Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Σε 17 χώρες της ΕΕ έχουν μετεγκατασταθεί 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες

Κουμουτσάκος: Σε 17 χώρες της ΕΕ έχουν μετεγκατασταθεί 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες
Παρά τις δυσκολίες που θέτει η πανδημία, οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, ευάλωτων παιδιών με σοβαρές παθήσεις και μελών των οικογενειών τους, αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό, τονίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
Σε 17 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα συνολικά 3.141 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που πρόκειται να μεταφερθούν, βάσει των δεσμεύσεων ευρωπαϊκών κρατών, αναμένεται να φτάσει τους 6.000, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκο.
Ο κ. Κουμουτσάκος σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» σημειώνει ότι μετεγκαταστάθηκαν και 477 ασυνόδευτοι ανήλικοι σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ενώ κατ' εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου μεταφέρθηκαν τον Μάιο 25 ασυνόδευτοι και στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, προγραμματίζεται, σε διμερές πλαίσιο συνεργασίας, μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων στη Σερβία και ευάλωτων οικογενειών στον Καναδά.
Όπως αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, παρά τις δυσκολίες που θέτει η πανδημία, οι μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων ανηλίκων, ευάλωτων παιδιών με σοβαρές παθήσεις και μελών των οικογενειών τους, αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό.
Υπογραμμίζει ότι σε όλες τις επιχειρήσεις μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων «πρωταρχικό μέλημά μας σε όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες είναι να διασφαλίζεται απολύτως το βέλτιστο συμφέρον τους».
«Με αυτόν το γνώμονα, έγινε ένα ακόμα θετικό βήμα καθώς μπαίνει τέλος στην προστατευτική φύλαξη ασυνόδευτων ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα με ταυτόχρονη ενεργοποίηση νέου μηχανισμού εντοπισμού και φιλοξενίας τους, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου», συμπληρώνει.
Σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και τη θέση της Ελλάδας, τονίζει την ανάγκη εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης, θέση που συμμερίζονται και τα άλλα κράτη-μέλη πρώτης γραμμής - Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα.
«Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το κοινό υπόμνημα θεμελιωδών θέσεων για την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, και της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα στην πρoεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, 'Ανγκελα Μέρκελ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν», σημειώνει.
Ακόμη, ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι οι θεμελιώδεις άξονες πάνω στους οποίους θα πρέπει να οικοδομηθεί η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σύμφωνα με τις θέσεις της Ελλάδας είναι «η ασφάλεια, ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, η έμπρακτη αλληλεγγύη, η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών και γενικότερα η δημοκρατική αυστηρότητα», αλλά και η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και η δίκαιη κατανομή του μεταναστευτικού βάρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης