Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει ο κορωνοϊός, στο κόκκινο τα περιφερειακά νοσοκομεία - Οι θάνατοι 2.001 και οι διασωληνωμένοι 608 - Τμηματική άρση lockdown 7 έως 21/12

Σαρώνει ο κορωνοϊός, στο κόκκινο τα περιφερειακά νοσοκομεία  - Οι θάνατοι 2.001 και οι διασωληνωμένοι 608 - Τμηματική άρση lockdown 7 έως 21/12
Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Λέσβος οι πιο επιβαρυμένες περιοχές - Από τα 9.484 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από την Κυριακή, τα 3.962 εντοπίζονται στις επτά περιφέρειες
(Συνεχές upd) Σαρώνει το β’ κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους ειδικούς να τονίζουν πως οι θάνατοι θα αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, ακόμη κι αν τα κρούσματα σταθεροποιηθούν ή αρχίσουν να υποχωρούν.
Χθες 26/11 ανακοινώθηκαν 2.018 νέα κρούσματα, καθώς και άλλοι 99 θάνατοι.

Πάνω από 1.300 νεκροί μόνο τον Νοέμβριο

Στις 31 Οκτωβρίου, οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626.
Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997.
Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%.
Στις 26 Νοεμβρίου13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φθάνοντας στους 2.001.

Σαρώνει το επιδημικό κύμα τη Βόρεια Ελλάδα

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τους θανάτους προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων κρουσμάτων κορωνοϊού, καθώς περίπου το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που «σάρωσε» το επιδημικό κύμα τη βόρεια Ελλάδα.

Ανεβαίνουν σταθερά και οι διασωληνωμένοι

Χθες 26/11 οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 608.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται στις Μονάδες.
Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900.

Τραγική η κατάσταση στα περιφερειακά νοσοκομεία

Το 50% των χθεσινών (26/11) κρουσμάτων συγκεντρώνονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου επιβεβαιώθηκαν 408 και 562 θετικά περιστατικά αντίστοιχα.
Με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων εντοπίζονται ανάμεσα στις συνολικά 47 σήμερα Περιφερειακές ενότητες της επιδημιολογικής έκθεσης, η Λάρισα (115 κρούσματα) και η Πιερία (113).
Η Θεσσαλία παραμένει επιβαρυμένη με 235 κρούσματα, τα μισά από τα οποία είναι στη Λάρισα.
Καταγράφηκαν επίσης 52 κρούσματα στη Μαγνησία, 40 στα Τρίκαλα και 28 στην Καρδίτσα.

Στους 2.001 οι νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.018 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 99.306, εκ των οποίων το 53,1% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 2.018, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 99306 (ημερήσια μεταβολή +2,1%), εκ των οποίων 53,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 200.1 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 80 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 608 (72,7% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Image
Image
Από το σύνολο των 99.306 κρουσμάτων, 4.851 (4,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 25.924 (26,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image
Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Image
Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα (σε λογαριθμική κλίμακα).
Image
Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.311.870 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 186.793 δείγματα.

Το σχέδιο για την άρση του lockdown

Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πώς θα επιθυμούσε να γίνει η επιστροφή σε… κανονικούς ρυθμούς, είναι γνωστός.
Προτεραιότητα είναι το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών στις 7 Δεκεμβρίου (ή και στις 14/12), ημερομηνία κατά την οποία είναι πιθανό να ανοίξουν και τα καταστήματα με εποχιακά είδη και παιχνίδια ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Δεύτερη ημερομηνία κλειδί είναι η 14η Δεκεμβρίου όταν και βάσει σχεδίου θα ήταν επιθυμητό να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια μαζί με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και του λιανεμπορίου ενώ η στόχευση είναι στις 21 Δεκεμβρίου να ανοίξει και η εστίαση με αυστηρούς κανόνες, όπως 4 άτομα στο τραπέζι, λειτουργία μόνο με καθήμενους, απαγόρευση μουσικής, κα.
Παράλληλα το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ότι δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό καθώς και ότι θα απαγορεύεται η μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα είναι κλειστά.
Όλος αυτός όμως ο σχεδιασμός εξαρτάται από την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού, από την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και κυρίως από τη σημαντική μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης