Διεθνή

Η επικείμενη εκτέλεση Σουηδού ακαδημαϊκού αυξάνει τις εντάσεις ΕΕ - Ιράν

Η επικείμενη εκτέλεση Σουηδού ακαδημαϊκού αυξάνει τις εντάσεις ΕΕ - Ιράν
Οι προσπάθειες της Στοκχόλμης να διασφαλίσουν την απελευθέρωση του Ahmadreza Djalali απορρίφθηκαν από την Τεχεράνη
Η τελευταία προσπάθεια της Σουηδίας να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Σουηδο -Ιρανού ακαδημαϊκού Ahmadreza Djalali, απορρίφθηκε από το Ιράν, ενισχύοντας την ανησυχία ότι η εκτέλεση του πλησιάζει, υπογραμμίζοντας έτσι παράλληλα τις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και της Τεχεράνης.
Ο Djalali σύμφωνα με την Politico καταδικάστηκε σε θάνατο από ιρανικό δικαστήριο το 2017 με κατηγορίες κατασκοπείας για το Ισραήλ.
Ο ακαδημαϊκός, πρώην ερευνητής στο ιατρικό πανεπιστήμιο Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη, αρνείται τις κατηγορίες.
Ο Djalali κρατείται στη φυλακή Έβιν έξω από την Τεχεράνη τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν την ετυμηγορία του δικαστηρίου του ως άδικη, καθώς δήλωσαν ότι βασίστηκε σε ομολογία που καταγράφηκε υπό βασανιστήρια.
Η σύζυγός του, Vida Mehrannia, είπε ότι ο άντρας της την κάλεσε και είπε ότι μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή για να περιμένει την εκτέλεση του.
«Είπε ότι πιθανότατα δεν θα μπορούσε να με καλέσει ξανά», δήλωσε σε δραμτικό τόνο η ίδια στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.
Η Mehrannia δήλωσε επιπλέον, ότι είχε ενημερώσει το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών για την κλήση και, αργότερα η υπουργός Εξωτερικών της χώρας επικοινώνησε με τον Ιρανό ομόλογό της για να διαμαρτυρηθεί.
«Η Σουηδία εργάζεται για να σταματήσει η εκτέλεση της θανατικής ποινής εναντίον του Djalali, έγραψε η Linde .
Οι ιρανικές αρχές δήλωσαν ότι η άποψη της Σουηδίας βασίστηκε σε ψευδείς πληροφορίες και καταδίκασε την απόπειρα παρέμβασης της Linde.
«Το δικαστικό σώμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ανεξάρτητο και κάθε παρέμβαση στην έκδοση ή εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων απορρίπτεται και είναι απαράδεκτη», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε δήλωση του.
Η βελγική κυβέρνηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα υποστήριξε το αίτημα της Σουηδίας να μην εκτελέσει τον Djalali, ο οποίος είναι επίσης λέκτορας στο Vrije Universiteit Brussel (VUB).
«Η χώρα μας είναι ενάντια στη θανατική ποινή και καλεί το Ιράν να μην εκτελέσει τον κ. Djalali», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης