Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση μετά την δολοφονία Fakhrizadeh

Guterres (ΟΗΕ): Καλούμε όλες τις πλευρές σε αυτοσυγκράτηση μετά την δολοφονία Fakhrizadeh
Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύφθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres μετά τη δολοφονία του Ιρανού εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh, για την οποία η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει για αντίποινα προς το ισραήλ, το οποίο και θεωρεί υπέυθυνο.
«Ενημερωθήκαμε για τις αναφορές ότι ένας Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας δολοφονήθηκε σήμερα κοντά στην Τεχεράνη . Καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και τονίζουμε την ανάγκη να αποφευχθούν ενέργειες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Guterres.
Ο Mohsen Fakhrizadeh άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του. Δυτικές και Ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Fakhrizadeh ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, στρατηγός Mohamad Bageri, προειδοποίησε ότι μια «τρομερή εκδίκηση» περιμένει εκείνους που ευθύνονται για τη δολοφονία του Ιρανού επιστήμονα.

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν το αεροπλανοφόρο USS Nimitz και άλλα πολεμικά πλοία στον Περσικό Κόλπο προς ενίσχυση της απόσυρσης στρατευμάτων τους από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ανέφερε το CNN το Σάββατο.
Η απόφαση ελήφθη πριν από τη δολοφονία του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, του πυρηνικού φυσικού Fakhrizadeh.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται ανώνυμο αξιωματούχο Άμυνας των ΗΠΑ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κίνηση αποφασίστηκε πριν τη δολοφονία Fakhrizadeh, παρ’ όλα αυτά, όμως, εξυπηρετεί ως μήνυμα προς την Τεχεράνη.
Ο Ιρανός επιστήμονας δολοφονήθηκε έξω από την Τεχεράνη στις 27 Νοεμβρίου.
Το ιρανικό Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι ο επικεφαλής του κέντρου έρευνας και καινοτομίας, Fakhrizadeh, είχε σκοτωθεί. Νωρίτερα, ο Ιρανός Πρόεδρος, Hassan Rouhani, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πυρηνικού φυσικού, ενώ ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη,  αποθάρρυνε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ από «περιπετειώδη» βήματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Christofer Miller, είχε ανακοινώσει εντός του τρέχοντος μηνός για σχέδιο αναφορικά με την μείωση, έως τις 15 Ιανουαρίου, του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Επιπλέον, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Robert O' Brien, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Trump, αναμένεται να φέρει όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις από τις δύο χώρες έως τον Μάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης