Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ενδείξεις σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη - Ύφεση για πρώτη φορά στις εισαγωγές ασθενών με covid - Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες

Ενδείξεις σταθεροποίησης στη Θεσσαλονίκη - Ύφεση για πρώτη φορά στις εισαγωγές ασθενών με covid - Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες
Για οδυνηρές συνέπειες μίας βεβιασμένης άρσης του lockdown προειδοποιεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας
Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από την χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, αφού για πρώτη φορά μετά από «μαύρες» εβδομάδες καταγράφηκε ύφεση στις εισαγωγές κρουσμάτων κορωνοϊου.
Όπως δήλωσαν ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Παναγιώτης Τουχτίδης και ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου «τέλειωσε πριν από λίγες ώρες μια ακόμη εφημερία και νομίζω πως ήταν η καλύτερη εφημερία των τελευταίων εβδομάδων. Οι εισαγωγές ασθενών covid είναι αρκετά μειωμένες, της τάξης των 50, όταν είχαμε συνηθίσει σε αριθμούς 80, 100 και 110», ανέφερε ο γιατρός κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας πως «το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι επιτέλους υπάρχει μείωση στον αριθμό των νοσηλευομένων που είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς ξεκίνησε η εφημερία με 43 ασθενείς και είμαστε στους 38».
Αυτό, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, «είναι ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι, ελπίζω να μην είναι διάλειμμα και να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης αυτού του φαινομένου που ζούμε εδώ και τόσες εβδομάδες».
Την ύφεση στην κινητικότητα των κρουσμάτων και στη βαρύτητά τους επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τουχτίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, υπάρχουν τέσσερις κενές κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο, 225 άτομα νοσηλεύονται σε απλές κλίνες COVID, ενώ και 140 εργαζόμενοι βρίσκονται σε καραντίνα. «Είμαστε οριακά, αλλά σφίγγουμε τα δόντια», τόνισε, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει το προσωπικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα.

Κρίσιμες παραμένουν οι επόμενες 15 ημέρες

Σήμα κινδύνου ωστόσο, για οδυνηρές συνέπειες μίας βεβιασμένης άρσης του lockdown έκρουσε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας διά στόματος της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνας Παπαευαγγέλου.
Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επιμένει• 18 περιοχές αγγίζουν το «κόκκινο», και το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ενώπιον κρίσιμου δεκαπενθημέρου.
Τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα διατηρείται υψηλό -«το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η κυρία Παπαευαγγέλου- και συνακόλουθα το ΕΣΥ θα παραμείνει υπό έντονη πίεση καθώς βάσει μαθηματικών μοντέλων υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 2.013 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα -εκ των οποίων 545 στη Θεσσαλονίκη, 319 στην Αττική, 106 στη Λάρισα, 93 στις Σέρρες και 80 στη Μαγνησία.
Ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών είναι 607, ενώ άλλοι 101 άνθρωποι έχασαν τη μάχη έναντι του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, κυκλοφόρησε σενάριο για πιθανή νέα παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου.
Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι το ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα «διαφορετικών ταχυτήτων».
Δυο παράγοντες θα κρίνουν τις οριστικές αποφάσεις.
Αφενός ο αριθμός των κρουσμάτων, αφετέρου η πίεση στο ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.
Το άνοιγμα που θα γίνει, οριζόντια, θα εξαρτηθεί από το εάν υπάρχει μια περιοχή, δηλαδή μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για κάποια περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της επομένης εβδομάδας  από τον πρωθυπουργό με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είναι με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων 14 ημερών οι εξής 18 σε σύνολο 74: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα.
Η Αχαΐα, η Αιτωλοακαρνανία και η Ηλεία στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αποτελούν πηγή ιδιαίτερης ανησυχίας, με τον κ. Χαρδαλιά να σημειώνει πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, η τήρηση των μέτρων επιτακτική και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σήμερα (28/11) ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συμβολική κίνηση για να τονώσει το ηθικό των πολιτών την ώρα που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη με την πανδημία.
Πρώτη στάση του πρωθυπουργού, το Ιπποκράτειο νοσοκομείο όπου τον υποδέχθηκαν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα πρέπει όλοι να προσέχουμε ώστε να περάσουμε στην απέναντι όχθη με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες». Επεσήμανε ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες, τώρα μάλιστα που αρχίζει κάπως να μειώνεται το ιικό φορτίο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «είναι απαραίτητο να κάνουμε όλοι το εμβόλιο» το οποίο, όπως επανέλαβε, «θα είναι δωρεάν» και προανήγγειλε μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία. «Οι γιατροί θα κάνουν πρώτοι το εμβόλιο και θα ενθαρρύνουν τους πολίτες να κάνουν εμβολιασμό από τον Ιανουάριο οπότε ξεκινά ο εμβολιασμός» είπε.
Ο πρωθυπουργός έχοντας μια σύντομη συνομιλία με όσους τον υποδέχτηκαν, έκανε λόγο για στήριξη στους γιατρούς και για την οικοδόμηση ενός νέου συστήματος υγείας. Τόνισε επίσης ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν ενώ δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση των ΜΕΘ.
«Το σύστημα υγείας, πιέστηκε, πιέζεται, όμως αντέχει» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έκαναν δώρο μια ζωγραφιά από παιδιά της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου νοσοκομείου.
Ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, το Κέντρο Υγείας στον Εύοσμο και το κέντρο του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζερβα και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικωστα.

Πέτσας: Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα πριν τις γιορτές

«Στόχος είναι να ανοίξουμε την οικονομική δραστηριότητα κάποια στιγμή πριν τις γιορτές, προκειμένου να μπορέσουμε σιγά-σιγά να επιστρέψουμε σε μιας μορφής κανονικότητα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Βλέπουμε πώς εξελίσσεται το επιδημιολογικό φορτίο και προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας», ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας  στον ΣΚΑΪ,  χαρακτηρίζοντας ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι φαίνεται να πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης στη Βόρεια Ελλάδα.
Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες τηρούνται καλύτερα τα μέτρα. Και αν συνεχίσουμε έτσι, θα μπορέσουμε να αποκλιμακώσουμε τα κρούσματα σε ένα επίπεδο που δεν θα πιέζει το Σύστημα Υγείας.
Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από όλους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «μπορούν όλοι να γίνουν ήρωες τηρώντας τα μέτρα και πραγματικά σώζοντας ζωές».
Αναφορικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει, μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες.
Όπως είπε, «ο  βασικός σχεδιασμός προτάσσει στο άνοιγμα τις  οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες που δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως η εκπαίδευση, που έχει δείξει στο διάστημα, Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ότι δεν είναι εστία υπερμετάδοσης.
Τα σχολεία μας είναι ασφαλή.
Τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό τόσο εύκολα μεταξύ τους.
Τηρούνται τα μέτρα και αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά. Επομένως, τα σχολεία είναι η πρώτη δραστηριότητα που μπορεί να ανοίξει.
Μετά το λιανεμπόριο και οι άλλες δραστηριότητες, πάντα με την προϋπόθεση ότι θα πέφτουν τα κρούσματα και θα μειώνεται η πίεση».
Σημείωσε πως ανησυχούν οι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης «γιατί αν ανοίξει ένας τομέας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά τα κρούσματα είναι υψηλά, δεν θα έχει τζίρο, αλλά θα έχει όλα τα έξοδα.
Επομένως, δεν είναι κάτι που θέλουν να ρισκάρουν οι άνθρωποι της εστίασης.
Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό για όλους -και από πλευράς απασχόλησης, αλλά και από πλευράς ψυχολογίας του κόσμου- να επανερχόμαστε σταδιακά, αλλά με μέτρα, με κανόνες, σε μίας μορφής κανονικότητα.
Όλα αυτά σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του».
Πρόσθεσε πως «αυτή την στιγμή φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπορέσουμε να ανοίξουμε τις μετακινήσεις ανάμεσα σε Περιφέρειες και από Νομό σε Νομό, γιατί το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι ομοιόμορφο σε όλη τη χώρα.
Θα ήταν ένας μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού και επομένως, αυτό δεν φαίνεται να είναι εφικτό σ’ αυτή τη φάση».
Συμπλήρωσε πως φαίνεται ότι  θα χρειαστεί να συνεχιστεί κάποια απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε εκ νέου έκκληση για τήρηση των μέτρων, ιδίως σε περιοχές, όπως για παράδειγμα η Πάτρα, η οποία έχει μια μεγάλη τοπική γιορτή τη Δευτέρα, του Αγίου Ανδρέα ή περιοχές όπως η Κέρκυρα.
«Σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες να μην αποτελέσουν με τη στάση τους μία εστία υπερμετάδοσης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι υπολογίζονται πάνω από 2 εκατ. εμβόλια να είναι διαθέσιμα κάθε μήνα και ο σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα ξεκινήσουμε από τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου και θα υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες , εφόσον το επιθυμούν, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Γώγος (Λοιμωξιολόγος): Δύσκολο να ανοίξει κάτι πριν από τις 14 Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση, πως η κατάσταση βελτιώνεται έστω και οριακά, διατυπώνει ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ότι, το lockdown έγινε οριζόντια για να μην μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις.
Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω.
Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον», εξήγησε.
Αναφερόμενος στις προϋποθέσεις άρσης του lockdown είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλές μολύνσεις αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα.
Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.
Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.
«Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι», επισήμανε.
Για τα μέτρα, που θα παραμείνουν σε ισχύ μετά το lockdown, υπογράμμισε πως θα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.
«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις.
Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία.
Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Στην «κόκκινη λίστα» η Δυτική Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα ενσωματώθηκε και στην «κόκκινη λίστα» του γερμανικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας «Robert Koch», το οποίο ταυτόχρονα αφαίρεσε την Πελοπόννησο από τις ζώνες κινδύνου για τη νόσο COVID-19.
Η ταξινόμηση ως περιοχή κινδύνου δεν συνιστά απαγόρευση, αλλά σύσταση αποφυγής ταξιδιού και «συνοδεύεται» από δεκαήμερη καραντίνα για όσους επιστρέφουν από ανάλογες ζώνες.
Αποτυπώνοντας την τρέχουσα κατάσταση, η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου επισήμανε πως η καμπύλη των κρουσμάτων μειώνεται, όμως το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει σε σταθερά σε υψηλό επίπεδο καθώς υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα.

Σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές ασθενών

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση.
Ανά την Ελλάδα νοσηλεύονται σήμερα περίπου 4.500 ασθενείς, πάνω από το 1/4 αυτών στη Θεσσαλονίκη. Με βάσει, πάντως, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται μία μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εντός της προσεχούς εβδομάδας.
Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες και αεροδιακομιδή ασθενών, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Στην επικράτεια πληρότητα η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ βρίσκεται σήμερα στο 88%.
Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, τα οποία βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων περίπου 1.600 άνθρωποι θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 εισαγωγή σε ΜΕΘ.
Και, δυστυχώς, οι απώλειες συνεχίζουν να αυξάνονται -την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν ημερησίως κατά μέσο όρο 85 θάνατοι.
«Συμπερασματικά αν και έχουμε μία σαφή μείωση στα κρούσματα, αυτό συμβαίνει με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε.
Το δεύτερο πανδημικό κύμα δε λέει να μας αφήσει και δυστυχώς αναμένουμε μία συνεχιζόμενη πίεση στο ΕΣΥ τις επόμενες 7 με 14 ημέρες» επισήμανε συνοψίζοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας η ίδια.
Ως προς τη σταδιακή άρση των μέτρων, η ίδια τόνισε πως το ζήτημα δεν ακόμη συζητηθεί στην Επιτροπή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, υπογραμμίζοντας ότι η πίεση στις ΜΕΘ της χώρας αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τις αποφάσεις.

Η βεβιασμένη άρση των μέτρων θα φέρει περισσότερους θανάτους

Και αναφέρθηκε σε προγνωστικό μοντέλο που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων στις αρχές της εβδομάδας, βάσει του οποίου μία βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ’ επέκταση των νοσηλειών και των θανάτων.
«Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στις πόλεις μας, και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε, τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα, αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό» επισήμανε.
«Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας, χωρίς όμως να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μίας πανδημίας» κατέληξε η ίδια.
 
Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο - Τι είπε για Δ. Ελλάδα

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές σε σύνολο 74 προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων για τις περιοχές Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ροδόπη, Τρίκαλα.
«Αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων μπορεί να φέρει και άλλες περιοχές στη θέση αυτών» τόνισε.
Έκανε στο σημείο αυτό λόγο για αύξηση ιικού φορτίου στην Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και την Ηλία, δηλαδή την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«H πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. Η συζήτηση για άνοιγμα του λοκντάουν είναι πρόωρη.
«Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά όπως σε όλη την Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στους 2.102 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε στην τελευταία ενημέρωση (27/11) 2.013 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2013, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 101.287 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 53,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.102 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 607 (72,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική
κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image

Από το σύνολο των 101.287 κρουσμάτων, τα 4.865 (4,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 26.718 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.332.931 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 196577 δείγματα.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης