Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοινή γραπτή παρέμβαση Ουγγαρίας και Πολωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου - Δεν αίρουν το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης

Κοινή γραπτή παρέμβαση Ουγγαρίας και Πολωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου -  Δεν αίρουν το veto στο Ταμείο Ανάκαμψης
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας θα συναντηθεί στις 26 Νοεμβρίου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawieck για την σύμπηξη ενιαίου μετώπου
Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας θα διατηρήσει το veto που άσκησε για τον επόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι συνδέει τις καταβολές των πόρων με πολιτικά κριτήρια, δήλωσε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban.
Ο Gergely Gulyas δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Orban, ο οποίος θα συναντηθεί με τον στενό σύμμαχό του, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Mateusz Morawieck, αργότερα την Πέμπτη (26/11), θα παρουσιάσει κοινή γραπτή θέση σχετικά με την αντιπαράθεση όσον αφορά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.
«Είναι απαράδεκτο να συνδέονται εκταμιεύσεις πόρων της ΕΕ με πολιτικά κριτήρια», δήλωσε ο Gulyas, προσθέτοντας ότι η ουγγρική κυβέρνηση εμμένει σε αυτήν τη στάση.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Η Πολωνία και η Ουγγαρία θα πρέπει να ζητήσουν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αξιολογήσει τη σχέση μεταξύ της πρόσβασης σε πόρους της ΕΕ και την τήρηση του των αρχών του κράτους δικαίου, αντί να θέτει εμπόδια στον προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ (2021-2027), δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη (25/11).
Ωστόσο, ο Gulyas δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι προς νομική διεκδίκηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς «δεν έχουν τεθεί κοινώς αποδεκτά κριτήρια όσον αφορά το κράτος δικαίου».
Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση για διασφάλιση του δικαιώματος έφεσης όσον αφορά τη ρήτρα αιρεσιμότητας ήταν «θετική κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά δεν ήταν επαρκής.

Ομάδα του Visegrad

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Morawiecki, πριν ξεκινήσει για τη Βουδαπέστη, εξέφρασε επίσης τη σταθερότητα του πολωνικού veto σε συνέντευξη Τύπου στη Βαρσοβία.
«Προειδοποιούμε τους φίλους μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή την πορεία. Θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό Orban», είπε.
«Είμαι σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας και την ομάδα του Visegrad και συζητάμε πώς να πείσουμε τη γερμανική ή την πορτογαλική προεδρία το συντομότερο δυνατόν.
Από την 1η Ιουλίου 2021, άλλωστε, την προεδρία αναλαμβάνει η Σλοβενία, της οποίας ο πρωθυπουργός εξέδωσε επιστολή προσδιορίζοντας σαφώς τους κινδύνους, τις απειλές και τα λάθη όσον αφορά τον μηχανισμό για την εκταμίεευση των κονδυλίων της ΕΕ».
Η επίλυση του ζητήματος είναι επίσης προς το συμφέρον της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες θα λάβουν ορισμένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν κονδύλια από την ΕΕ.
Και οι δύο χρειάζονται απελπισμένα τους πόρους για να βοηθήσουν τις οικονομίες τους να ξεπεράσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης