Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Credit Positive για την Πειραιώς η μετατροπή των CoCos, θα μειώσει σε κάτω από 30% τα NPLs

Fitch: Credit Positive για την Πειραιώς η μετατροπή των CoCos, θα μειώσει σε κάτω από 30% τα NPLs
Σχόλιο της Fitch Ratings για την Τράπεζα Πειραιώς
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζα Πειραιώς αποτιμά η Fitch Ratings τη μετατροπή των CoCos σε κοινές μετοχές, καθώς η εξοικονόμηση κεφαλαίων από τα κουπόνια θα αυξήσει την ευελιξία κεφαλαίου της ελληνικής τράπεζας για να επιταχύνει τον καθαρισμό του ισολογισμού.
Όπως σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις της Πειραιώς («CCC») αντικατοπτρίζουν την πολύ υψηλή έκθεση των κεφαλαίων σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, η οποία είναι ήδη ασθενής.
Υπολογίζεται ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας ήταν 48% και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 200% των κεφαλαίων του CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
«Τα CoCos, με ανεξόφλητο ποσό 2,04 δισεκ. ευρώ, εκδόθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης τον Νοέμβριο του 2015.
Η μετατροπή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση κουπονιών ύψους 165 εκατ. ευρώ ετησίως, που αντιστοιχεί σε 40bp σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, τα οποία θα βοηθήσουν την τράπεζα να διαθέσει επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ απομειωμένων δανείων έως το τέλος του 2021, μαζί με άλλες πράξεις αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό θα προσθέσει στην προγραμματισμένη τιτλοποίηση 7 δισεκ. ευρώ προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, που αναμενόταν στις αρχές του 2021, κάνοντας χρήση του συστήματος προστασίας περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδας -Ηρακλής.
Υπολογίζουμε ότι οι δύο συναλλαγές θα μειώσουν τον δείκτη NPLs σε λιγότερο από 30%, μειώνοντας το χάσμα με τους εγχώριους ομόλογους.
Η μετατροπή δεν επηρεάζει το ρυθμιστικό κεφάλαιο της Πειραιώς, καθώς τα CoCos αντιμετωπίζονται ήδη ως κεφάλαιο CET1.
Ο αναφερόμενος λόγος CET1 ήταν 14,1% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 (11,6% σε πλήρως φορτωμένη βάση) με ελάχιστη απαίτηση 9,33% (συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης κεφαλαίου άλλων συστημικά σημαντικών ρυθμιστικών ιδρυμάτων)», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης