Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε πλήρη εξέλιξη ο σκιώδης πόλεμος κατά του Ιράν - Σαφές μήνυμα προς Biden η δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα

Σε πλήρη εξέλιξη ο σκιώδης πόλεμος κατά του Ιράν - Σαφές μήνυμα προς Biden η δολοφονία του κορυφαίου ιρανού πυρηνικού επιστήμονα
Σκιώδης πόλεμος κατά του Ιράν: Μυστική συνάντηση Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας
Μόνο τυχαία δε θεωρούν στρατηγικοί αναλυτές τη σημερινή 27/11 δολοφονία του επιφανή ιρανού πυρηνικού επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh, καθώς εκτιμούν ότι Ισραήλ και Σαουδική Αραβία έχουν δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην Τεχεράνη και προετοιμάζονται για την προεδρία Biden.
Κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh, αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου του Τελ Αβιβ και του Ριάντ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στον στόχο της ανάσχεσης του κοινού τους εχθρού, του Ιράν.
Εξάλλου η μυστική συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής (22/11) στην πόλη Νέομ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διαψεύσθηκε από το Ριάντ, έστειλε ένα συντονισμένο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ j. Biden ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή συσπειρώνονται.

Η δολοφονία του  Mohsen Fakhrizadeh
Θρίλερ με την δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα -  Η Τεχεράνη «δείχνει» Ισραήλ
Ο Mohsen Fakhrizadeh άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, αφού ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.
Δυτικές και ισραηλινές πηγές, καθώς και Ιρανοί εξόριστοι, αντίπαλοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, υποστήριζαν ότι ο Mohsen Fakhrizadeh ήταν ο επικεφαλής ενός απόρρητου προγράμματος για την παραγωγή ατομικής βόμβας, το οποίο σταμάτησε το 2003. Το Ιράν αρνείται εδώ και χρόνια ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να επαναφέρει (τον Mohsen Fakhrizadeh) και πριν από λίγα λεπτά αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας έφτασε στην υψηλή θέση του μαρτυρίου, μετά από χρόνια προσπαθειών και αγώνα» ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν, σε μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από τα κρατικά ΜΜΕ.
Λίγο νωρίτερα, το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι «τρομοκράτες ανατίναξαν ένα άλλο αυτοκίνητο», προτού ανοίξουν πυρ εναντίον του οχήματος που μετέφερε τον Mohsen Fakhrizadeh και τους σωματοφύλακές του, στους οποίους είχαν στήσει ενέδρα, έξω από την πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι σωματοφύλακες ανταπέδωσαν τα πυρά.
Ο Mohsen Fakhrizadeh ήταν ο επικεφαλής του τμήματος Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο αυτό.
Η δολοφονία του επιστήμονα είναι μια απόδειξη "του βάθους του μίσους των εχθρών" απέναντι στην Ισλαμική Δημοκρατία, έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Άμυνας, ταξίαρχος Amir Hatami.
«Αυτή η δειλία - με σοβαρές ενδείξεις για τον ρόλο του Ισραήλ - δείχνει την απελπισμένη πολεμοκαπηλία των δραστών» έγραψε στο Twitter ο J. Zarif.
«Το Ιράν καλεί τη διεθνή κοινότητα, και ιδίως την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σταματήσουν την επαίσχυντη τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και να καταδικάσουν αυτήν την ενέργεια κρατικής τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Β. Netanyahu δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για την επίθεση, ανέφερε νωρίτερα Ισραηλινός αξιωματούχος.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ απέφυγε επίσης να σχολιάσει το θέμα.
Image
Το Ισραήλ επιδιώκει πόλεμο πριν φύγει ο Trump

Στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Ali khamenei κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πυρηνικό επιστήμονα Mohsen Fakhrizadeh  με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.
Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του  συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ D. Trump) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο", έγραψε στο Twitter ο διοικητής H. Deyan.

Ποιος ήταν ο Mohsen Fakhrizadeh

Σε μια έκθεση-ορόσημο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του 2011 ο Mohsen Fakhrizadeh αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στην ύποπτη προσπάθεια του Ιράν να αναπτύξει την τεχνολογία και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να κατασκευάσει ατομικές βόμβες. Στο κείμενο αυτό, η υπηρεσία του ΟΗΕ άφηνε να εννοηθεί ότι ο Ιρανός επιστήμονας ενδέχεται να είχε ακόμη κάποιο ρόλο σε αυτή τη δραστηριότητα, την εποχή εκείνη.
Ο Mohsen Fakhrizadeh, που πιστεύεται ότι ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης, ήταν ο μοναδικός Ιρανός που κατονομαζόταν στην έκθεση της ΙΑΕΑ.
Η ΙΑΕΑ ήθελε εδώ και χρόνια να τον συναντήσει, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει για το αν η Τεχεράνη διεξάγει παράνομες έρευνες για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το Ιράν, δείχνοντας ότι δεν επρόκειτο να αποδεχτεί το αίτημα, παραδέχτηκε την ύπαρξη του Mohsen Fakhrizadeh πριν από μερικές χρόνια, όμως επέμενε ότι είναι ένας αξιωματικός του στρατού που δεν έχει καμία ανάμιξη στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή.
Ο Ιρανός επιστήμονας κατονομαζόταν και σε ένα ψήφισμα του ΟΗΕ, το 2007, ως πρόσωπο που εμπλέκεται στις πυρηνικές ή βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν.
Μια ομάδα της εξόριστης αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI) τον Μάιο του 2011 έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση που περιελάμβανε μια φωτογραφία του Mohsen Fakhrizadeh: έδειχνε έναν άνδρα με σκούρα μαλλιά και κοντά γένια, όμως δεν ήταν εφικτό να επαληθευτεί η γνησιότητά της από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.
Σύμφωνα με το NCRI, ο Mohsen Fakhrizadeh γεννήθηκε το 1958 στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κομ. Υπήρξε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και ταξίαρχος των Φρουρών της Επανάστασης.
Ήταν κάτοχος διδακτορικού στην πυρηνική μηχανική και δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Ιμάμη Χουσεΐν του Ιράν.

Η μυστική συνάντηση bin Salman - Netanyhahu στέλνει στον Biden ένα ισχυρό μήνυμα για το Ιράν

Η ιστορική συνάντηση του ισραηλινού πρωθυπουργού με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε συμμάχους και εχθρούς ότι οι δύο χώρες παραμένουν βαθιά προσηλωμένες στον στόχο της ανάσχεσης του κοινού τους εχθρού, του Ιράν.
Η μυστική συνάντηση της προηγούμενης Κυριακής στην πόλη Νέομ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε από ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά διαψεύσθηκε από το Ριάντ, έστειλε ένα συντονισμένο μήνυμα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στην περιοχή συσπειρώνονται.
Είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη επίσκεψη ισραηλινού ηγέτη στην Σαουδική Αραβία, μία συνάντηση αδιανόητη μέχρι πρόσφατα, αφού οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις. Αλλά υπογραμμίζει τον βαθμό ανησυχίας των δύο χωρών για το Ιράν και δείχνει πώς η αντιπαλότητα με την Τεχεράνη προκαλεί αναθεώρηση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ χωρών της Μέσης Ανατολής.
«Είναι για το Ιράν, το Ιράν, το Ιράν», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ J. Hanegby στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού όταν ερωτήθηκε για την επίσκεψη. «Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί ο άξονας που θα απομονώσει το Ιράν».
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο de facto ηγέτης της χώρας, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ B. Netanyahu είχαν και οι δύο την ισχυρή υποστήριξη του D. Trump και τον στήριξαν στην εκστρατεία της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν που είχε υιοθετήσει.
Φοβούνται ότι ο Biden θα υιοθετήσει πολιτική παρόμοια με εκείνη που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση του B. Obama, που έθεσε σε δοκιμασία τους δεσμούς της Ουάσινγκτον με τους παραδοσιακούς της συμμάχους στην Μέση Ανατολή.
Ο Biden  έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποσύρθηκε ο Trump το 2018, και ότι θα συνεργασθεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση των όρων της - υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα επιστρέψει στην αυστηρή τήρηση των ρυθμίσεων της συμφωνίας.
Τόσο το Ισραήλ, όσο και η Σαουδική Αραβία, έχουν τελευταία κλιμακώσει την ρητορική τους κατά του Ιράν, με το οποίο το Ριάντ βρίσκεται σε σύγκρουση σε σειρά περιφερειακών συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Το Ιράν έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σιιτικών πολιτοφυλακών σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, από το Ιράκ, την Συρία και τον Λίβανο, μέχρι τον Κόλπο και την Υεμένη.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αντάρτες Χούτι επετέθησαν κατά σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, στην τελευταία μίας μακράς σειράς επιθέσεων κατά σαουδαραβικών στόχων.
Το Ισραήλ διεξάγει έναν σκιώδη πόλεμο κατά των ιρανικών δυνάμεων, κυρίως με συστηματικές αεροπορικές επιδρομές στην Συρία κατά της λιβανικής σιιτικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, κατά των Φρουρών της Επανάστασης και κατά της διακίνησης των όπλων στο έδαφος της Συρίας.
Ο σαουδάραβας βασιλιάς στο σκοτάδι
Η μυστική συνάντηση της Κυριακής πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ M. Pompeo και του αρχηγού της Μοσάντ, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο Pompeo, ο οποίος προσπαθούσε επί μακρόν να πείσει την Σαουδική Αραβία να ακολουθήσει τα βήματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Σουδάν στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, απέφυγε να επιβεβαιώσει την συνάντηση.
Όμως διπλωμάτες των χωρών της περιοχής δήλωσαν ότι αμερικανοί διπλωμάτες επιβεβαίωσαν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε.
Ο Netanyahu δεν θέλησε να σχολιάσει την συνάντηση. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν από την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας.
Την Πέμπτη, δήλωσε ότι αναμένει ότι και άλλες χώρες θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τους προσεχείς μήνες.
Η συζήτηση για την μυστική συνάντηση ήταν περιορισμένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ορισμένα πρόσωπα της αντιπολίτευσης την κατήγγειλαν. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η διάψευση εκ μέρους του Ριάντ μπορεί να έγινε με στόχο την βολιδοσκόπηση της κατάστασης στο εσωτερικό του βασιλείου.
Η Σαουδική Αραβία, γενέτειρα του ισλάμ, έχει αμβλύνει τα τελευταία χρόνια την στάση της απέναντι στο Ισραήλ, αλλά παραμένει ανέτοιμη για την εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος, η οποία θα δημιουργούσε δυσκολίες στον βασιλιά Salman ελλείψει παλαιστινο-ισραηλινής ειρηνευτικής συμφωνίας.
«Η συνάντηση με τον Netanyahu σκοπό έχει να δείξει ότι ο MbS (Mohammed bin Salman) είναι περισσότερο θετικά διακείμενος από τον πατέρα του προς την εξομάλυνση των σχέσεων και χωρίς την εκ προοιμίου επίτευξη συμφωνίας "των δύο κρατών" », δήλωσε ο Neil Quilliam του Chatham House.
Παρά ταύτα, η εξομάλυνση αυτή δεν αναμένεται όσο ο βασιλιάς Salman βρίσκεται εν ζωή, εκτιμούν μία σαουδαραβική και μία διπλωματική πηγή στο Ριάντ.
«Η εξομάλυνση ... είναι το καρότο για να εκτραπεί η προσοχή του Biden από άλλα θέματα, κυρίως το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Σαουδική Αραβία» δήλωσε διπλωματική πηγή στο Ριάντ.
Και οι δύο πηγές δηλώνουν ότι ο βασιλιάς Salman δεν ενημερώθηκε για την επίσκεψη Netanyahu.
Αν και ο βασιλιάς προήδρευσε της συνόδου κορυφής της G20 το περασμένο σαββατοκύριακο, η οποία διεξήχθη με τηλεδιάσκεψη, φήμες για την κατάσταση της υγείας του κυκλοφορούν από όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο το περασμένο καλοκαίρι.
Ένα βίντεο που διέρρευσε κατά την διάρκεια της συνόδου της G20 έδειχνε τον πρίγκιπα διάδοχο να διορθώνει τον μπερδεμένο βασιλιά. Η διαρροή ήταν εσκεμμένη, σύμφωνα με πηγές.
Ισραηλινές διαρροές
Η διαρροή για την πραγματοποίηση της συνάντησης της Νέομ πιθανότατα ήταν εσκεμμένη από την πλευρά του Ισραήλ: χρησιμοποιήθηκε ιδιωτικό τζετ σε απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ, το οποίο μπορούσε εύκολα να εντοπισθεί στα flight trackers, και η ισραηλινή λογοκρισία δεν εμπόδισε την δημοσίευση ρεπορτάζ για το θέμα.
Η διαρροή έδωσε στον Netanyahu την ευκαιρία να φέρει σε δύσκολη θέση τον πολιτικό του αντίπαλο Benjamin Gantz, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει την εναλλασσόμενη πρωθυπουργία σε έναν χρόνο.
Στα ρεπορτάζ για την επίσκεψη υπήρχε το στοιχείο ότι ο Netanyahu δεν ενημέρωσε τον Benjamin Gantz για την πτήση, υπονοώντας προς τους ισραηλινούς ψηφοφόρους ότι ο κεντρώος πολιτικός δεν είναι έμπιστος, ικανός να κρατήσει μυστικό, εν μέσω και φημολογίας για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Ο Benjamin Gantz χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την διαρροή της πληροφορίας για την επίσκεψη.
Ο Netanyahu έχει παραδεχθεί ότι έχει κρατήσει τον Benjamin Gantz στο σκοτάδι και για τις μυστικές διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που οδήγησαν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης