Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σενάρια για διατήρηση lockdown στις κόκκινες περιοχές - Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα - Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι

Σενάρια για διατήρηση lockdown στις κόκκινες περιοχές - Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα - Στα 2.013 τα νέα κρούσματα - Στους 607 οι διασωληνωμένοι
Κρίσιμες οι επόμενες 15 ημέρες - Πηγές ανησυχίας Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία - Μείωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
(Συνεχές upd) Τα στοιχεία από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μελετούν και επεξεργάζονται οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν το πώς και το πότε θα αρθεί το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή πάντως που υπάρχει έκδηλος προβληματισμός για το ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί και παρά τα περιοριστικά μέτρα, να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να μην ανοίξει ταυτόχρονα όλη η χώρα, αλλά να διατηρηθεί η καραντίνα στις περιοχές εκείνες, οι οποίες θα εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη διασπορά του ιού, αν και η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, διαμηνύει πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και εκτιμάται πως θα υπάρχουν πιο ασφαλή δεδομένα σχετικά με την πορεία του ιού.
Δεν αποκλείεται πάντως αύριο Σάββατο 28/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται η χώρα να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, αν πρώτα δεν μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο, αν το lockdown θα αρθεί σε αυτή την ημερομηνία ή αν θα υπάρξει, για παράδειγμα,  μια ακόμα εβδομάδα παράταση πανελλαδικά, ή αν θα διατηρηθεί η καραντίνα σε περιοχές της χώρας που θα εξακολουθούν να είναι στο κόκκινο αλλά θα αρθεί σε άλλες που δεν επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας είναι πραγματικά σε οριακό σημείο.
Πολλά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη κορεστεί, κάτι άλλο που αποδεικνύουν και οι χθεσινές πρώτες αεροδιακομιδές από νοσοκομείο της Καβάλας – αφορούσαν ωστόσο ασθενείς από τη Δράμα, όπου το νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς με covid – προς την Αθήνα, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές για έλλειψη σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Χαρδαλιάς: Σε ποιες περιοχές είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο - Τι είπε για Δ. Ελλάδα

Το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές σε σύνολο 74 προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων για τις περιοχές Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ροδόπη, Τρίκαλα.
«Αστοχίες ή μη τήρηση μέτρων μπορεί να φέρει και άλλες περιοχές στη θέση αυτών» τόνισε.
Έκανε στο σημείο αυτό λόγο για αύξηση ιικού φορτίου στην Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και την Ηλία, δηλαδή την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«H πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση. Η συζήτηση για άνοιγμα του λοκντάουν είναι πρόωρη.
«Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά όπως σε όλη την Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παπαευαγγέλου: Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση

Υψηλός παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων και σήμερα σε Θεσσαλονίκη (545), Αττική (319) και Λάρισα (106), όπως τόνισε η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Αξιοσημείωτος είναι, όμως, και ο αριθμός στις Σέρρες και τη Μαγνησία.
Με βάση τα παγκόσμια δεδομένα, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη 17η θέση όσον αφορά τα κρούσματα και στη 16η όσον αφορά τη θνητότητα.
«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο είναι σταθερά υψηλό», επεσήμανε η Λοιμωξιολόγος και προσέθεσε πως «η μείωση, δυστυχώς, έχει αργότερο ρυθμό από αυτό που θα επιθυμούσαμε».
Σημειώνεται, επίσης, αύξηση της διάμεσης ηλικίας των  νέων κρουσμάτων στα 48 έτη.
Το ΕΣΥ  φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχει μια σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές, όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.
Σημείωσε, επιπλέον ότι, σε όλη τη χώρα υπάρχουν 4500 ασθενείς, εκ των οποίων πάνω από το ¼ είναι στη Θεσσαλονίκη. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα.
Σχετικά με την άρση του απαγορευτικού, η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή και θα εξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η πίεση στις ΜΕΘ είναι ο βασικός παράγοντας για λήψη αποφάσεων.
Όσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση, τόνισε.

Στους 2.102 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε σήμερα 27/11 2.013 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2013, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 101.287 (ημερήσια μεταβολή +2%), εκ των οποίων 53,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 101, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 2.102 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 607 (72,2% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 101.287 κρουσμάτων, τα 4.865 (4,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 26.718 (26,4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.332.931 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 196577 δείγματα.
Image
Πέτσας: Δεν έχουμε εισήγηση για διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown στις Περιφέρειες

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση σχετικά με το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown με διαφορετικές ταχύτητες στις Περιφέρειες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών.
Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς.
Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια.
Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι.
Αλλά δεν είμαστε εκεί.
Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κ.Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στις πόλεις εκείνες που τις επόμενες ημέρες έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.
Αναφερόμενος στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ο κ.Πέτσας είπε ότι δεν πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα όσο ήθελαν οι ειδικοί και η κυβέρνηση.

Μόσιαλος: Να μην ανοίξει όλη η βόρεια και η νότια Ελλάδα ταυτόχρονα – Σε ζώνες το άνοιγμα

Τη θέση ότι δεν πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα η βόρεια και η νότια Ελλάδα καθώς δεν έχουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο διατύπωσε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας, Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην άρση του lockdown.
«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η βόρεια με τη νότια Ελλάδα.
Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες.
Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.  
«Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.
Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.
Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες.
Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης - που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα - είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις» τόνισε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε».

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα

Τη θέση ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που καταγράφονται κυρίως στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Δράμας ο κ.Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, είπε πως «το νοσοκομείο της Δράμας, δεν έχει πρόβλημα, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας».
«Το νοσοκομείο της Δράμας είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα εχει 12, έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μία συγκλονιστική προσπάθεια.
Δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους.
Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος.
Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη.
Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφορικά με τα εμβόλια, υποστήριξε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη, την ίδια μέρα που θα πάνε στη Γερμανία ή την Πορτογαλία θα έρθουν και στην Ελλάδα.
Πάντως και παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ.Κικίλιας, σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στο νοσοκομείο Δράμας από τα μέλη του συλλόγου ιατρών, του σωματείου νοσηλευτών και του σωματείου εργαζομένων, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης ώστε να ζητηθεί να σταλεί άμεση βοήθεια προς το νοσοκομείο.
Από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ζητείται να σταλούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων, όπως παθολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων κ.ά.
Επίσης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, στις 8 Νοεμβρίου, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση ιατρικού προσωπικού και αν υπάρχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που προτίθενται άμεσα να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης