Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέα ανοδική κίνηση με τον ΟΠΑΠ να πρωταγωνιστεί

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Νέα ανοδική κίνηση με τον ΟΠΑΠ να πρωταγωνιστεί
ΑΓΟΡΑ: Μέσω ΟΠΑΠ η αγορά κινείται στο ξεκίνημα εκ νέου ανοδικά και με το γενικό δείκτη να είναι πάνω από τις 730 μονάδες. Καλή εικόνα από Πειραιώς, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Εθνική και Alpha Bank.

Στην Ευρώπη οι τάσεις είναι ήπια ανοδικές. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται δείχνουν ότι οι εταιρείες τα πηγαίνουν αρκετά καλύτερα από αυτό που περιμέναμε εμείς ή οι αναλυτές ή ακόμα και οι διοικήσεις στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

ΟΠΑΠ: Με το νέο καθεστώς πληρώνει πλέον στο δημόσιο εισφορά 5%, από 35%. Αν παραμείνει απελευθερώνει μεγάλα κεφάλαια και βελτιώνει λειτουργική κερδοφορία και ελεύθερες ταμειακές ροές. Έως και 2 ευρώ ανά μετοχή θα μπορούσε να βελτιωθεί η δίκαιη τιμή. Δεν υπάρχουν ακόμα διαπραγματεύσεις με το δημόσιο, ή αλλιώς δεν έχει καταθέσει το δημόσιο κάποια πρόταση.

Η δική μας αίσθηση είναι πως κάτι θα ζητήσει το δημόσιο και ίσως κάτι να προσφέρει στον ΟΠΑΠ προκειμένου να αλλάξει το ύψος της εισφοράς. Αν τελικά μείνει χαμηλότερο από το 35% θα μπορέσει να βελτιώσει τη διάρθρωση του ισολογισμού και άρα να βελτιωθεί και η δίκαιη τιμή. Επίσης σημειώνουμε πως η διοίκηση είπε πως θα πληρώνει 5% αλλά θα υπολογίζει 30%.

Η μετοχή ξεκίνησε με μεγάλη άνοδο και την τιμή στα 9,655 ευρώ με άνοδο 7% και όγκο άνω των 130 χιλ. τεμαχίων. Η αποτίμηση στα 3,3 δισ. ευρώ.

ΕΧΑΕ: Το Κατάρ αγοράζει το 10% του τουρκικού χρηματιστηρίου και εδώ στην Ελλάδα έφτασε η αποτίμηση της δικής μας αγοράς 150 εκατ. ευρώ και τόσες εισηγμένες διαθέτουν χρήματα στα ταμεία τους και μία δε βρέθηκε να βγει να μαζέψει ένα αξιόλογο ποσοστό που θα μπορούσε ακόμα και τη διοίκηση να της δώσει. Έτοιμη να ξεφύγει ανοδικά η μετοχή με βάση τη διαγραμματική της εικόνα. Στα 3,30 ευρώ στο ξεκίνημα.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Αυξημένες κατά 14,6% οι πωλήσεις στο ενεάμηνο και ανήλθαν στα 241,4 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA ανήλθαν στα 152,3 εκατ. ευρώ βελτιωμένα κατά 15,9% και τα καθαρά κέρδη στα 58,6 εκατ. ευρώ βελτιωμένα κατά 43,3%. Ο καθαρός δανεισμός λόγω της πώλησης αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ μειώθηκε στα 598,5 εκατ. ευρώ. Στα 13,16 ευρώ στο ξεκίνημα.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά το κλείσιμο δημοσιεύει αποτελέσματα και έχει και τηλεδιάσκεψη, που λογικά θα δοθεί ενημέρωση για όλα όσα έχουν γραφτεί και δεν έχουμε δει κάποια απάντηση ή κάποιο ερώτημα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

LAMDA: Το νέο lockdown θα επηρεάσει τα έσοδα από ενοίκια κατά 1,9 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο. Το NAV της μετοχής είναι 6,42 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εμφάνισαν ζημία 19,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 30,2 εκατ. ευρώ στο περσινό εννεάμηνο και έχουν βέβαια επηρεαστεί αρνητικά από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

Σήμερα ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον όμιλο ΤΕΜΕΣ, που ελέγχει το Costa Navarino και το Athens Hilton για επένδυση 300 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό, μέσω κατασκευής δύο ξενοδοχείων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Καλή κίνηση και από τις 4 συστημικές. Η Alpha Bank δεν έχει περάσει πάνω από τον εκθετικό 200άρη. Η Εθνική είναι λίγο πάνω από τον εν λόγω κινητό και περιμένουμε να απομακρυνθεί. Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank.

ΔΕΗ: Συνεχίζει ανοδικά και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία.

QUEST: Θα καταφέρει στο τέταρτο τρίμηνο να μηδενίσει το δανεισμό της ή μπορεί και να γυρίσει ο καθαρός δανεισμός αρνητικός. Επιστροφή 0,30 ευρώ ανά μετοχή από την εταιρεία μάλλον στα μέσα Δεκεμβρίου.

ΝΙΚΑΣ: Εισέρχονται σήμερα προς διαπραγμάτευσης 39,86 εκατ. δικαιώματα για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου. Η τιμή είναι 0,2360 ευρώ ανά δικαίωμα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Απανωτές ερωτήσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και καλά κάνει αλλά πρέπει να το κάνει και σε άλλες. Θεωρούμε πως καθυστερεί λόγω της πολυπλοκότητας της συναλλαγής, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες και να το δούμε να ολοκληρώνεται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης