Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οργή Άγκυρας κατά Ευρωβουλής: Οι Ελληνοκύπριοι υπαγόρευσαν το ψήφισμα για τα Βαρώσια - Αποδεχτείτε την κατάσταση

Οργή Άγκυρας κατά Ευρωβουλής: Οι Ελληνοκύπριοι υπαγόρευσαν το ψήφισμα για τα Βαρώσια - Αποδεχτείτε την κατάσταση
Η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στην Κυπριακή Δημοκρατία, απορρίπτοντας παράλληλα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια
Σε απόρριψη του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ωτην κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό προχώρησε η Άγκυρα, με πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Aksoy δήλωσε πως «απορρίπτουμε πλήρως τη μη δεσμευτική σύσταση που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση που έκανε η Προεδρία της ΤΔΒΚ για αυτό το ζήτημα».

«Επίθεση» και κατά της Κύπρου

Παράληλλα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο άσχετο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κυπριακό Ζήτημα.
Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Aksoy
Tο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».
Χωρίς να ανέχεται απειλές και εκβιασμούς η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης προστατεύοντας αποφασιστικά τα δικαιώματά της καθώς και των Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η δήλωση του Τούρκου Υπουργού.

Το επίμαχο ψήφισμα

Όπως μετέδιδε χθες (26/11) το ΒΝ,με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Καταψήφισαν τρεις ευρωβουλευτές:ο Τσέχος Ivan David και ο Ολλανδός Marcel de Graaf από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ο χρυσαυγίτης Ιωάννης Λαγός.
Παράλληλα, το ΕΚ παροτρύνει την κυβέρνηση της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στο νησί, σύμφωνα με την πρόσφατη έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καλεί την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περιοχή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και να απόσχει από κάθε ενέργεια που αλλοιώνει τη δημογραφική ισορροπία του νησιού μέσω της εφαρμογής πολιτικής παράνομων εποικισμών.
Νωρίτερα, με ευρεία πλειοψηφία (440 ψήφοι υπέρ, 193 κατά) είχε περάσει τροπολογία που κατέθεσε η ελληνική και η κυπριακή αντιπροσωπεία του ΕΛΚ, με πρωτοβουλία των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Λευτέρη Χριστοφόρου και Λουκά Φουρλά (και περιλαμβάνεται στο συγκεκριμένο ψήφισμα) η οποία καλεί «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία ως απάντηση στις παράνομες δραστηριότητές της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης