Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Στο +6,8% η παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 με «όχημα» τα εμβόλια

Capital Economics: Στο +6,8% η παγκόσμια ανάκαμψη το 2021 με «όχημα» τα εμβόλια
Τα νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων
Στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε η Capital Economics, λόγω των θετικών εξελίξεων στην ανάπτυξη των εμβολίων για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τους  αναλυτές, ενώ οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για πολλές οικονομίες παγκοσμίως, τα νέα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων οδήγησαν στην ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το παγκόσμιο ΑΕΠ, κατά 0,8% και 0,5% στο +6,8% για το 2021 και στο +4,6% για το 2022.
Η θετική επίδραση θα είναι μεγαλύτερη στις αναδυόμενες οικονομίες.
Συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, η Capital Economics εκτιμά ότι δεν θα επιστρέψει απόλυτα στα προ κρίσης επίπεδα σε ορίζοντα διετίας, ωστόσο θα ανακάμψει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από την ανάπτυξη των εμβολίων ποικίλλουν, ανάλογα με την ταχύτητα της διανομής, αλλά και την επίδραση της πανδημίας.
Οι υψηλότερες αναθεωρήσεις αφορούν την ανάπτυξη του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για τις περιοχές που υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των lockdowns και εκτιμάται ότι θα ανακάμψουν με ταχύτερο ρυθμό, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.
Πάντως στην Ευρωζώνη η δραστηριότητα δεν αναμένεται να επιστρέψει σύντομα στο προ πανδημίας επίπεδα.
Image
ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν επίσης άμεσα και σημαντικά, δεδομένης της πιθανότητας καλής πρόσβασης στα εμβόλια.
Οι επιπτώσεις στις προβλέψεις μας θα είναι μικρότερες από ό, τι στη νότια Ευρώπη, δεδομένου ότι οι πρόσφατοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα ήταν λιγότερο αυστηροί.
«Η ανοδική πορεία για την ετήσια ανάπτυξη το 2021 αντισταθμίζεται μερικώς από το γεγονός ότι έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για το δ΄τρίμηνο του 2020 και το α΄τρίμηνο του 2021, λόγω της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων και της ενίσχυσης των περιορισμών.

Αναδυόμενες

Οι επιδράσεις των εμβολίων στις αναδυόμενες οικονομίες ποικίλλουν σημαντικά.
Η οικονομία της Κίνας είναι πιθανό να βιώσει ασθενέστερη ανάπτυξη το 2021 και το 2020, καθώς έχει ήδη ανακάμψει λόγω του περιορισμού της μετάδοσης του κορωνοϊού.
Ενώ αναμένεται ασθενέστερη ανάπτυξη της οικονομίας της Κίνας κατά το 2021-22, η ισχυρότερη ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σημαίνει ότι η πρόβλεψη ανάπτυξης για το σύνολο του 2021 παραμένει αμετάβλητη στο 10%.
Σε κάποιες φτωχότερες αναδυόμενες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής και σε τμήματα της Λατινικής Αμερικής, η πιθανή αργή διανομή εμβολίων θα διατηρήσει το ΑΕΠ πολύ πιο κάτω από την προ - κρίσης τάση.
Ωστόσο, στην αναδυόμενη Ευρώπη, η πιθανή ευρεία διανομή εμβολίων θα επιτρέψει στις οικονομίες να επανέλθουν πιο γρήγορα σε φυσιολογικά επίπεδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης