Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργιάδης: Τα 4 δεδομένα για το άνοιγμα της αγοράς – Οι όροι για την επαναλειτουργία της εστίασης και του λιανεμπορίου

Γεωργιάδης: Τα 4 δεδομένα για το άνοιγμα της αγοράς – Οι όροι για την επαναλειτουργία της εστίασης και του λιανεμπορίου
Ένα μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι το λεγόμενο «click away», αναφέρει ο Άδ. Γεωργιάδης
Τα 4 δεδομένα, αλλά και τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και της εστίασης, αναφέρει ο υπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης θέτει 4 δεδομένα για τη φετινή εορταστική περίοδο σε άρθρο - παρέμβασή του στη Realnews, αποκαλύπτοντας ότι καθημερινά δέχεται στο γραφείο του πάμπολλα τηλεφωνήματα και emails από εμπόρους και επιχειρηματίες που εύλογα αγωνιούν και ρωτούν πότε θα ανοίξει η αγορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, πολλοί εκ των οποίων του λένε «έστω κι ένα 24ωρο νωρίτερα», δεδομένου ότι την εορταστική περίοδο οι επιχειρήσεις κάνουν ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου τζίρου τους.
 
Τα 4 δεδομένα

Ο υπουργός, θέλοντας να είναι σαφής και ειλικρινής προς τους επιχειρηματίες και τον ελληνικό λαό, θέτει μέσω του άρθρου του 4 δεδομένα για την εορταστική περίοδο, που είναι τα εξής:
«- Δεδομένο 1ο: Η αγορά θα ανοίξει όταν μας το εισηγηθεί  η επιτροπή των λοιμωξιολόγων  με βάση την πορεία της πανδημίας.
Έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η πανδημία είχε πτωτική τάση, αλλά όχι που όλοι θα θέλαμε.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο.
  -Δεδομένο 2ο: Όταν θα μας δώσουν οι ειδικοί ημερομηνία να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, θα το κάνουμε κλιμακωτά όπως τον Μάιο, δηλαδή από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και τελευταία τα κλειστά εμπορικά κέντρα (mall).
Η διαφορά τώρα θα είναι ότι θα τεθεί ως βασικό κριτήριο η εποχικότητα, ενώ γενικότερα ο ρυθμός ανοίγματος της αγοράς θα είναι ταχύτερος, ώστε όλοι να μπορέσουν να αξιοποιήσουν την εορταστική περίοδο.
-Δεδομένο 3ο: Η επαναλειτουργία της αγοράς θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες: περιορισμένος αριθμός ατόμων στα καταστήματα, υποχρεωτικά με μάσκα, τήρηση αποστάσεων.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός, πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους, αλλά ούτε και σε εξωτερικούς,  σε έναν πεζόδρομο για παράδειγμα.
Τώρα είμαστε στον χειμώνα, όχι στο καλοκαίρι, ο ιός είναι πιο δυνατός, το δεύτερο κύμα πιο σφοδρό, άρα θα πρέπει να τηρούμε με σχολαστικότητα τα μέτρα.
Δεν πρόκειται δηλαδή τη μια ημέρα να είμαστε σε lockdown και την επόμενη να βγούμε και να πούμε «αυτό ήταν, βγείτε και ξεχυθείτε στους δρόμους και στην αγορά σαν να μην συμβαίνει τίποτε».
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση από τώρα ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν.
-Δεδομένο 4ο: Αναμφίβολα, στην επικείμενη εορταστική περίοδο το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί λύση για να μειωθεί η ανθρώπινη συναναστροφή, αλλά και για να κάνουν τις αγορές τους οι καταναλωτές.
Το e-commerce παρουσιάζει ισχυρή άνοδο της τάξης του 30% φέτος, προφανώς λόγω και των περιοριστικών μέτρων, αλλά, όπως και να είναι,  έχει μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας.
Γι΄ αυτό, με την ευκαιρία, προτρέπω τις επιχειρήσεις που δεν το έχουν αξιοποιήσει ακόμη, να σπεύσουν για να πάρουν ανάσες στην παρούσα – δυσμενή- συγκυρία και να έχουν πιο ευοίωνες προοπτικές στο μέλλον».

Θα εφαρμοστεί το «click away»

Υπογραμμίζει δε, πως ένα μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί είναι το λεγόμενο «click away».
Όπως εξηγεί, ο καταναλωτής κάνει την παραγγελία του μέσω διαδικτύου, τηλεφωνικά ή μέσω sms και από το κατάστημα του κλείνουν ραντεβού –με τον ίδιο τρόπο- και σε καθορισμένη ώρα πηγαίνει και παίρνει το προϊόν που επέλεξε, είχε έχοντας ήδη πληρώσει ηλεκτρονικά, είτε πληρώνοντας επιτόπου.
Ο κ. Γεωργιάδης καταλήγει τονίζοντας πως «έχουμε συνεπώς, πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει στην αγορά, κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα ότι κάθε επιχειρηματίας θέλει να ξέρει πότε θα ανοίξει ξανά το κατάστημά του και με ποιες συνθήκες, για να κάνει τον προγραμματισμό του.
Γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της σε συνεργασία με τους ειδικούς, με τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα και όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Μέχρι τότε, αλλά και μετά, για όσο χρειαστεί, τηρούμε όλοι μας τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια».
      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης