Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός προήλθε από την Ινδία ή και την... Ελλάδα αναφέρουν κινέζοι ερευνητές, αποποιούνται την ευθύνη του Wuhan - Ποια η αλήθεια;

Ο κορωνοϊός προήλθε από την Ινδία ή και την... Ελλάδα αναφέρουν κινέζοι ερευνητές, αποποιούνται την ευθύνη του Wuhan - Ποια η αλήθεια;
Φυλογενετική ανάλυση υποδεικνύει ότι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2 δεν εμφανίστηκε στην Κίνα αλλά εκτός, με υποψήφια χώρα και την Ελλάδα
Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν σε μελέτη τους ότι ο πανδημικός ιός SARS-CoV-2 δεν πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, καθώς βάση της φυλογενετικής ανάλυσης πηγή του κακού ήταν κάποια άλλη χώρα, πιθανώς η Ινδία, το Μπαγκλαντές ή ακόμα και η... Ελλάδα!
H ερευνητική ομάδα υποστηρίζει στην μελέτη που πρόκειται να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση The Lancet, ότι ο κορωνοϊός είναι πιθανό να μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το καλοκαίρι του 2019, όταν η Ινδία και το Πακιστάν επλήγησαν από παρατεταμένο καύσωνα.
«Η έλλειψη νερού ανάγκασε άγρια ζώα όπως οι πίθηκοι να επιδίδονται σε θανάσιμες μάχες για το νερό, και σίγουρα θα είχε αυξήσει την πιθανότητα αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα» γράφουν οι ερευνητές της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν.
«Εικάζουμε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 (στον άνθρωπο) μπορεί να σχετίζεται με αυτό το ασυνήθιστο κύμα καύσωνα» αναφέρουν.

Oι Μεταλλάξεις

Στην προσπάθειά τους να ιχνηλατήσουν την αρχή της πανδημίας, οι τρεις Κινέζοι ερευνητές εξέτασαν τις μεταλλάξεις που έχουν καταγραφεί στον ιό μέχρι σήμερα.
Το γενετικό υλικό των ιών ή οποιουδήποτε οργανισμού συσσωρεύει τυχαίες μεταλλάξεις με σχετικά σταθερό ρυθμό, κάτι που επιτρέπει στους γενετιστές να ιχνηλατούν την εξελικτική πορεία κάθε είδους.
Σύμφωνα με τη λογική της λεγόμενης φυλογενετικής ανάλυσης, το στέλεχος του κορωνοϊού που εμφανίζει τις λιγότερες μεταλλάξεις πρέπει να είναι και το παλαιότερο.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ανάλυση διαψεύδει τη θεωρία ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην κινεζική πόλη του Wuhan, και προτείνουν οκτώ άλλες χώρες ως πηγή της πανδημίας: Μπαγκλαντές, Ινδία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελλάδα, Αυστραλία, Τσεχία, Ρωσία και Σερβία.
Από τις χώρες αυτές, η Ινδία και το Μπαγκλαντές εμφανίζονται ως επικρατέστεροι υποψήφιοι.
Το γεγονός ότι οι δύο ασιατικές χώρες έχουν ανεπαρκή συστήματα υγείας ίσως επέτρεψε στον κορωνοϊό να εξαπλωθεί σιωπηλά και να φτάσει στην Κίνα, πιθανώς μέσω Ευρώπης.
«Από αυτή την άποψη, η επιδημία Covid-19 ήταν αναπόφευκτη, και η επιδημία της Wuhan είναι μόνο ένα μέρος της» γράφουν οι τρεις ερευνητές.
Δυσπιστία
Η μελέτη έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στο Lancet, δεν έχει όμως ακόμα υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.
Και οι ειδικοί που κλήθηκαν να σχολιάσουν την έρευνα εμφανίστηκαν μάλλον δύσπιστοι.

Η ευρωπαϊκή απάντηση

Ο David Robertson, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, έκανε λόγο για «σοβαρά λάθη» σχολιάζοντας το θέμα στην Daily Mail.
«Η προσέγγιση των συντακτών της μελέτης στην αναγνώριση των ΄λιγότερο μεταλλαγμένων’ ιικών αλληλουχιών (…) είναι εγγενώς εσφαλμένος» είπε στην εφημερίδα.
«Οι συγγραφείς έχουν επίσης αγνοήσει τα εκτενή επιδημιολογικά δεδομένα που δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα» δήλωσε, για να προσθέσει πως «η δημοσίευση αυτή δεν προσθέτει τίποτα στις γνώσεις μας για τον SARS-CoV-2».
Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Mark Souchard, ειδικός του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που σχολίασε την είδηση στην εφημερίδα South China Morning Post: «Η επιλογή της ιικής αλληλουχίας που δείχνει να φέρει τον ελάχιστο αριθμό διαφορών σε μια αυθαίρετη συλλογή είναι απίθανο να καταδείξει τον προγονικό ιό» είπε.
Διπλωματική και επιστημονική αντιπαράθεση

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται να αναζωπυρώσουν τη διαμάχη Πεκίνου - Ουάσιγκτον για την προέλευση της πανδημίας.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump επέμενε για καιρό να κάνει λόγο για «κινεζικό ιό», ενώ αξιωματούχοι του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξαν με αναρτήσεις τους στο Twitter ότι ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ και πιθανώς μεταφέρθηκε στην Κίνα από Αμερικανούς ταξιδιώτες.
Οριστική απάντηση θα μπορούσε να δοθεί από την έρευνα που διεξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος όμως έχει προειδοποιήσει ότι η πραγματική πηγή της πανδημίας είναι πιθανό να μην ανακαλυφθεί ποτέ.
Πολλά από τα πρώτα κρούσματα της πνευμονίας Covid-19 αφορούσαν άτομα που είχαν επισκεφθεί την κεντρική κρεαταγορά της Wuhan, εγείροντας υποψίες ότι ο ιός μεταπήδησε στον άνθρωπο από τα άγρια ζώα που πωλούνταν εκεί κάτω από ακατάλληλες συνθήκες.

Η έρευνα και απάντηση του ΠΟΥ

Η Κίνα προωθεί ένα αφήγημα μέσω κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό πριν ανακαλυφθεί στην κεντρική πόλη Wuhan, επικαλούμενος την παρουσία κορωνοϊού σε εισαγόμενες συσκευασίες κατεψυγμένων τροφίμων και επιστημονικά έγγραφα που ισχυρίζονται ότι κυκλοφόρησε στην Ευρώπη πέρυσι.
«Νομίζω ότι είναι πολύ κερδοσκοπικό να λέμε ότι η ασθένεια δεν εμφανίστηκε στην Κίνα», δήλωσε ο Mike Ryan σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη, αφού ρωτήθηκε εάν το COVID-19 θα μπορούσε να έχει εμφανιστεί για πρώτη φορά εκτός της Κίνας.
«Είναι σαφές από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας ότι οι έρευνες ξεκινούν από εκεί όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα ανθρώπινα περιστατικά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι τα στοιχεία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσουν σε άλλα μέρη.
Επανέλαβε ότι ο ΠΟΥ στέλνει ερευνητές στην αγορά τροφίμων Wuhan για να διερευνήσει περαιτέρω τον ιό.
Ο ΠΟΥ έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση Τραμπ ότι είναι «Σινοκεντρική», ισχυρισμούς που έχει αρνηθεί επανειλημμένα.
Πάντως η έρευνα του ΠΟΥ πιθανότατα θα επεκταθεί και εκτός Κίνας.
«Το πού γίνεται αρχικά αντιληπτή μια επιδημία δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στο πού ξεκίνησε» ανέφερε νωρίτερα σε έκθεσή του ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι θραύσματα του γενετικού υλικού του SARS-CoV-2 είχαν ανιχνευτεί σε δείγματα λυμάτων πριν από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος πέρυσι τον Δεκέμβριο.
Η επισήμανση του ΠΟΥ μάλλον αναφερόταν σε αδημοσίευτη μελέτη που εξέτασε δείγματα λυμάτων στην Ισπανία αναδρομικά από τον Μάρτιο του 2019 έως σήμερα.
Αν τα ευρήματα ευσταθούν, ο ιός βρισκόταν ήδη στην Ισπανία πριν ξεσπάσει η κρίση στη Γουχάν.
Εκπρόσωπος του ΠΟΥ διαβεβαίωσε πως, σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της υπόθεσης «θα είναι ανοιχτόμυαλη, ενδελεχής, χωρίς να αποκλείει οποιαδήποτε υπόθεση».
Image

Image
Οι δυτικοί επιστήμονες επιμένουν όλα ξεκίνησαν από το Wuhan της Κίνας... 

Ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος Trump τόνισε ότι ο κορωνοιός ή κινεζικός ιός προήλθε από το Wuhan της Κίνας «το ακούμε συχνά αυτό το σενάριο» τόνισε χαρακτηριστικά… νέα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι η Κίνα απέκρυψε σκόπιμα τις κρίσιμες πληροφορίες για τον κορωνοιό.
Τελευταία πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα ότι η Κίνα εξαπάτησε την ανθρωπότητα με τον κορωνοιό.
Η άποψη ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι «αντέδρασαν αργά» δεν είναι ακριβής.
Φαίνεται ότι η Κίνα ήξερε τι αντιμετώπιζε από την πρώτη στιγμή, αλλά αποφάσισε να αποκρύψει αυτές τις πληροφορίες από τον κινεζικό λαό και τη διεθνή κοινότητα
Σε μια έκθεση βόμβας που εκθέτει όχι μόνο τα ψέματα της Κίνας, αλλά και τη συνενοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε αυτά τα ψέματα, το Associates Press δημοσίευσε έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν ότι ο Πρόεδρος Xi και η ηγεσία γνώριζαν τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και το ενδεχόμενο πανδημίας ημέρες νωρίτερα από ότι πολλοί πιστεύουν.
Και αντί να ενεργήσουν άμεσα, επέλεξαν να αδρανήσουν, επιτρέποντας στον ιό να συνεχίσει να διαδίδεται ελεύθερα στο Wuhan έως τις 20 Ιανουαρίου 2020, όταν ο Πρόεδρος Χι προέβη σε διάγγελμα προς τον κινεζικό λαό
Αυτό είναι τεράστιο θέμα, δήλωσε ο Zuo-Feng Zhang, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.
Αν δρούσαν έξι ημέρες νωρίτερα, θα υπήρχαν πολύ λιγότεροι ασθενείς και οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα ήταν αρκετές.
Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατάρρευση του ιατρικού συστήματος του Wuhan.
Δεν είναι μόνο αυτό.
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η ηγεσία της Κίνας απέφυγε να ενημερώσει έγκαιρα φοβούμενη την «μαζική υστερία».
Δεδομένου του γεγονότος ότι το Πεκίνο κατόρθωσε να αξιοποιήσει τον Κόκκινο Στρατό και να κλείσει τη μισή χώρα με συνοπτικές διαδικασίες δεν ήταν ψηλά τον κατάλογο ανησυχιών του Κόμματος.
Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση εκφόβιζε ουσιαστικά τους γιατρούς να σωπάσουν, κάτι που το Πεκίνο αρνήθηκε, παρά τον θάνατο του Δρ Li Wenliang, ενός γιατρού που τιμωρήθηκε γιατί προειδοποίησε για τον κορωνοιό, πολεμώντας τον και έγινε σύμβολο των χείριστων επιλογών της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι γιατροί στο Wuhan φοβόντουσαν

«Οι γιατροί στο Wuhan φοβόντουσαν», δήλωσε ο Νταλί Γιανγκ, καθηγητής κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
«Ήταν πραγματικά εκφοβισμός όλων των ιατρών της Κίνας».
Ωστόσο, το γεγονός ότι η Κίνα είπε ψέματα - και συνεχίζει να λέει ψέματα - δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί, ακόμη και όταν το Πεκίνο διαβεβαίωσε το AP ότι ανέφεραν την επιδημία στον ΠΟΥ μόλις έλαβαν γνώση.
Τα έγραφα, τα οποία δόθηκαν στο AP από μια ανώνυμη πηγή, περιλαμβάνουν αποδείξεις ότι ο Πρόεδρο Xi, ο πρωθυπουργός Li Keqiang και ο αντιπρόεδρος Sun Chunlan - τρεις από τους πιο ανώτερους ηγέτες του κόμματος – γνώριζαν.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, Ma Xiaowei, παρουσίασε μια σαθρή αξιολόγηση της κατάστασης στις 14 Ιανουαρίου σε εμπιστευτική τηλεδιάσκεψη με επαρχιακούς υπαλλήλους υγείας.
Ένα σημείωμα αναφέρει ότι η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε για να μεταφέρει οδηγίες σχετικά με τον κορωνοιό από τον Πρόεδρο Xi Jinping, τον πρωθυπουργό Li Keqiang και τον αντιπρόεδρο Sun Chunlan, αλλά δεν διευκρινίζει ποιες ήταν αυτές οι οδηγίες.
Η κατάσταση της επιδημίας είναι ακόμα σοβαρή και περίπλοκη, η πιο σοβαρή πρόκληση από το SARS το 2003 και είναι πιθανό να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό γεγονός δημόσιας υγείας, αναφέρει το σημείωμα.
Σε μια ενότητα με τίτλο «νηφάλια κατανόηση της κατάστασης», το υπόμνημα είπε ότι «ομαδοποιημένες περιπτώσεις κρουσμάτων υποδηλώνουν ότι είναι δυνατή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο».
Ξεχώρισαν την περίπτωση στην Ταϊλάνδη, λέγοντας ότι η κατάσταση είχε «αλλάξει σημαντικά» λόγω της πιθανής εξάπλωσης του ιού στο εξωτερικό.
Όλες οι περιοχές πρέπει να προετοιμαστούν και να ανταποκριθούν σε μια πανδημία.
Σύμφωνα με το AP, τα έγγραφα και οι μαρτυρίες από Κινέζους υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του Προέδρου Trump ότι η Κίνα είναι πραγματικά υπεύθυνη για το ξέσπασμα της Πανδημίας, και ότι αξιωματούχοι στο Πεκίνο πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι, και ίσως ακόμη και πληρώσουν αποζημιώσεις.
Νέα εξέλιξη: Το ινστιτούτο ιολογίας του Wuhan στην Κίνα και η χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ

Τι είχε αναφέρει η Washington Times

Ποιος ευθύνεται για την πανδημία του κορωνοιού…. ο Tian Junhua ερευνητής στο κέντρο ιολογίας από το Wuhan της Κίνας αναφέρει η Washington Times
Οι ερευνητές της κινεζικής κυβέρνησης απομόνωσαν περισσότερους από 2.000 νέους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των θανάσιμων κορωνοιών σε επιστημονικές έρευνες που πραγματοποίησαν μόλις τρία μίλια από μια αγορά άγριων ζώων που θεωρείται το σημείο μηδέν καθώς ήταν το επίκεντρο της πανδημίας του COVID-19
Πολλά κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες εστίασαν στο Wuhan και ειδικά σε ένα έναν βασικό ερευνητή στο Wuhan, τον Tian Junhua, που θεωρείται ότι αυτός είναι που παρήγαγε τον φονικό κορωνοιό.
Το στέλεχος του κορωνοϊού που μολύνει σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων παγκοσμίως, προήλθε από μετάλλαξη ιού που αναγνωρίστηκε σε νυχτερίδα.
Το κέντρο ιολογίας του Wuhan απομόνωσε αυτόν τον κορωνοιό από την νυχτερίδα άρα η σχέση νυχτερίδας και κέντρου ιολογίας του Wuhan αρχίζει να συνδέεται.   
Η ακριβής προέλευση του ιού, ωστόσο, παραμένει μυστήριο με βάση τα επίσημα στοιχεία.
Αυτή είναι μια από τις χειρότερες συνωμοσίες κατά της ανθρώπινης ιστορίας και τώρα ο κόσμος αντιμετωπίζει μια παγκόσμια πανδημία δηλώνουν αμερικανοί και επισημαίνουν ότι η Κίνα πρέπει να λογοδοτήσει για την πανδημία.
Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο τον Δεκέμβριο 2019 δείχνει τον Tian Junhua μέσα σε σπηλιές στην επαρχία Hubei λαμβάνοντας δείγματα από τις νυχτερίδες και να τις αποθηκεύει σε φιαλίδια.
Η έρευνα αυτή χρηματοδοτείτο από την κινεζική κυβέρνηση.
Δεν είμαι γιατρός, αλλά εργάζομαι για να θεραπεύσω και να σώσω ανθρώπους λέει ο Tian Junhua στο βίντεο.
«Δεν είμαι στρατιώτης, αλλά εργάζομαι για να προστατεύσω, θέλω να δημιουργήσω μια αόρατη εθνική γραμμή άμυνας».
Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι ο κορωνοιός πιθανότατα μεταδόθηκε από άγρια ζώα σε ανθρώπους στην αγορά πώλησης θαλασσινών στο Huanan της Wuhan, κοντά στο Wuhan Centers for Disease Control and Prevention (CDC) στο κέντρο ιολογίας.
Εάν ισχύει αυτό, τότε γιατί η κινεζική κυβέρνηση επιτρέπει σε πάγκους να πουλάνε νυχτερίδες και σκορπιούς που θεωρούνται εδέσματα στην Κίνα;
Κινέζοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να παράσχουν δείγματα των στελεχών του κορωναϊού σε Αμερικανούς ερευνητές λίγο μετά την εμφάνιση της Πανδημίας και δεν επέτρεψαν σε διεθνείς ειδικούς για ασθένειες να επισκεφθούν το Wuhan για εβδομάδες.

Χειρισμός νυχτερίδων

Ένα κινεζικό βίντεο με τίτλο "Νεολαία στη φύση - Αόρατος Εχθρός" καταγράφει τους ερευνητές που ασχολούνται με τον χειρισμό των νυχτερίδων που φέρουν θανατηφόρους ιούς.
Το video επτά λεπτών μπορεί να υπερηφανεύεται για το γεγονός ότι η Κίνα έχει "αναλάβει ηγετικό ρόλο" στην παγκόσμια έρευνα σχετικά με τους ιούς και έχει αποκαλύψει πάνω από 2.000 ιούς τα τελευταία 12 χρόνια, ακόμη και αυτό που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).
Ο θανατηφόρος ιός πίσω από την νέα πανδημία ονομάζεται SARS Coronavirus-2 ο οποίος όντως εντοπίστηκε σε νυχτερίδες.
Πριν από τις ανακαλύψεις της Κίνας, περίπου 2.284 είδη ιών είχαν βρεθεί τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το βίντεο.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο Tian Junhua μάλλον δεν φορούσε προστατευτικά γάντια και στολή σε μια σπηλιά και ως εκ τούτου ήρθε σε επαφή με τα ούρα της νυχτερίδας.
Προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση μιας ασθένειας, τέθηκε σε καραντίνα για 14 ημέρες - την ίδια συνιστώμενη περίοδο για τα άτομα που εκτίθενται στο νέο στέλεχος COVID-19.
Ο Tian Junhua εργάζεται για το γραφείο πρόληψης και ελέγχου βιολογικών ασθενειών μέσα στο Wuhan CDC.
Σύμφωνα με έκθεση του Μαϊου του 2017 από την Wuhan Evening News, ο κ. Tian έχει συγκεντρώσει χιλιάδες νυχτερίδες για ερευνητικές εργασίες σχετικά με τους κορωνοιούς από το 2012.
Οι νυχτερίδες έχουν μεγάλο αριθμό άγνωστων ιών στο σώμα τους», είπε.
Όσο πιο διεξοδική είναι η έρευνά μας για τα νυχτερίδα, τόσο καλύτερα θα είναι για την ανθρώπινη υγεία
Ο ερευνητής έχει επίσης συγκεντρώσει ιούς από τσιμπούρια, ποντίκια και σφήκες.
Μετά το περιστατικό έκθεσης του στα ούρα της νυχτερίδας, είπε ο Tian Junhua, ότι διατηρούσε μια ασφαλή απόσταση από τη σύζυγό του.
Εφόσον δεν αισθάνομαι άρρωστος κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης των 14 ημερών, μπορώ να πω ότι είμαι τυχερός και να ξεφύγω από την μόλυνση είχε αναφέρει ο Tian Junhua.
Η έκθεση του Wuhan ανέφερε ότι η συλλογή των δειγμάτων έρευνας ήταν δύσκολη, επικίνδυνη και δύσκολο να χρηματοδοτηθεί.

Τι ανέφερε η Shenzhen News, μια έκδοση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας σε πόλη της Κίνας

Η Shenzhen News, μια έκδοση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας της Γκουανγκντόνγκ, περιέγραψε πως τον Δεκέμβριο 2019 ο Tian Junhua αναζητούσε μέσα σε σπηλιές τους ιούς των νυχτερίδων αλλά και τσιμπούρια με στόχο να δημιουργήσει εμβόλια.
Η έκθεση ανέφερε ότι σχεδόν 2.000 ιοί που ανακαλύφθηκαν στην Κίνα τα τελευταία 12 χρόνια σχεδόν διπλασίασαν τον συνολικό αριθμό γνωστών ιών παγκοσμίως.
Μια αναζήτηση στην ιστοσελίδα CDC Wuhan από τη νέα επιδημία του κορωνοϊού δεν περιέχει καμία αναφορά στον Tian Junhua ή στο έργο του.
Έχει συμμετάσχει σε δύο τουλάχιστον επιστημονικές μελέτες σχετικά με τον ιό Wuhan και τον αντίκτυπό του.
Οι προσπάθειες να βρουν τον Tian Junhua δεν ήταν επιτυχείς.
Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι εκθέσεις σχετικά με τον Tian Junhua και ο ρόλος του στην εργασία με τους ιούς των νυχτερίδων συνδέονται με την πανδημία του κορωνοιού.
Ζει και εργάζεται στο CDC του Wuhan, εκατοντάδες μέτρα από την αγορά Huanan", ανέφερε ο αξιωματούχος.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια είχε εμμονή με τους ιούς.
Κάποιοι Αμερικανοί και διεθνείς επιστήμονες έχουν απορρίψει αναφορές που συνδέουν τον κορωνοιό με ένα από τα ερευνητικά εργαστήρια της Κίνας.
Επιμένουν ότι ο ιός προήλθε από την φύση και απλά κάποιος μολύνθηκε και στη συνέχεια άρχισε να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο.
Αλλά άλλοι λένε ότι ο κορωνοιός έχει εντυπωσιακά υψηλό αριθμό μεταλλάξεων και αυτό αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο στην Κίνα και με κάποιο τρόπο να προκάλεσε την μόλυνση.

Ποσοστό ταύτισης 96,2%

Ο ερευνητής της βιοασφάλειας Richard Ebright, καθηγητής του πανεπιστημίου Rutgers στο Ινστιτούτο Μικροβιολογίας του Waksman, δήλωσε ότι ο κορωνοϊός πίσω από την πανδημία είναι 96,2% παρόμοιος με τον ιό που ανακάλυψε το Ινστιτούτο Ιολογίας του Wuhan το 2013.
Ο ιός θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί φυσικά από ζώο σε άνθρωπο αλλά θα μπορούσε επίσης να είχε προέλθει και από το εργαστήριο.
Ιοί τύπου κορωνοιού συλλέγονται και μελετώνται από εργαστήρια σε πολλά μέρη της Κίνας - συμπεριλαμβανομένου του Wuhan Municipal CDC και του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan επομένως, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση θα μπορούσε επίσης να προήλθε από ατύχημα στο εργαστήριο.
Πριν το ξέσπασμα της Πανδημίας άλλοι δυο κορωνοϊοί στην Κίνα μελετήθηκαν σε εγκαταστάσεις βιολογικής ασφάλειας 2 (BSL-2) - όχι στο εργαστήριο BSL-4 υψηλής ασφάλειας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Wuhan - το οποίο έχει ελάχιστη προστασία απέναντι στην μόλυνση.
Η συλλογή, η καλλιέργεια, η απομόνωση ή η μόλυνση των ζώων στο BSL-2 με ιό που έχει τα χαρακτηριστικά μετάδοσης του ιού της τρέχουσας πανδημίας θα δημιουργούσε υψηλό κίνδυνο τυχαίας μόλυνσης
Ο Ebright είπε ότι το κινεζικό βίντεο δείχνει εργαζόμενους στο Wuhan CDC κάτω από τις υποδείξεις του Tian Junhua με ανεπαρκή ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και επικίνδυνες πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων εκτεθειμένων προσώπων και καρπών και χωρίς γυαλιά ή ασπίδες προσώπου.
Τέτοιες πρακτικές θα δημιουργούσαν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης από ιό που έχει ιδιότητες μετάδοσης παρόμοιες με εκείνες του ιού της επιδημίας, ανέφερε.
Ο Ebright δήλωσε ότι στοιχεία του 2017 και το βίντεο του 2019 δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει τυχαία μόλυνση.
Περιλαμβάνουν την ακούσια έκθεση σε σπήλαια ή εργαστήρια από άτομα χωρίς σωστή προστασία, τυχαία μόλυνση κατά τη διάρκεια της διαμετακόμισης από τις σπηλιές ή εργαστήρια κ.α.
Ο Kenneth Plante, αναπληρωτής διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Αναφοράς για τους Ιούς στο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Galveston, δήλωσε ότι αμφέβαλε ότι ο νέος ιός προέρχεται από εργαστήριο.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας ότι ο κορωνοιός προήλθε από κέντρο ιολογίας.
Αλλά αυτοί οι ιοί είναι στενά συνδεδεμένοι με τις νυχτερίδες και η Κίνα διεξάγει έρευνες, που παρουσιάζει σε επιστημονικά περιοδικά, σχετικά με τους κορωνοϊούς που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης