Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο στόχαστρο του Ην. Βασιλείου η Big Tech με νέους κανόνες ανταγωνισμού - Google, Facebook στο επίκεντρο

Στο στόχαστρο του Ην. Βασιλείου η Big Tech με νέους κανόνες ανταγωνισμού - Google, Facebook στο επίκεντρο
Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά, ακροβατώντας μεταξύ πιέσεων για μεγαλύτερους κανόνες ανταγωνισμού σε εταιρείες που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα, δελεάζοντας παράλληλα τες να συνεχίσουν να επενδύουν μετά τη λήξη της προθεσμίας μετάβασης στο Brexit
Τη δημιουργία νέων κανόνων που θα περιορίσουν τη δύναμη των τεχνολογικών γιγάντων όπως το Google και το Facebook ανακοίνωσε το Ηνωμένο Βασίλειο στις 27 Νοεμβρίου 2020.
Η ανακοίνωση έρχεται καθώς η αρχή ανταγωνισμού της χώρας δημοσίευσε μια έκθεση νωρίτερα μέσα στο έτος (2020), η οποία προειδοποίησε ότι αυτές οι εταιρείες είχαν γίνει υπερβολικά κυρίαρχες, ιδίως στον τομέα της διαφήμισης στο διαδίκτυο, και ότι απαιτούνται μεγαλύτεροι κανονιστικοί έλεγχοι για να δώσουν στις μικρότερες εταιρείες τη δυνατότητα για να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις του ανταγωνισμού, σύμφωνα με την Politico.
Η κίνηση του Λονδίνου προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στο πλαίσιο της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου, της τοπικής ρυθμιστικής αρχής, που θα επιβλέπει τη σύνταξη νέων κανόνων έως το τέλος του 2021.
Διαδικασία που έρχεται πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσιεύσει μια αναθεώρηση των δικών της αντιμονοπωλιακών προτύπων τον Δεκέμβριο του 2020 για να δοθούν στις δυνάμεις του μπλοκ μεγαλύτερες εξουσίες έναντι κυρίαρχων επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί νομοθέτες ζήτησαν ομοίως επιπλέον όρια για τα μεγαλύτερα ονόματα της Silicon Valley σε πρόσφατη έκθεση τους, ενώ οι ομοσπονδιακές και κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είτε υπέβαλαν, είτε αναμένεται να υποβάλουν τις επόμενες εβδομάδες, αγωγές εναντίον της Google και του Facebook με κατηγορίες για κατάχρηση στο διαδίκτυο με σκοπό το κέρδος.
Και οι δύο εταιρείες αρνούνται οποιαδήποτε παραβίαση.
"Υπάρχει συναίνεση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό ότι η συγκέντρωση ισχύος σε μικρό αριθμό εταιρειών τεχνολογίας περιορίζει την ανάπτυξη του κλάδου", ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός ψηφιακών υπηρεσιών της χώρας.
"Ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσουμε και να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή τεχνολογικής ανάπτυξης"
Παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά, ακροβατώντας μεταξύ πιέσεων για μεγαλύτερους κανόνες ανταγωνισμού σε εταιρείες που έχουν σημαντικό αποτύπωμα στη χώρα και δελεάζοντας παράλληλα αυτές να συνεχίσουν να επενδύουν μετά τη λήξη της προθεσμίας μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή, μια νέα μονάδα ψηφιακής αγοράς θα συσταθεί τον Απρίλιο του 2021 στο πλαίσιο της αντιμονοπωλιακής ρυθμιστικής αρχής της χώρας που θα συντάξει προτάσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχουν οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες όταν δραστηριοποιούνται στον διαδικτυακό κόσμο.
Μια διαβούλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2021 και στη συνέχεια η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα νομοθετήσει, πιθανότατα το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης