς το τελευταίο 24ωρο προκάλεσε ανησυχία,καθώς τα πρωτεία στην κατανομή των κρουσμάτων εξακολουθεί να κατέχει η Θεσσαλονίκη με 486 από τα 1.747 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ η Αττική μετρά 273.
Τα πρώτα εμβόλια στη χώρα αναμένονται λίγες μέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων και ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, δηλώνει πως «το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό".
Ταυτόχρονα φαίνεται ότι στόχος είναι από 15 Δεκεμβρίου 2020 να ανοίξει σταδιακά η οικονομία σε όλη την Ελλάδα ώστε πριν τις εορτές οι πολίτες να μπορούν να καταναλώσουν και να κινηθεί η οικονομία.
 
Γώγος: Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή

«Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής» τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Μιλώντας στον Σκάι ο καθηγητής υπογράμμισε πως αρχίζει και κλείνει  η ψαλίδα μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων στα νοσοκομεία ενώ προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας.» είπε χαρακτηριστικά.
Ο καθηγητής υπογράμμισε πως για να προχωρήσουμε σε ένα άνοιγμα της κοινωνίας χρειάζεται πρώτα εκτόνωση στο σύστημα υγείας.
«Σιγά - σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει ή η εξομάλυνση της καμπύλης.

Παγώνη: Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου, μετά τα εμβόλια – Σε 10 ημέρες αναμένεται μείωση θανάτων

Ρεβεγιόν και τραπέζια θα πρέπει να γίνουν του χρόνου, μετά τα εμβόλια, ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς,  Μ. Παγώνη.
Η κ. Παγώνη μιλώντας στην ΕΡΤ1 ανέφερε πως όντως υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα, προσθέτοντας πως αυτό είναι μια παράμετρος αρκετά αισιόδοξη για όλους μας.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, ο αριθμός θανάτων και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μπορούν να μειωθούν αυτή τη στιγμή, αν δηλαδή δεν περάσει ένα δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο.
Κατά την ίδια, μετά από αυτό το χρονικό διάστημα αναμένεται να υπάρξει μια μικρή μείωση τους και τότε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε με καλύτερες συνθήκες και με σταδιακή άρση των μέτρων, αξιολογώντας την κάθε μέρα και μόνο εάν εφαρμόζονται τα μέτρα όπως πρέπει.
«Χρειάζεται αξιολόγηση των παραμέτρων καθημερινά, να περάσει αυτή η εβδομάδα να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα κρούσματα και μετά θα ξεκινήσουν οι εισηγήσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στο θέμα του εμβολιασμού, η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια δεν βγαίνουν αν δεν είναι ασφαλή, σημειώνοντας μάλιστα πως «το ότι εμείς οι γιατροί και οι υγειονομικοί θα κάνουμε πρώτοι τους εμβολιασμούς είναι ένα μήνυμα ότι δεν πάμε να αυτοκτονήσουμε και σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει όλοι να το κάνουμε».
 
Κικίλιας: Σημαντικός σταθμός το εμβόλιο - Μέχρι το καλοκαίρι θα χτίσουμε την ανοσία στον πληθυσμό

«Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό.
Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή», τονίζει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας σε άρθρο του στην εφημερίδα «REAL NEWS» σημειώνει πως οι προμήθειες των εμβολίων είναι κεντρικά σχεδιασμένες από την Ε.Ε., λέγοντας μάλιστα πως «την ίδια μέρα που θα τα έχουν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, θα τα έχουν και οι Έλληνες».
Όπως αναφέρει, «ο Πρωθυπουργός, που από την πρώτη στιγμή έως και σήμερα παρακολουθεί και συντονίζει σε όλα τα επίπεδα τη διαχείριση αυτής της κρίσης, έδωσε εντολή για εκπόνηση ενός λεπτομερούς Επιχειρησιακού Σχεδίου, βάσει του οποίου θα εμβολιαστούν με ασφάλεια, με οργάνωση και σωστή ιεράρχηση οι πολίτες».
Το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών COVID-19, προβλέπει τουλάχιστον 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τη δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.117.000 άτομα το μήνα.
Προσθέτει πως «αν χρειαστεί και έχουμε πάνω από δύο εγκεκριμένα εμβόλια, μπορεί να επεκταθεί και άλλο.
Το εμβόλιο είναι σίγουρα ένας σημαντικός σταθμός, καθώς σταδιακά, με ορίζοντα μέχρι το καλοκαίρι, θα χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία στον πληθυσμό.
Μέχρι τότε, όμως, θα δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή».
Ο υπουργός απευθύνει εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνέχιση της προσπάθειας.
«Μετράμε ήδη πολλούς νεκρούς και, όχι, δεν θα κάνω σύγκριση με τις απώλειες άλλων χωρών, ούτε θα θεωρήσω επιτυχία μια στατιστική απεικόνιση.
Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ξεχωριστή και μοναδική.
Γι' αυτό παρακαλώ, για άλλη μια φορά, ξέροντας ότι όλοι ζούμε δύσκολα, ξέροντας ότι όλοι είμαστε στα όρια μας, ψυχολογικά, οικονομικά, κοινωνικά, ανθρώπινα, ας κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια.
Ας προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους, τους ευπαθείς, τους ευάλωτους, τους αδύναμους.
Ας τηρήσουμε αυτά τα τρία μέτρα που θα σώσουν ζωές: Μάσκα-αποστάσεις-αντισηπτικό.
Όχι γιατί είναι εντολή του Κράτους, όχι γιατί είναι εντολή των ειδικών, όχι γιατί είναι καταναγκασμός και πρόστιμα...
Αλλά γιατί νοιαζόμαστε και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, γιατί σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί και όλοι μαζί χτίζουμε την εθνική μας αντοχή», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ακόμη, ο κ. Κικίλιας τονίζει ότι  «σε αυτό το δεύτερο κύμα με τη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό, με τις επιπτώσεις που έχει η πανδημία σε όλους μας, ατομικά και συλλογικά, και την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή.
Βρισκόμαστε ξανά σε lockdown, κάνουμε ξανά θυσίες, προσπάθειες, ζούμε με περιορισμούς, νιώθουμε ανασφάλεια, κούραση, αγωνία και την ίδια στιγμή, στα μέτωπα της μεγάλης μάχης, εκατοντάδες άνθρωποί μας νοσηλεύονται, ενώ χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί παλεύουν νύχτα- μέρα στο πλευρό τους».

Στα Νοσοκομεία και στις ΜΕΘ δοκιμάζεται η εθνική μας αντοχή

Όπως αναφέρει ο κ. Κικίλιας, πριν λίγους μήνες έγινε το αναγκαίο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
«Μετά κάναμε το εφικτό και, τώρα πια, κάνουμε αυτό που στην αρχή φάνταζε αδύνατο: Κανένας ασθενής δεν έχει μείνει χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, παρότι το δεύτερο κύμα μάς χτύπησε, όπως χτύπησε και όλη την Ευρώπη, με ταχύτητα και σφοδρότητα», τονίζει.
Κατά τον ίδιο, «το γεγονός ότι η μία χώρα μετά την άλλη αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο lockdown για να αναχαιτίσουμε τη διασπορά, το γεγονός ότι ισχυρά υγειονομικά συστήματα ξεπέρασαν την αντοχή τους, δείχνει το μέγεθος της κρίσης.
Είναι συγκλονιστική η εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη και σ' αυτή την εικόνα η Ελλάδα, μετά από δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας και περικοπών, αντέχει αξιοσημείωτα».
Υπογραμμίζει δε, πως «εξαρχής ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και στοχοπροσηλωμένοι στο Στρατηγικό Σχέδιο που έχουμε εκπονήσει με άξονα την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Είναι η σημαντικότερη ενίσχυση των τελευταίων δεκαετιών και θα μείνει ως παρακαταθήκη για όλους».

Υπερδιπλασιασμός ΜΕΘ στην επικράτεια

Το Υπουργείο Υγείας εν μέσω πανδημίας, με κρατικούς πόρους και με δωρεές, υπερδιπλασίασε τις ΜΕΘ στην επικράτεια, ενώ προσέλαβε 7.000 άτομα επικουρικό προσωπικό - γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, σημειώνει ο κ. Κικίλιας.
Από αυτούς οι 4.000 νοσηλευτές, βοηθοί, τραυματιοφορείς, με διαδικασίες ΑΣΕΠ και μοριοδότησης θα παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όλων των γιατρών που υπηρετούν σήμερα σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Παράλληλα, όπως σημειώνει,  προσελήφθησαν 300 μόνιμοι γιατροί που στελεχώνουν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων .
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, εντάχθηκαν με ταχύτατες διαδικασίες κλίνες απλές ΜΑΦ και ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα στο Ε.Σ.Υ.
Ο κ. Κικίλιας εκφράζει τις ευχαριστίες του σε γιατρούς και νοσηλευτές, που εθελοντικά προσφέρθηκαν να υπηρετήσουν στην πρώτη γραμμή.
«Όλοι όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα σε αυτή τη συγκλονιστική προσπάθεια να σωθεί έστω και μία παραπάνω ανθρώπινη ζωή, είναι οι στυλοβάτες της εθνικής μας αντοχής», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μειώθηκαν οι εισαγωγές ασθενών

Όπως δήλωσαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης και ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου «τέλειωσε πριν από λίγες ώρες μια ακόμη εφημερία και νομίζω πως ήταν η καλύτερη εφημερία των τελευταίων εβδομάδων.
Οι εισαγωγές ασθενών covid είναι αρκετά μειωμένες, της τάξης των 50, όταν είχαμε συνηθίσει σε αριθμούς 80, 100 και 110», ανέφερε ο γιατρός κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας πως «το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων που είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς ξεκίνησε η εφημερία με 43 ασθενείς και είμαστε στους 38».
Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, ελπίζω να μην είναι διάλειμμα και να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης αυτού του φαινομένου που ζούμε εδώ και τόσες εβδομάδες».
Την ύφεση στην κινητικότητα των κρουσμάτων και στη βαρύτητά τους επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τουχτίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, υπάρχουν τέσσερις κενές κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο, 225 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, ενώ και 140 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα.
«Είμαστε οριακά, αλλά σφίγγουμε τα δόντια», τόνισε, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

Κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες 15 ημέρες

Σήμα κινδύνου ωστόσο, για οδυνηρές συνέπειες μίας βεβιασμένης άρσης του lockdown έκρουσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διά στόματος της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνας Παπαευαγγέλου.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιμένει 18 περιοχές αγγίζουν το «κόκκινο», και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμου δεκαπενθημέρου.
Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα διατηρείται υψηλό -«το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κυρία Παπαευαγγέλου- και συνακόλουθα το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό έντονη πίεση καθώς βάσει μαθηματικών μοντέλων υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε σενάριο για πιθανή νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα «διαφορετικών ταχυτήτων».
Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις.
Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ.
 
Οι καθοριστικές αποφάσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.
Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επομένης εβδομάδας  από τον πρωθυπουργό με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είναι με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών οι εξής 18 σε σύνολο 74: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.
Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας, με τον κ. Χαρδαλιά να σημειώνει πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, η τήρηση των μέτρων επιτακτική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στον Ευαγγελισμό ο υπουργός Ναυτιλίας

Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός νοσηλεύεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έχοντας προσβληθεί από κορωνοϊό.
«Οι γιατροί μου συνέστησαν να νοσηλευτώ στον Ευαγγελισμό προκείμενου να μου χορηγηθεί και να λειτουργήσει πιο γρήγορα η φαρμακευτική αγωγή.
Ακολουθώ τις οδηγίες τους, ώστε να επανέλθω το ταχύτερο στα καθήκοντα μου», έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ. Πλακιωτάκης βρισκόταν τις τελευταίες μέρες στο σπίτι του σε καραντίνα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας (23/11/2020) έγινε γνωστό πως βρέθηκε θετικός στον ιό.

Παναγιωτακόπουλος: Τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί

«Τα εμβόλια είναι ante portas», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που έκανε λόγο όχι για ένα, αλλά για περισσότερα εμβόλια που θα διαμορφώσουν πιθανότατα ένα «χαρτοφυλάκιο» εμβολίων.
 «Εκτιμούμε ότι προς το τέλος Δεκεμβρίου ή έστω αρχές του Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στη χώρα μας» σημείωσε, μιλώντας στο «Mega».
Όπως επισήμανε, προέχει τα εμβόλια να πάρουν έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. «Από τη στιγμή που θα δοθούν οι εγκρίσεις, το εμβόλιο θα έρθει στην Ευρώπη και την Ελλάδα το συντομότερο δυνατό και θα στηθούν άμεσα οι διαδικασίες μεταφοράς ανάλογα με τη σύσταση του κάθε εμβολίου».
Σχετικά με τους ρυθμούς διάδοσης του ιού, ο κ. Παναγιωτακόπουλος υπογράμμισε πως διαφαίνεται συρρίκνωση στη μετάδοσή του. Αυτό, πάντως, δεν ανατανακλάται στους αριθμούς των θανάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων, που ακολουθούν με διαφορά φάσης τον αριθμό των κρουσμάτων.

Δεν υπάρχουν ανακρίβειες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που κάνει λόγο για μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ, απάντησε πως «δεν υπάρχουν ανακρίβειες στα στοιχεία». Όπως εξήγησε, «κάθε σύστημα καταγραφής και αναφοράς μπορεί να παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία ή κάποιο πρόβλημα, όταν εμπλέκονται τόσοι άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Αυτό βεβαίως μπορεί να γίνει όπως γίνεται και στα συστήματα όλων των χωρών».
Αναφέρθηκε και στη διαφοροποίηση που υπάρχει σε σχέση με άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τα καθημερινά report, τονίζοντας ότι ο ΕΟΔΥ δίνει τα στοιχεία της ίδιας μέρας, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που δίνουν report που αφορούν στην προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να κάνουν τον καθαρισμό της βάσης. «Μικροδιαφορές μπορεί να συμβαίνουν, αλλά αυτό συμβαίνει στα συστήματα καταγραφής όλων των χωρών». «Δεν αποδέχομαι ότι υπάρχουν ανακρίβειες» τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

ΕΟΔΥ: 1.747 κρούσματα και 121 θάνατοι στις 28/11

Ακόμη 1.747 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε το Σάββατο 28/11 ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 103.034, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.
Από αυτά, τα 4.867 (4.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 27.199 (26.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image

Επιπλέον, 606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών.
Οι 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 121 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2.223 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Οι 891 (40.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
ImageImage

Image



Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων:

2 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

273 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

486 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

30 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

57 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

18 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

27 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

54 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

3 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

79 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

45 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

73 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

90 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

66 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

6 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

20 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

11 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Image
Image

Σύψας: Lockdown έως τις 21/12

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμξιολογίας Νίκος Σύψας διευκρινίζοντας πως αποτελεί προσωπική του άποψη και τη θεωρεί ιδανικότερη ημερομηνία από τις 14/12.
Ο κ. Σύψας είπε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.
«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους.
«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Αργή η πτώση της πανδημίας
 
Επιπλέον, ο κ. Σύψας σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Παράλληλα σημείωσε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του ιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα.
Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν.
Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

 Μη κανονικές γιορτές
 
Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα».
Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. .
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.
Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Πριν τα Χριστούγεννα οι πρώτες δόσεις των εμβολίων - Πόσα και ποια έχει παραγγείλει η κυβέρνηση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έλευση των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας, με τις πρώτες δόσεις να αναμένονται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Είναι μεγάλη η πιθανότητα το εμβόλιο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, να έρθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί ουσιαστικά από το πόσο γρήγορα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων  θα δώσει έγκριση για τα εμβόλια, για τα οποία «τρέχει» ήδη αξιολογήσεις και που σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, αυτές έχουν προχωρήσει σημαντικά για τα εμβόλια της Pfizer/BioNtech και της Moderna.
Πιθανολογείται το πρώτο μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου να λάβει έγκριση υπό προϋποθέσεις.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνολικά αναμένεται να έρθουν 25 εκατ. δόσεις από 6 εμβόλια με διαφορετικές ανάγκες αποθήκευσης και γι’ αυτό η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην υπογραφή συμβάσεων με δυο μεγάλες φαρμακαποθήκες.
Παράλληλα, «κλειδώνει» η πρόσληψη 600 γιατρών και νοσηλευτών,  ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει  η πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης , προκειμένου να πειστούν οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
 
Ο σχεδιασμός

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τον σχεδιασμό με τα τρία βασικά στάδια που αφορούν την αποθήκευση των εμβολίων, τη διακίνηση προς τα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και την υποδομή αυτών.
Η αποθήκευση των εμβολίων, σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιεύματος, με την πρώτη παρτίδα πιθανότατα του σκευάσματος της Pfizer να φτάνει ακόμα και τις 700.000 δόσεις, θα γίνει σε πέντε με επτά μεγάλες φαρμακαποθήκες ανά την επικράτεια που διαθέτουν ειδικούς χώρους ψύξης.
Θα πρόκειται για τις περιοχές όπου εδρεύουν οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), μεταξύ άλλων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ ιδιαίτερο βάρος πρόκειται να δοθεί και στις ακριτικές περιοχές.
Στη συνέχεια, τα εμβόλια θα μεταφέρονται σε μικρότερες αποθήκες που μπορεί να βρίσκονται στα νοσοκομεία αναφοράς και από εκεί, στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ήδη, στην τελική ευθεία για την υπογραφή συμβάσεων με τις φαρμακαποθήκες είναι το υπουργείο Υγείας, ενώ παράλληλα, προχωρά και η υποδομή των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα, που θα στεγαστούν  σε μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή σε τοπικά ιατρεία και σε Κέντρα Υγείας, ενώ ήδη, υπάρχει συμφωνία για τον εξοπλισμό των κέντρων και με ειδικά ψυγεία-καταψύκτες - όπου δεν υπάρχουν- για την αποθήκευση των εμβολίων.

Πότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Στόχος είναι ανά μήνα να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα συνολικά 2,2 εκατ. εμβολιασμοί και δεδομένου ότι απαιτούνται δύο δόσεις για τον καθένα για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, με απόσταση 4 περίπου εβδομάδων του δεύτερου από τον πρώτο,  όσοι το επιθυμούν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2021.
Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα είναι οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής, δηλαδή οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκονται στις ΜΕΘ και σε μονάδες με ασθενείς του ιού, ενώ σε δεύτερη φάση  οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και οι δημόσιοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε συναλλαγές με το κοινό.
Επόμενη κατηγορία θα είναι οι ηλικιωμένοι και θα ακολουθήσει ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Θα απαιτείται για τον εμβολιασμό, που δεν είναι υποχρεωτικός, ραντεβού που θα κλείνεται με τρεις τρόπους – μέσω μηνύματος από κινητό, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ή με τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο που θα δημιουργηθεί.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης