Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράταση τηλεργασίας μέχρι 31/12 - Σήμερα οι πληρωμές αναστολών σε 280 χιλ. εργαζόμενους

tags :
Παράταση τηλεργασίας μέχρι 31/12 - Σήμερα οι πληρωμές αναστολών σε 280 χιλ. εργαζόμενους
Σήμερα καταβάλλεται η πρώτη δόση των αποζημιώσεων έως 800 ευρώ στους εργαζομένους
Στην παράταση της τηλεργασίας αλλά και της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, σε όλη την Επικράτεια μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, προχωρά η κυβέρνηση, ενώ σήμερα πιστώνεται σε 280.000 εργαζόμενους η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Ειδικότερα, σήμερα καταβάλλεται η πρώτη δόση των αποζημιώσεων έως 800 ευρώ στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή. Σε αναστολή βγήκαν 277.999 εργαζόμενοι σε κλειστές επιχειρήσεις και το ποσό το οποίο θα λάβουν συνολικά θα ανέλθει σε 188 εκατ. ευρώ. 
Κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι θα λάβουν 676 ευρώ, εφόσον οι επιχειρήσεις έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου, ενώ σε περιοχές όπου είναι κλειστές πάνω από μήνα η αποζημίωση θα είναι 800 ευρώ, ήτοι 26,6 ευρώ, ανα ημέρα.
Για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή στις 7 Νοεμβρίου, προκύπτει μία αποζημίωση 23 ημερών, δηλαδή 611 ευρώ (26,6/μέρα Χ23 ημέρες)
Η δεύτερη δόση των αποζημιώσεων θα αφορά στους εργαζομένους των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες -όμως- παρέμειναν ανοιχτές κατά τον τρέχοντα μήνα.
Οι σχετικές δηλώσεις εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν να υποβληθούν στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες έως τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στις 11 Δεκεμβρίου.

Σήμερα θα πληρωθούν άλλες τρεις κατηγορίες πληττόμενων εργαζομένων:

1. 7.718 εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς σε επιχειρήσεις-εργοδότες τουριστικών λεωφορείων, οι οποίο έκαναν μονομερείς δηλώσεις (για τον Οκτώβριο).
2. 2.242 επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγών και τουριστικών συνοδών.
3. 40.401 εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στον Μηχανισμό "Συν-Εργασία” για τον μήνα Οκτώβριο. 

Τηλεργασία μέχρι 31/12

Σύμφωνα με σημερινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων παρατείνονται τα μέτρα της τηλεργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου, ως προς την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας:

  1. Επιχειρήσεις - εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31-12-2020, να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας  κατά 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.
  2. Για την ορθή τήρηση  οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας την εξ αποστάσεως εργασία.
  3. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ στην επιχείρηση-εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.
  4. Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, προσαρμόζεται, υποχρεωτικά, για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά την έναρξη και λήξη του, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου, να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη, αντίστοιχα, του ωραρίου τους.
  5. Για το ίδιο χρονικό διάστημα  αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antopaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης