Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς έναντι του κορωνοϊού - Η λίστα του Bloomberg

tags :
Ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς έναντι του κορωνοϊού - Η λίστα του Bloomberg
Το Bloomberg εισήγαγε τη «βαθμολογία Covid Resilience Ranking» για τις οικονομίες, η οποία μετρά πόσο ανθεκτική ήταν μια δεδομένη οικονομία στις διαταραχές που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αποκαλύψει τις αδυναμίες του παγκόσμιου συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, ενώ επίσης αποκάλυψε πώς οι αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν να δείξουν απροσδόκητες αντοχές.
Η μικρή Νότια Κορέα κατάφερε να καταστείλει τον ιό με μαζικά τεστ και εντοπισμό.
Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, έχουν καταγράψει τους περισσότερους θανάτους, ενώ η Κίνα έχει ήδη εμβολιάσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους πριν ακόμη εγκριθεί η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού.
Με τόσες πολλές μεταβλητές, το Bloomberg προσπάθησε να αναπτύξει μια λίστα για το ποιες χώρες είχαν την καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της επιδημίας.
Οι βαθμολογίες βασίστηκαν σε δύο ευρείες κατηγορίες, την κατάσταση COVID και την ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, το Bloomberg εισήγαγε τη «βαθμολογία Covid Resilience Ranking» για τις οικονομίες, η οποία μετρά πόσο ανθεκτική ήταν μια δεδομένη οικονομία στις διαταραχές που προκλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Υπήρχαν 10 βασικές μετρήσεις: από την αύξηση των κρουσμάτων έως το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας, τις δυνατότητες τεστ και - το σημαντικότερο - εάν η χώρα είχε καταφέρει να εξασφαλίσει συμφωνίες εφοδιασμού για τα εμβόλια COVID-19 που πρόκειται να διατεθούν στην αγορά στη Δύση.
Δεν προκαλεί έκπληξη, τελικά, ότι οι τρεις πρώτες χώρες ήταν η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν.

Για να προσπαθήσει να απλοποιήσει τα πράγματα, το Bloomberg κράτησε την κατάταξη στις οικονομίες με  ΑΕΠ τουλάχιστον 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τρεις κορυφαίες έλαβαν εγκαίρως συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.

Μάλιστα, το Bloomberg σημείωσε ότι ο έλεγχος των συνόρων ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο των στρατηγικών των πιο επιτυχημένων χωρών, ξεκινώντας με την απόφαση του Πεκίνου να κλείσει την επαρχία Χουμπέι και την πόλη Γουχάν.

Τέλος, το Bloomberg επεσήμανε ότι γενικά οι αυταρχικές χώρες ξεπέρασαν τις δημοκρατίες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Και ενώ τα lockdown έχουν επιβληθεί σε όλο τον κόσμο με μικτά αποτελέσματα, το Bloomberg ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτελεσματικό από ό,τι όταν οι πολίτες έχουν πίστη στις αρχές και την καθοδήγησή τους.
Όταν συμβεί αυτό - και το Bloomberg αναφέρει την Ιαπωνία και τη Σουηδία ως παραδείγματα - τα lockdown δεν είναι απαραίτητα για να αντισταθμιστεί η αύξηση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ έχουν καθυστερήσει σε πολλές πτυχές της απόκρισης στον ιό, κατέχουν το προβάδισμα στον αριθμό των συμφωνιών εμβολίων που έχει ήδη καταλήξει.
Στο τέλος, όποιος έχει τα εμβόλια πιθανότατα θα είναι στην καλύτερη θέση να προχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης