Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Η επίλυση της τριετούς διαμάχης με το Κατάρ θα είναι ένα «δώρο» στον Biden

Σαουδική Αραβία: Η επίλυση της τριετούς διαμάχης με το Κατάρ θα είναι ένα «δώρο» στον Biden
Να αποσπάσει την εύνοια και των Δημοκρατικών θα επιδιώξει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας
Η Σαουδική Αραβία εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση της τριετούς διαμάχης της με το Κατάρ μετά την ήττα του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times.
Η κίνηση για τον τερματισμό του εμπάργκο από τα κράτη του Περσικού Κόλπου σε βάρος του πλούσιου σε φυσικό αέριο Κατάρ θεωρείται ως προσπάθεια του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman να αποσπάσει την εύνοια του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden.
Ο πρίγκιπας Mohammed, ο de facto αρχηγός του βασιλείου, σφυρηλάτησε στενούς δεσμούς με τον Λευκό Οίκο του Trump και ο Αμερικανός πρόεδρος βρισκόταν δίπλα του, όταν το Ριάντ αντιμετώπιζε τη χειρότερη διπλωματική του κρίση εδώ και δεκαετίες μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.
 
Η δριμεία κριτική των Δημοκρατικών

Ωστόσο, η επικείμενη διοίκηση του εκλεγμένου Biden αναμένεται να είναι πολύ πιο αυστηρή απέναντι στον Σαουδάραβα πρίγκιπα, που έχει δεχθεί έντονη κριτική από τους Δημοκρατικούς για τη δολοφονία του Khashoggi, τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και την κράτηση πολλών ακτιβιστών, επιχειρηματιών και ανώτερων βασιλέων .
«Αυτό είναι ένα δώρο για τον Biden», δήλωσε ένας σύμβουλος στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πρόσθεσε ότι ο πρίγκιπας Mohammed,  «αισθάνεται σαν να είναι στη γραμμή της φωτιάς» μετά την εκλογική νίκη του Biden και θέλει μια συμφωνία με το Κατάρ προκειμένου να «σηματοδοτήσει ότι είναι πρόθυμος και έτοιμος να λάβει μέτρα».

«Καυτή πατάτα» στα χέρια του Mohammed το Κατάρ

Ο Ali Shihabi, ένας Σαουδάραβας αναλυτής κοντά στη βασιλική οικογένεια, δήλωσε ότι το Ριάντ είχε «μήνες» ανοιχτή να θέσει αυτό το ζήτημα επί τάπητος.
«Για αρκετό καιρό, εργάζονται για το κλείσιμο πολλών καυτών θεμάτων και σαφώς αυτό είναι ένα», είπε.
Η διαμάχη με το Κατάρ θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλύσει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τους διπλωματικούς και εμπορικούς συνδέσμους με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, με τον ισχυρισμό ότι η Ντόχα χρηματοδότησε ισλαμικές ομάδες και ήταν πολύ κοντά στο Ιράν.
Το Κατάρ, το πλουσιότερο κράτος στον κόσμο με κατά κεφαλήν όρους, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς  ενώ όλες οι πλευρές αρνήθηκαν μέχρι τώρα να κάνουν παραχωρήσεις, προβάλλοντας ενστάσεις στην πίεση της Ουάσιγκτον για επίλυση της κρίσης. 
Η κυβέρνηση Trump ανησυχούσε ότι η διαμάχη αυτή αποδυναμώνει την αραβική συμμαχία που έχει επιδιώξει να σφυρηλατήσει εναντίον του Ιράν και είναι απογοητευμένη που η Τεχεράνη ωφελείται οικονομικά καθώς το εμπάργκο σήμαινε ότι οι πτήσεις προς και από το Κατάρ αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τον ιρανικό εναέριο χώρο.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης