Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές

Πέτσας: Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές
"Tα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει", ανέφερε ο Στ. Πέτσας
«Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον ΣΚΑΪ,  χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι φαίνεται να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από όλους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές».
Αναφορικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει, μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες.
Όπως είπε, «ο  βασικός σχεδιασμός προτάσσει στο άνοιγμα τις  οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως η εκπαίδευση, που έχει δείξει στο διάστημα, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης.
Τα σχολεία μας είναι ασφαλή.
Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους.
Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει.
Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση».
Σημείωσε πως ανησυχούν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης «γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα.
Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης.
Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα.
Όλα αυτά σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του».
Πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Περιφέρειες και από Νομό σε Νομό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα.
Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση».
Συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι  θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα.
«Σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες να μην αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα κάθε μήνα και ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες , εφόσον το επιθυμούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
«Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ο κ. Κικίλιας, ο Υπουργός Υγείας, θα ανακοινώσει τα 1.018 σημεία εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα.
Αν χρειαστεί και έχουμε περισσότερα εμβόλια, απ’ ό,τι αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε, υπάρχει σχέδιο ακόμη και αυτά να αυξηθούν.
Υπολογίζουμε ότι πάνω από 2.100.000 εμβόλια θα είναι διαθέσιμα κάθε μήνα για εμβολιασμό όλων των πολιτών, εφόσον το επιθυμούν.
 Ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες -επαναλαμβάνω, εφόσον το επιθυμούν- μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Έχουν εξασφαλιστεί τα εμβόλια που χρειάζονται για όλο τον πληθυσμό.
Πρέπει όλοι να αφήσουν στην άκρη τις θεωρίες συνομωσίας, να καταλάβουν ότι είναι προς το καλό το δικό τους, των ανθρώπων που αγαπούν και τελικά της κοινότητας να εμβολιαστούν.
Τα εμβόλια που μας έρχονται είναι ασφαλή και αποτελεσματικά όπως δείχνουν όλες οι μελέτες», είπε ο κ. Πέτσας.
Τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός θα καλέσει και τους υπόλοιπους πολιτικούς Αρχηγούς, αλλά και πρόσωπα που έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνία, να είναι από τα πρώτα που θα εμβολιαστούν, για να δώσουν το παράδειγμα.  
Πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός για την εποχική γρίπη φέτος πήγε καλύτερα από κάθε άλλη φορά, καθώς εμβολιάστηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια Έλληνες.

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Για διπλό μήνυμα που στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, έκανε λόγο ο κ. Πέτσας.
Όπως είπε, «με την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός στέλνει διπλό μήνυμα για στήριξη όλων των Ελλήνων -όχι μόνο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης- στην Βόρεια Ελλάδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «κόκκινο»: Πρώτον, σε όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες έχουν βοηθήσει ώστε να σταθεί όρθιο, στο Σύστημα Υγείας  γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό.
Και δεύτερον, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος για μία ακόμη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε όλοι μαζί την κόπωση και να τηρήσουμε τα μέτρα, ώστε να ρίξουμε γρήγορα τα κρούσματα και να ελαφρύνουμε την πίεση  του Συστήματος Υγείας».

Για τη στήριξη στην οικονομία

 «Θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης στην οικονομία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «έχουν  προβλεφθεί περίπου 7,5 δισεκατομμύρια στον Προϋπολογισμό του 2021 που έχει κατατεθεί στην Βουλή, προκειμένου, αν χρειαστεί, μέσα στους πρώτες μήνες του χρόνου να συνεχίσουμε την στήριξη.
Είτε πρόκειται για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε επιστρεπτέα προκαταβολή -που σε έναν μεγάλο βαθμό, στο 50%, δεν είναι πλέον επιστρεπτέα, γιατί δεν επιστρέφεται από αυτόν ο οποίος τη λαμβάνει,- είτε για το πρόγραμμα «Συν-εργασία», είτε για οποιαδήποτε άλλη στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις».
Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν και εάν υπάρχει κάποια κατηγορία συμπολιτών μας που χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, ο Πρωθυπουργός έχει δείξει ότι ανταποκρίνεται», υπενθυμίζοντας ότι από τον Μάρτιο μέχρι τώρα έχουν δοθεί περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηριχθούν οικονομικές δραστηριότητες, αλλά και συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης