Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Απόρριψη της αίτησης των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ για αναίρεση της επιστροφής ποσών στη βιομηχανία

tags :
ΡΑΕ: Απόρριψη της αίτησης των ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ για αναίρεση της επιστροφής ποσών στη βιομηχανία
Οι τρεις Διαχειριστές είναι αποφασισμένοι για νομική προσφυγή, σε περίπτωση που η Αρχή απορρίψει και τη δευτεροβάθμια αίτησή τους
Αρνητική ήταν η έκβαση της αίτησης αναίρεσης που είχαν υποβάλει στη ΡΑΕ οι τρεις Διαχειριστές δικτύων διανομής (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Αρχή απέρριψε την αίτηση.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της ΡΑΕ αφορούσε την υποχρέωση των εταιρειών διαχείρισης των εγχώριων δικτύων διανομής να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα για χρεώσεις που επέβαλαν σε μεγάλους καταναλωτές (επιλέγοντες πελάτες) από τον Αύγουστο του 2015 έως το τέλος του 2016. Οι εταιρείες είχαν υποβάλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης, η οποία ελήφθη από την Aρχή τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τρεις Διαχειριστές πρόκειται να προσφύγουν σε δεύτερο βαθμό στη ΡΑΕ. Σε περίπτωση που υπάρξει και πάλι αρνητική έκβαση, τότε θα ακολουθήσουν τη νομική οδό, προσφεύγοντας στα δικαστήρια.

Καταβολή εντός 5 ετών

Η υπόθεση αφορά τη χρέωση μεγάλων καταναλωτών για τη χρήση του δικτύου 4 ευρώ τη μεγαβατώρα την περίοδο 14.8.2015 έως 1.12.2016.
Με την απόφασή της η ΡΑΕ τάσσεται υπέρ της ΕΒΙΚΕΝ, η οποία από το 2016 με επίσημη καταγγελία στην Ε.Ε. δήλωσε ότι η επιβολή του προσωρινού τέλους το 2015 έγινε κατά παράβαση του ενεργειακού νόμου 4001/2011, με νομοθετική ρύθμιση, ενώ η σχετική απόφαση ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα της ΡΑΕ.
Η ΕΒΙΚΕΝ απευθύνθηκε στην Ε.Ε. όταν τον Νοέμβριο του 2016 η ΡΑΕ ενέκρινε τα τελικά τιμολόγια διανομής, από τα οποία προέκυπτε σημαντική διαφορά ως προς το προσωρινό τέλος. Η συνολική διαφορά υπολογίζεται από την Ένωση γύρω στα 2,5-3 εκατ. ευρώ.
Στην απόφασή της, η ΡΑΕ δεν προσδιορίζει το ύψος των οφειλών των τριών Διαχειριστών προς τις βιομηχανίες. Επισημαίνει ωστόσο ότι μπορούν να καταβάλουν τα σχετικά ποσά σε δόσεις και σε διάστημα 5 ετών.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com
πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης