Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σενάριο για διατήρηση lockdown στις κόκκινες περιοχές - Οριακά τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας - Ρεκόρ θανάτων το Νοέμβριο

tags :
Σενάριο για διατήρηση lockdown στις κόκκινες περιοχές - Οριακά τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας - Ρεκόρ θανάτων το Νοέμβριο
Συνεδριάζουν σήμερα 27/11 οι λοιμωξιολόγοι, στη Θεσσαλονίκη αύριο Σάββατο 28/11 ο Μητσοτάκης
(Συνεχές upd) Τα στοιχεία από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα μελετούν και επεξεργάζονται οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι προκειμένου να εκτιμήσουν και να αποφασίσουν το πώς και το πότε θα αρθεί το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, τη στιγμή πάντως που υπάρχει έκδηλος προβληματισμός για το ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί και παρά τα περιοριστικά μέτρα, να παραμένει ιδιαίτερα υψηλό κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο να μην ανοίξει ταυτόχρονα όλη η χώρα, αλλά να διατηρηθεί η καραντίνα στις περιοχές εκείνες, οι οποίες θα εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλη διασπορά του ιού, αν και η κυβέρνηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, διαμηνύει πως μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα, όταν και εκτιμάται πως θα υπάρχουν πιο ασφαλή δεδομένα σχετικά με την πορεία του ιού.
Δεν αποκλείεται πάντως αύριο Σάββατο 28/11 ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης, να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται η χώρα να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, αν πρώτα δεν μειωθεί σημαντικά η πίεση στο ΕΣΥ, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο, αν το lockdown θα αρθεί σε αυτή την ημερομηνία ή αν θα υπάρξει, για παράδειγμα,  μια ακόμα εβδομάδα παράταση πανελλαδικά, ή αν θα διατηρηθεί η καραντίνα σε περιοχές της χώρας που θα εξακολουθούν να είναι στο κόκκινο αλλά θα αρθεί σε άλλες που δεν επιβαρυμένες επιδημιολογικά.
Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας είναι πραγματικά σε οριακό σημείο.
Πολλά νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έχουν ήδη κορεστεί, κάτι άλλο που αποδεικνύουν και οι χθεσινές πρώτες αεροδιακομιδές από νοσοκομείο της Καβάλας – αφορούσαν ωστόσο ασθενείς από τη Δράμα, όπου το νοσοκομείο είναι ασφυκτικά γεμάτο από ασθενείς με covid – προς την Αθήνα, ενώ συνεχείς είναι οι αναφορές για έλλειψη σε εξοπλισμό και υποδομές, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της παροχής οξυγόνου στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Ρεκόρ θανάτων το Νοέμβριο

Ενδεικτικό της έντασης της επιδημίας είναι πως στις 26 ημέρες του Νοεμβρίου έχει καταγραφεί ρεκόρ θανάτων ασθενών από τον κορωνοϊό.
Στις 31 Οκτωβρίου, οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του ο κορωνοϊός ήταν 626.
Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997.
Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%.
Στις 26 Νοεμβρίου, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φθάνοντας στους 2.001 με τους 99 να αναφέρονται χθες 26/11.
Μόνο χθες 26/11 ανακοινώθηκαν 2.018 νέα κρούσματα, καθώς και άλλοι 99 θάνατοι.
Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 70% των νεκρών έχει καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, αριθμός που αποτυπώνει την πίεση της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα.
Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 608, ενώ από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900.

Πέτσας: Δεν έχουμε εισήγηση για διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown στις Περιφέρειες

Τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί καμία εισήγηση σχετικά με το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown με διαφορετικές ταχύτητες στις Περιφέρειες διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών.
Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς.
Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια.
Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι.
Αλλά δεν είμαστε εκεί.
Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» είπε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κ.Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στις πόλεις εκείνες που τις επόμενες ημέρες έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως ενδεχομένως έγινε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου.
Αναφερόμενος στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη ο κ.Πέτσας είπε ότι δεν πέφτει το επιδημιολογικό φορτίο τόσο γρήγορα όσο ήθελαν οι ειδικοί και η κυβέρνηση.

Βατόπουλος: Πιθανό να ισχύσει lockdown δύο ταχυτήτων – Στην επαρχία το μεγαλύτερο πρόβλημα του κορωνοϊού

Το ενδεχόμενο να ισχύσει lockdown δύο ταχυτήτων λόγω της αύξησης κρουσμάτων σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος είπε πως «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.
«Ο δείκτης Ro έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας.
Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία.
Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα.
Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει.
Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.
Όπως είπε, επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό.
«Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα.
Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις» είπε ο κ.Βατόπουλος, εκτιμώντας ότι τα χειρότερα πέρασαν.
«Πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα.
«Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες.
Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα» είπε ο κ.Βατόπουλος τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Μόσιαλος: Να μην ανοίξει όλη η βόρεια και η νότια Ελλάδα ταυτόχρονα – Σε ζώνες το άνοιγμα

Τη θέση ότι δεν πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα η βόρεια και η νότια Ελλάδα καθώς δεν έχουν το ίδιο επιδημιολογικό φορτίο διατύπωσε ο καθηγητής πολιτικής της υγείας, Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην άρση του lockdown.
«Δε θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η βόρεια με τη νότια Ελλάδα.
Πρέπει το άνοιγμα να γίνει πάλι σε ζώνες.
Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.  
«Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα.
Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε.
Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες.
Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης - που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα - είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον κορωνοϊό σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις» τόνισε ο κ.Μόσιαλος, ο οποίος σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ανέφερε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε».

Λαζανάς (λοιμωξιολόγος): Σε κρίσιμη κατάσταση λόγω κορωνοϊού η Ελλάδα – Τραγικός ο αριθμός των νεκρών

Την απαισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος υποστήριξε πως η χώρα είναι σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και για αυτό το λόγο απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.
«Είμαι πάρα πολύ απαισιόδοξος για το τι συμβαίνει στη χώρα.
Είναι τραγικό το νούμερο των νεκρών.
Φαίνεται να υπάρχει μία μικρή κάμψη των νέων κρουσμάτων κυρίως στην Αττική.
Υπάρχει ανησυχία για την Αχαΐα.
Υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος λόγω γιορτών π.χ. Αγίου Ανδρέα και ανησυχούμε ότι οι πολίτες δεν θα πειθαρχήσουν στα μέτρα.
Υπάρχουν διαφορετικά στοιχεία από τη Λάρισα και πάνω και από τη Λάρισα και κάτω.
Η Πελοπόννησος ( εκτός Αχαΐας) και η Κρήτη βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση» υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Λαζανάς, ο οποίος πάντως επεσήμανε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα.
«Στα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλη δυσκολία.
Ο τουρισμός και το άνοιγμα των επιχειρήσεων, η χαλαρότητα έβαλαν το λιθαράκι τους στην αύξηση της μετάδοσης.
Δεν μπορέσαμε να απομονώσουμε τους ασυμπτωματικούς και φούντωσε.
Γύρισαν οι φοιτητές στις πόλεις και ένας άλλος παράγοντας είναι η μετακίνηση των εργατών γης.
Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να τηρήσει τα μέτρα.
Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να δαμάσουμε τον ιό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα.
Τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές.
Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα.
Υπάρχει πολύ άσχημο ψυχολογικό κλίμα», είπε ο κ. Λαζανάς.

Δημόπουλος (πανεπιστήμιο Αθηνών): Μερική και λελογισμένη η άρση των περιοριστικών μέτρων

Τη θέση ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη διατύπωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Δημόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού
«Η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη.
Μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο.
Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Δημόπουλος.
Ερωτηθεί γιατί ενώ πέφτουν τα κρούσματα στα αστικά κέντρα, αυτά δεν υποχωρούν στην περιφέρεια, ο κ.Δημόπουλος τόνισε ότι «μια πιθανή εξήγηση είναι ο τρόπος εργασίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως εργοστάσια ή συγκομιδή ελιάς, όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και να δημιουργούνται εστίες».
«Μπορεί και να υπάρχει και μια αίσθηση ότι «εδώ δεν υπάρχει κορωνοϊός» τόνισε ο κ.Δημόπουλος, αναφέροντας πως πλέον «πραγματοποιούνται πολλά τεστ συγκριτικά με πριν».
«Το στοίχημα είναι να κερδίσουμε μέρες, να μειώσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων, να μην πιεστούν άλλο τα νοσοκομεία, έως ότου έχουμε το εμβόλιο.
Έχουμε δεδομένα από τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ότι θα μειωθούν τα κρούσματα, οπότε ας κάνουμε υπομονή λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες» υποστήριξε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ.
Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται για τα εμβόλια, τόνισε ότι η έγκριση από το FDA και το MDA αποτελεί εξασφάλιση αποτελεσματικότητας αλλά και ασφάλειας.
«Όταν εγκριθούν τα συγκεκριμένα εμβόλια, δεν θα χρειάζεται να υπάρχει δισταγμός για το αν θα τα κάνουμε ή όχι.
Όσο θα βλέπει ο κόσμος ότι οι διπλανοί του εμβολιάζονται, πιστεύω ότι τελικά θα πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμού», εκτίμησε ο κ.Δημόπουλος.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα

Τη θέση ότι το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα που καταγράφονται κυρίως στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Δράμας ο κ.Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open, είπε πως «το νοσοκομείο της Δράμας, δεν έχει πρόβλημα, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας».
«Το νοσοκομείο της Δράμας είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα εχει 12, έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μία συγκλονιστική προσπάθεια.
Δεν θα αφήσω κανέναν να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους.
Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος.
Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη.
Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος αναφορικά με τα εμβόλια, υποστήριξε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη, την ίδια μέρα που θα πάνε στη Γερμανία ή την Πορτογαλία θα έρθουν και στην Ελλάδα.
Πάντως και παρά τα όσα υποστηρίζει ο κ.Κικίλιας, σε έκτακτη συνεδρίαση που έγινε στο νοσοκομείο Δράμας από τα μέλη του συλλόγου ιατρών, του σωματείου νοσηλευτών και του σωματείου εργαζομένων, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή προς τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης ώστε να ζητηθεί να σταλεί άμεση βοήθεια προς το νοσοκομείο.
Από τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ ζητείται να σταλούν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, γιατροί ανάλογων ειδικοτήτων, όπως παθολόγων, πνευμονολόγων, εντατικολόγων κ.ά.
Επίσης, η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, με επιστολή της προς τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης, στις 8 Νοεμβρίου, ζήτησε να μάθει αν υπάρχει ενδιαφέρον για απασχόληση ιατρικού προσωπικού και αν υπάρχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου που προτίθενται άμεσα να υπηρετήσουν στο νοσοκομείο.

Γουργουλιάνης (νοσοκομείο Λάρισας): Στα ίδια επίπεδα κορωνοϊού με τη Θεσσαλονίκη, η Θεσσαλία

Τη θέση ότι η Θεσσαλία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Θεσσαλονίκη όσον αφορά το επιδημιολογικό φορτίου του κορωνοϊού διατύπωσε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Λάρισας, Κ. Γουργουλιάνης.
«Σε κάθε σπίτι υπάρχει κρούσμα, λαμβάνουμε συνεχώς κλήσεις για ελαφριά συμπτώματα, που μένουν σπίτι λόγω της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γουργουλιάνης, ο οποίος ανέφερε ότι μιλά για τη Λάρισα και το Βόλο.
«Αναλογικά με τον πληθυσμό, η Θεσσαλία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τη Θεσσαλονίκη.
Πολύ εκτεταμένο το πρόβλημα» υποστήριξε ο κ.Γουργουλιάνης, ο οποίος επιχειρώντας να ερμηνεύσει την έξαρση των κρουσμάτων, εκτίμησε ότι αφενός ενδέχεται να οφείλεται στην κοινωνική ζωή της πόλης, που υπάρχουν πολλοί πεζόδρομοι και συνωστισμός και αφετέρου στο lockdown, μια και οι νέοι έμειναν στα σπίτια με τους ηλικιώμενους και υπήρξε διάδοση του ιού.
«Αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Το καθολικό lockdown είναι που θα προκαλέσει την ανακοπή του κύματος της πανδημίας» υποστήριξε ο κ.Γουργουλιάνης.

Κεραμέως (υπ.Παιδείας): Το πιθανότερο είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές – Πρώτα τα δημοτικά

Την εκτίμηση ότι το πιθανότερο είναι να ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων διατύπωσε η υπ.Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία υποστήριξε ότι πρώτα θα λειτουργήσουν τα δημοτικά.
Σε δηλώσεις της στο Θέμα Fm η κα.Κεραμέως είπε ότι βασική προτεραιότητα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και πως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την επιτροπή των ειδικών θα διεξαχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα δρομολογηθούν και οι σχετικές αποφάσεις.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα γίνουν rapid tests στα σχολεία, η υπουργός τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση.
 
Στους 2.001 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99.306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.018, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99306 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 53,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 200.1 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (72,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 99.306 κρουσμάτων, 4.851 (4,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25.924 (26,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.311.870 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 186.793 δείγματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης