Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βουτιά άνω των 3.000 δολαρίων ή 13% για το Bitcoin - Για αισχρή χειραγώγηση και τοξικό «νόμισμα» μιλά ο Rubini

tags :
Βουτιά άνω των 3.000 δολαρίων ή 13% για το Bitcoin - Για αισχρή χειραγώγηση και τοξικό «νόμισμα» μιλά ο Rubini
Η αστάθεια των τιμών του Bitcoin οδηγεί σε κίνδυνο αγοράς που εξαλείφει οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους, πριν μετατραπεί σε παραδοσιακά χρήματα
Απώλειες που ξεπέρασαν τα 3.000 δολάρια ή -13% σημείωσε το ψηφιακό κρυπτονόμισμα Bitcoin, μετά από την άνοδό του στα επίπεδα των 20.000 δολαρίων χτες, 25 Νοεμβρίου 2020.

Πολλοί αναλυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει ότι τα πρόσφατα κέρδη οφείλονταν σε αναδίπλωση μεγάλων επενδυτών, μετά από το ράλι του 25% του Νοεμβρίου αλλά και του +75% το τελευταίο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv που παρακολουθούν τις συναλλαγές σε διάφορα χρηματιστήρια, το προηγούμενο ρεκόρ τιμής για το Bitcoin είχε λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε προσεγγίσει την περιοχή των 19.000 δολ.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον από επαγγελματίες επενδυτές θα μπορούσε να κάνει αυτό το ράλι πιο βιώσιμο, εν συγκρίσει με την εκρηκτική άνοδο.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, το ράλι του 2017 είχε να κάνει με επενδυτές λιανικής και χρηματικά κεφάλαια που βασίζονταν σε υπολογιστές.

Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, οι επαγγελματίες επενδυτές βλέπουν όλο και περισσότερο τα κρυπτονομίσματα ως asset αλλά και ως μια επένδυση με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.
Η JP Morgan ισχυρίζεται ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση εισροών στα προϊόντα της Grayscale Investments υποδηλώνει μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης.
«Η εκθετική άνοδος του Grayscale Bitcoin Trust δείχνει ότι οι θεσμικοί επενδυτές βλέπουν πλέον το bitcoin ως μακροπρόθεσμη επένδυση.

Roubini: Ακατάλληλο για μικρούς επενδυτές το Bitcoin

Το πιο χειραγωγημένο περιουσιακό στοιχείο στην ιστορία, χαρακτήρισε το bitcoin ο διακεκριμένος οικονομολόγος Nouriel Roubini, εκτιμώντας ότι όσο πιο ψηλά ανέβει, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτωση του.
Μάλιστα, ο ίδιο υπενθύμισε ότι σχεδόν κανένας έμπορος δεν χρησιμοποιεί το Bitcoin, καθώς η αστάθεια των τιμών του οδηγεί σε κίνδυνο αγοράς που θα εξαλήφει οποιοδήποτε περιθώριο κέρδους, πριν μετατραπεί σε παραδοσιακά χρήματα.
Είναι επίσης "τοξικό" για το περιβάλλον καθώς τα μηχανήματα παραγωγής του καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μολύνουν τη γη.
Εικόνα
Ο Rubini ανέφερε επίσης ότι το Bitcoin δεν έχει εγγενή αξία, δεν υποστηρίζεται από κανένα περιουσιακό στοιχείο, δεν είναι νόμιμο χρήμα, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φόρων, δεν παίζει ρόλο στα χαρτοφυλάκια θεσμικών ή λιανικών επενδυτών.
Δεν είναι νόμισμα: δεν είναι μονάδα λογαριασμού, ούτε μέσο πληρωμής και είναι ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο απόθεμα αξίας.
Είναι χειραγωγίσιμο, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης